Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz in Op1

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz in Op1
Op1

Minister Dilan Yeşilgöz knipt live in Op1 stuk haar af

|
|

Laatste update:

Het raakte misschien een beetje ondergesneeuwd door al het medianieuws rondom het Gouden Televizier-Ring Gala (check hier alle winnaars), maar later op de NPO 1-avond vond er een bijzonder tv-moment plaats. Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zette aan het einde van Op1 de schaar in haar haar.

Dilan Yeşilgöz deed dit als steunbetuiging aan vrouwen in Iran die demonstreren voor meer vrijheid. Ze was niet de enige die de schaar erin zette: ook presentatrice Fidan Ekiz en tafelgast Yesim Candan knipten een deel van hun haar af.

'De wind door je haren voelen'

"Ik doe graag een lok mee", zei Yeşilgöz, terwijl ze de schaar opeiste van Fidan, die even daarvoor een flink stuk haar eraf haalde bij zichzelf. "De strijd hier is de zon op je huid mogen voelen, zelf mogen bepalen wie je wilt zijn, de wind door je haren voelen", aldus de minister.

"Dan ben je misschien de eerste minister van Justitie ter wereld, die...", zei presentator Sven Kockelmann, waarna de minister hem lachend aanvulde: "Die in de uitzending d'r haar gaat zitten knippen!"

Situatie Iran

In Iran wordt bijna dagelijks geprotesteerd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in een politiecel vorige maand. Amini was opgepakt door de religieuze politie omdat ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften zou hebben gehouden. Iraanse vrouwen verbranden uit protest hun hoofddoeken en knippen hun haren af. Om hun solidariteit te betuigen knippen vrouwen over de hele wereld ook demonstratief hun haar af.

Bron: ANP/Veronica Superguide

Lees verder