• Married at First Sight

Mark van Married at First Sight doet boekje open: ‘Ik zat een jaar in een kliniek’

Door Birgit Roobol
Mark Zijlstra

Mark Zijlstra was één van de deelnemers aan het Match or Mistake-seizoen van Married at First Sight. Hij deed trouwens ook mee aan Steenrijk, Straatarm, hierin kon je zien dat Mark een succesvol bedrijf runt. Maar Mark heeft ook een hele zware tijd gehad.

In een interview met Libelle vertelt Mark hoe hij met een eetstoornis kampte. “Hoeveel ik woog op mijn dieptepunt, kan ik beter niet zeggen. Ik heb geleerd het niet over gewicht te hebben. Wat als het iemand anders met een eetstoornis triggert om mijn gewicht als een uitdaging te zien, zoals ik deed toen ik 16 jaar was?”, vertelt hij.

Heftige eetstoornis

“Na mijn deelname aan Married at First Sight en Steenrijk, Straatarm zien mensen me vaak als de ondernemer die midden in het leven staat. Niemand verwacht dat ik een vrij heftige eetstoornis heb gehad.” Hij vertelt hoe de dood van zijn opa en oma en de borstkanker van zijn moeder kort na elkaar de trigger was voor zijn eetstoornis.

De controle terugnemen

“Velen denken dat eetstoornissen ontstaan vanuit een laag zelfbeeld en soms is dat ook zeker het geval. Maar vaker is een eetstoornis een kwestie van controle terugpakken op het moment dat het je in het dagelijkse leven ontglipt. Dat werd het voor mij.” Hij besloot zijn moeders lunch niet meer op te eten. Toen zij beter werd, dacht hij dat het door de 'dwangmaniertjes' kwam die hij had ontwikkeld. 

Uiteindelijk zat Mark een jaar in een kliniek en wist zijn ziekte te overwinnen. “Lang niet iedereen komt van dat stemmetje af, maar het kan wel. Dat wil ik mensen laten zien. Daarom probeer ik nu te praten over wat me is overkomen en werk ik als ervaringsdeskundige samen met het Leontienhuis, een herstelcentrum voor mensen met eetstoornissen.”