Monty Python-acteur en -regisseur Terry Jones is overleden.

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Monty Python-acteur en -regisseur Terry Jones is overleden.

Monty Python-legende Terry Jones overleden

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Acteur en regisseur Terry Jones is overleden. Jones werd wereldberoemd als onderdeel van comedygroep Monty Python. Hij was te zien in vele sketches, maar regisseerde ook o.a. Life Of Brian en The Holy Grail.

In veel Monty Python-sketches speelde Jones een (te!) oprechte rol in hilarische situaties, wat enorm bijdroeg aan het anarchistische karakter van de show. Zij het als prins Herbert…

Of de man die genoeg heeft van de schuine opmerkingen van een man in de kroeg!

Monty Python’s Flying Circus

Jones was niet alleen acteur in de Monty Python-club: hij regisseerde ook een aantal succesvolle films, zoals Monty Python And The Holy Grail, Life Of Brian en The Meaning Of Life. Later werk van Jones omvat o.a. Erik The Viking en The Wind In The Willows. Daarnaast schreef Jones mee aan o.a. de cultklassieker Labyrinth, met David Bowie.

In de jaren 90 en 00 presenteerde Jones voornamelijk geschiedenisprogramma’s, waarin hij op eigenzinnige wijze een blik gaf op de Romeinen, Egyptenaren of revolutionaire uitvindingen.

In 2016 werd bekend dat Jones aan primaire progressieve afasie leed: een neurologische aandoening die zijn taalvermogen ernstig aantastte, en waardoor hij begon te dementeren. Tijdens een Monty Python-reünie in 2014 had Jones grote moeite om zijn tekst uit het hoofd te leren, waarna een dokter de diagnose stelde. Monty Python-collega Michael Palin zei begin 2017 dat Terry Jones niet meer in staat was om te praten.

Volgens de familie van Jones overleed hij op 20 januari, op 77-jarige leeftijd, aan de gevolgen van zijn slopende ziekte.

Lees verder