Meedoen aan Kopen Zonder Kijken: Hoeveel kost het?

Bouwkundige Bob Sikkes en aannemer Alex van Keulen gaan niet zomaar voor Jan met de korte achternaam voor kandidaten aan de slag in RTL 4-hit Kopen Zonder Kijken. Ze krijgen een vaak fors budget van de deelnemers ter beschikking, maar eh... komen er verder nog andere kosten bij kijken? Oftewel: wat kost het om mee te doen aan Kopen Zonder Kijken?

Kopen Zonder Kijken

We vallen maar meteen met de deur in huis: nee, er zijn geen aanmeldingskosten of iets dergelijks. Wel zijn er een soort voordeeltjes én 'verstopte' kosten, maar daar komen we later op terug. 

Hoeveel kost het om mee te doen aan Kopen Zonder Kijken?

Een deelname aan Kopen Zonder Kijken kost dus 'gewoon' precies zoveel als Bob, Alex en Roos voor je uitgeven. Uiteraard bepalen de kandidaten dat vooraf precies door een bepaald budget vast te stellen. Ze tekenen uiteindelijk een echten koopovereenkomst en vergoeden de kosten die gemaakt worden voor de aanschaf en verbouwing. 

'Lullen voor spullen'

Wel goed om erbij te vermelden: Nederlanders die met hetzelfde budget als Kopen Zonder Kijken-stellen iets voor elkaar willen krijgen, kunnen waarschijnlijk minder. Er zitten nu eenmaal veel voordelen aan het uit handen geven van je woonwens voor tv. "We kunnen inkopen voor een heel goede prijs en iedere aannemer vindt het leuk om mee te werken aan het programma", legde Bob ooit uit in De Telegraaf. "Ze krijgen de keuken echt voor een heel goede prijs. Eigenlijk kan het niet altijd voor dat geld. Ik kan heel goed lullen voor spullen, dat is een tekst van Martijn."

Extra potje voor Roos

Vaak vaste prik in een typische aflevering: Kopen Zonder Kijken-kandidaten toveren vaak toch opeens meer knaken uit de hoge hoed - al dan niet nadat bouwkundige Bob erom smeekte. Nu is dat mysterieuze extra budget al bijzonder genoeg, maar er komt iets bij: stiekem leggen de kandidaten nóg meer geld op tafel, alleen zien we dat op tv niet terugkomen. Het heeft te maken met het budget dat Roos krijgt voor het interieur. Die greeploze keukenkastjes en marmeren keukenbladen komen uit een heel ánder potje. Houd op hoor.

Hoe zit het?

"Mijn budget komt niet uit het bouwdepot", legde Roos ooit uit in de podcast van RTL Boulevard. "Dus daar spreek ik gewoon seperaat mee af met de kandidaten. 'Wat hebben jullie zelf?', 'wat willen jullie meenemen?' en 'wat hebben jullie nodig?'"

Ook interessant: