Sheriff Hopper rookt maar weer eens een sigaret in de Netflix-serie Stranger Things

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Sheriff Hopper rookt maar weer eens een sigaret in de Netflix-serie Stranger Things

Netflix ‘stopt met roken’ na kritisch onderzoek antirookclub

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Hoewel er tegenwoordig veel minder gerookt wordt dan vroeger, worden er in series regelmatig sigaretten opgestoken! Volgens een antirookorganisatie worden het er zelfs steeds meer, en met name op Netflix. Het streamingplatform belooft beterschap.

Een Amerikaanse antirookstichting zette een paar populaire Netflix Originals op en turfde het aantal keren dat er werd verwezen naar tabak, of er in beeld werd gerookt. De groep keek naar de laatste twee seizoenen van series als Stranger Things, Orange Is The New Black, House Of Cards en Daredevil. Voor bijna alle series gold dat er in het meest recente seizoen méér werd gerookt dan er voor!

De Netflix-shows werden tegenover populaire Amerikaanse televisieseries gezet als The Walking Dead, The Big Bang Theory, Modern Family en American Horror Story. Zowel de Netflix- als televisieseries tonen steeds meer sigaretten (Netflix 866 keer, tv 343 keer), met als onbetwiste leider… Stranger Things! In de eerste twee seizoenen van de horror/avonturenserie wordt elke aflevering gerookt! Was ons niet opgevallen, eerlijk gezegd. Hoewel de stijging in de reguliere tv-shows minder dramatisch was, werd ook in deze programma’s vaker gerookt dan in het vorige seizoen.

Sheriff Jim Hopper lijkt in het eerste seizoen de ene peuk met de andere aan te steken!

Waar rook is

Volgens Truth Initiative is het opvallend dat het aantal rokers gestegen is op Netflix, maar ziet men de trend (in mindere mate) op televisie ook. De stichting vindt het met name verontrustend dat het aantal sigaretten ook gestegen is in programma’s die zijn gericht op tieners, zoals Stranger Things en Pretty Little Liars. Netflix heeft al gereageerd op het onderzoek, en belooft voortaan sowieso geen rokers meer te laten zien in programma’s voor jongeren, behalve als het vanwege ‘historische redenen belangrijk is’. In programma’s voor volwassenen wil Netflix het aantal sigaretten ook verminderen, maar wil men ook niet op de stoel van de schrijver/regisseur gaan zitten.

Netflix voor kinderen

Als het roken van tabak belangrijk is voor het verhaal, of het past in de ‘creatieve visie’ van de makers, dan mag het alsnog. Het lijkt er dus op dat er voor volwassen kijkers weinig verandert. Zij zijn normaal gesproken ook wat minder gevoelig voor rokende personages dan jongere kijkers. Volgens onderzoek is de kans groter dat kinderen gaan roken als ze veel programma’s zien waarin gerookt wordt.

Het streamingplatform wil dit jaar ook gaan aangeven wanneer er in een show gerookt wordt, met een soort Kijkwijzer-achtige waarschuwing. De maatregelen gelden overigens ook voor ‘e-sigaretten’, want serieus: daarmee houd je niemand voor de gek. Het derde seizoen van Stranger Things staat trouwens sinds vandaag online! Zou Hopper dit seizoen eindelijk z'n aansteker in de wilgen hangen?

Lees verder