Netflix onder vuur om bizarre omstandigheden bij realityversie Squid Game

Het megasucces van de Netflix-serie Squid Game vroeg natuurlijk om een realityversie, die Netflix dan ook direct bestelde. Maar de uitvoering blijkt nog problematisch. Volgens een deelnemer raakte zo'n beetje iedereen die meedeed gewond. Netflix zegt in een reactie dat het allemaal niet zo erg was.

Een scene uit Squid Game

Voor veel kijkers was de Zuid-Koreaanse Netflixserie Squid Game behoorlijk schokkend. Toch vond bijna iedereen het idee van 'het spel' in de serie intrigerend. Om die reden kondigde Netflix vorige zomer aan dat er een realityversie zou komen, onder de naam Squid Game: The Challenge. Het verhaal en de spellen zijn zo'n beetje hetzelfde en de prijzenpot ongeëvenaard: de winnaar gaat naar huis met $ 4,56 miljoen dollar (zo'n € 4,2 miljoen euro). Maar de uitvoering van de spellen blijkt in de praktijk toch een stuk lastiger dan in de serie.

Annemaria Koekoek

Al op dag 1 van de opnames in het Engelse Bedford ging het mis. Net als in de serie zou als eerste het spel Annemaria Koekoek gespeeld worden. 456 deelnemers moeten proberen om aan het einde van een lijn te komen, maar als 'de zoemer' gaat mogen ze niet meer bewegen. Doen ze dat toch, dan gaan ze dood. In de serie letterlijk, in de realityshow met rode bloedzakjes op hun lichaam, die afgaan. Zo ziet het er toch nog een beetje realistisch uit. Waar het spel eigenlijk maximaal twee uur had moeten duren, duurde het in werkelijk meer dan zes uur. En de tijd die je moest stilstaan, 'want anders ben je dood', kon soms wel dertig minuten duren.

Lekker fris

Dat stilstaan was één ding, maar het echte probleem was de temperatuur. De kandidaten hadden namelijk dezelfde groene trainingspakken aan als in de serie, terwijl de temperatuur rond het vriespunt lag. En dat zes uur lang. Aan het begin kregen ze nog even een jas aan en stonden er matig werkende heaters te draaien, maar dat kon later niet meer voor de opnames. Volgens een deelnemer die anoniem wilde blijven moest er maar liefst elf keer een medicus bijkomen om mensen af te voeren die waren ingestort.

Onmenselijk

Netflix zegt dat het niet waar is dat er mensen zijn afgevoerd van de set en stelt dat de gezondheid en welzijn van de deelnemers altijd voorop staan. Maar ook dat deelnemers waren voorbereid op de omstandigheden. "Onzin", zeggen twee deelnemers tegen het Amerikaanse Variety. "De omstandigheden waren onmenselijk en hadden niets te maken met het spel", vertelt één deelnemer. Vooraf moesten artsen van de deelnemers wel een verklaring geven dat de kandidaten fysiek in staat waren om mee te doen aan het spel. Van de kou was vooraf niets bekend bij de deelnemers. Ook was het de deelnemers niet toegestaan om gebruik te maken van de wc tijdens de opnames.

Zonder eten naar bed

En om de rotdag nog wat erger te maken, was er door de lange duur van de opnames ook geen maaltijd meer beschikbaar voor de deelnemers. In het hotel waren er een paar pizza's, maar niet genoeg voor alle deelnemers, waardoor de meeste mensen zonder te eten gingen slapen. En dat terwijl de dag voor hun om half vier 's ochtends begonnen was. Toen ze de volgende ochtend wakker werden lag er een koude hamburger en salade van McDonald's voor hun voordeur.

Gebrek aan personeel

Het grote probleem is volgens een deelnemer het gebrek aan personeel bij de productie. Als je 456 kandidaten moet begeleiden heb je flink wat mensen nodig om dat in goede banen te leiden en die waren er niet. Na de eerste dag gingen er 'maar' 228 mensen door naar het volgende spel, maar zelfs dat is nog een enorm aantal mensen voor te zorgen. Dat de productie onderbezet was werd ook ontkend door de Engelse producent van het spel Studio Lambert, die ook de Engelse versie van De Verraders maakt.

Wanneer Squid Game: The Challenge uiteindelijk op Netflix te zien zal zijn is nog niet bekend.