Simu Liu in Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Simu Liu in Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: alles dat je moet weten

|
|

Laatste update:

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is vanaf 12 november te zien op Disney+. Maar wie is deze Aziatische superheld eigenlijk? Waarom klinken de Ten Rings zo bekend? En was superschurk The Mandarin niet een hele andere dude? In dit artikel beantwoorden we al je vragen. 

De releasedatum van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Vanwege Covid heeft Marvel flink moeten puzzelen met de releasedata van de nieuwste films. Niet alleen Black Widow en Eternals waren daar het slachtoffer van. Ook Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings werd meerdere keren uitgesteld. De film zou eerst uitkomen op 12 februari 2021, dat werd 7 mei, daarna werd het alsnog 9 juli en uiteindelijk werd de releasedatum 3 september 2021. Om het nog ietsjes ingewikkelder te maken, kwam de film in Nederland twee dagen eerder uit op 1 september.  

Heb je hem gemist in de bioscoop? Dan kun je Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings vanaf 12 november kijken op Disney+.

Het verhaal van Shang-Chi

Op het eerste gezicht doet Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings denken aan Marvel-serie Iron Fist. De held is getraind in een bijzondere vechtkunst en moet een belangrijke taak uitvoeren, maar hij kloot liever wat aan met zijn vrienden. In tegenstelling tot Danny Rand moet Shang-Chi niet de wereld beschermen. Het is zijn taak om in de voetsporen te treden van zijn criminele vader. Deze schurk heet The Mandarin en geeft leiding aan de mysterieuze organisatie Ten Rings. Ook dat klinkt bekend: de supervillain en zijn groep kennen we namelijk uit de Iron Man-films.

Wie is The Mandarin? En hoe zit het met de Ten Rings?

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is de 25e Marvel-film, maar de Ten Rings doken al op in de eerste film. Weet je nog dat Tony Stark in Iron Man werd ontvoerd door een vage terreurgroep? Dat waren de Ten Rings! En in Iron Man 3 was The Mandarin de grote schurk. Dat bleek echter een list te zijn. Deze versie van The Mandarin was een mislukte acteur die werd ingehuurd om terroristenleider te spelen. Daardoor kan het criminele meesterbrein alsnog terugkeren in Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. 

Het personage is niet helemaal zonder controverse. Hij werd bedacht in de jaren 60 als vijand van Iron Man en was een racistische karikatuur van een slechte Chinese tovenaar. Rond iedere vinger had hij een ring en de ringen hadden allemaal een andere magische kracht. In de jaren 90 kreeg hij een uitgebreide make-over en werd de foute schurk een gevaarlijke maffiabaas. Dat is gelukkig The Mandarin die we in de film zien. Ook de ringen spelen een rol in het verhaal, maar dan in de vorm van tien armbanden. 

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: alles dat je moet weten

Wie is Shang-Chi?

In tegenstelling tot The Mandarin, die in de comics regelmatig op komt draven als schurk, speelt Shang-Chi maar een kleine rol in de Marvel-geschiedenis. Het personage werd bedacht in de jaren 70 toen Kung Fu heel erg populair was. Hij was de zoon van de fictieve slechterik Fu Manchu en nam het op tegen zijn vader. Een goede tien jaar lang had de held zijn eigen strip, maar daarna werd het erg stil rond hem. 

De reden dat Marvel er voor heeft gekozen om Shang-Chi een eigen film te geven, lijkt te maken te hebben met een tweet van hoofdrolspeler Simu Liu. De Chinees-Canadese acteur vroeg Marvel al in 2014 om te komen met een Aziatische-Amerikaanse superheld. In 2018 bracht hij het weer ter sprake. "Oké, Marvel, gaan we nog praten of niet? #Shangchi" Een paar maanden later had hij de rol te pakken. "Well shit."

De cast van Shang-Chi

Simu Liu heeft met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings zijn eerste grote rol te pakken. Hij begon als stuntman en had kleine rolletjes in verschillende series, waaronder Orphan Black. Hij had ook de hoofdrol in de Canadese comedyserie Kim's Convenience, maar daar heeft hij slechte herinneringen aan. Recent heeft Liu zich uitgesproken over de schrijvers van de sitcom en de racistische verhaallijnen die zij hadden bedacht. 

De rol van The Mandarin wordt gespeeld door Tony Leung. Zijn naam zegt je misschien weinig, maar in Azië is hij een van de grootste sterren ooit. Zijn cv is een indrukwekkende waslijst van talloze filmklassiekers. Hij heeft gewerkt met John Woo (Bullet in the Head, Hard Boiled), maakte een paar klassiekers met Wong Kar-wai (Chungking Express, In the Mood for Love), schitterde naast Jet Li in de prachtige vechtfilm Hero en was te zien in Infernal Affairs, de inspiratiebron voor The Departed

Een naam die je waarschijnlijk wel kent, is Awkwafina. Ze speelde de laatste draak in Raya and the Last Dragon, was de funny best friend in Crazy Rich Asians en is te zien in haar eigen comedyserie Awkwafina is Nora from Queens. De komiek is ook sterk in serieuze rollen en won een Golden Globe voor haar rol in de komische dramafilm The Farewell. Ze bouwt langzaam een hele mooie carrière op en dat begon allemaal met een viral liedje over haar 'vag'.

Nog een belangrijke boodschap van Simu Liu

Ben je na het zien van de film helemaal into Shang-Chi? En wil je tegen je vrienden kunnen zeggen hoe stoer de hoofdrolspeler is? Dan moet je de Chinese namen natuurlijk op de correctie manier uitspreken. Op Twitter legt Simu Liu uit dit moet. 

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is vanaf 12 november te zien op Disney+. Om je voor te bereiden op deze 25e Marvel-film kun je ze allemaal nog een keertje kijkenop chronologische volgorde

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder