Linda de Mol comeback: 'Matthijs van Nieuwkerk moet haar interviewen'

Door Redactie
Linda de Mol

Na het schandaal rondom The Voice hebben we Linda de Mol niet meer gezien. Een ding is zeker: ooit keert ze terug, maar hoe kan ze dit het beste aanpakken? Veronica Superguide-columnist en mediadeskundige Rob Goossens vraagt het verschillende imagodeskundigen.

Don’t: Helemaal niets meer zeggen

Terwijl er druk wordt gesproken over een plan van aanpak voor de terugkeer van The Voice, houdt Linda de Mol zich nog altijd stil. Over haar terugkeer heeft ze zelf eerder het volgende statement gemaakt: “Eerlijk en open alles vertellen, dat was mijn intentie. Zodra ik weer een klein beetje uit het zwarte gat opgekrabbeld zou zijn, zou ik mijn verhaal doen op mijn eigen platform. Ik heb na gisteren besloten helemaal niets meer te zeggen.” Maar is dat wel zo handig? Rob Goossens, die Linda eerder al duidelijk probeerde te maken dat het niet aan de media ligt, zoekt het uit…

 

Do: De regie terugnemen

Leiderschapscoach Julia Wouters werkte in het verleden onder meer voor PvdA-leider Lodewijk Asscher. Ze snapt Linda's felle verklaring wel. “Ik kan me de emotie goed voorstellen. Als je op sommige commentaren afging, leek het wel of zij verantwoordelijk was voor de misdragingen van onder anderen haar vriend. Dan snap ik dat je zegt: ‘Ik ben helemaal niemand wat verschuldigd, tot ziens’. Ze moet alleen wel begrijpen dat je, als je je carrière tenminste terug wilt, eerst de regie moet terugnemen. En dan zal je toch echt een keer je verhaal moeten vertellen.”

Don’t: Blijven wegduiken

Natuurlijk gaat het ons eigenlijk niks aan, zegt Wouters. “Maar ze heeft zich altijd over haar eigen leven uitgelaten, zich met haar kinderen laten fotograferen. Ze voelt voor heel Nederland als de buurvrouw. Ze is onderdeel van een familie die we allemaal kennen. Iedereen is opgegroeid met haar vertrouwdheid, gezelligheid, authenticiteit en openheid. Dat heeft haar grote voordelen opgeleverd, maar zorgt helaas ook voor een paar nadelen. Zoals het feit dat mensen niet alleen in goede tijden van alles van je willen. Dan kun je daar niet voor wegduiken.”

Linda de Mol en John de Mol
© Brunopress

Don’t: Vergelijken met de andere slachtoffers

Jan Willem Wits is communicatieprof in gevoelige kwesties. Zijn advies: Linda de Mol moet vooral geen zelfmedelijden uitstralen. “Daarvoor is er echt te veel gebeurd - zoals dat laatste statement van haar waarin ze zichzelf neerzet als slachtoffer van een mediahetze. Hoe begrijpelijk zelfmedelijden ook is, ze wint er echt geen sympathie mee bij de kijker. Dus voordat ze verdergaat met haar programma’s, zou ik haar aanraden om toch nog even duidelijk te maken dat zij op haar manier wel een slachtoffer is, maar dat dat onvergelijkbaar is met de misbruikte vrouwen.”

Do: Be like Oprah

Spindoctor Kay van de Linde maakt de vergelijking met Oprah: “Oprah is altijd heel open over haar huwelijksperikelen geweest. Dat maakte haar niet alleen menselijk, het heeft haar ook enorm veel krediet bij het publiek opgeleverd. Daar kan Linda de Mol van leren. Ik denk dat ook zij hier sterker uit kan komen. Stel dat ze straks terugkeert met een blik van ‘mij krijg je niet klein’: daar kun je als kijker toch alleen maar waardering voor hebben?

Oprah Winfrey
© Brunopress

Don’t: Denken dat mensen zomaar geloven dat je van niks wist

Dan is er alleen nog haar rol in het schandaal rondom The Voice. Van de Linde: “Haar carrière en die van haar broer lopen door elkaar heen. Mensen geloven niet zomaar dat ze van niks wist, en dat moet je adresseren. Anders staat ze straks Miljoenenjacht te presenteren en kan de kijker alleen maar denken aan ‘Vieze Jeroentje’.”

Linda de Mol in de Potcodeloterij
© Brunopress

Do: Geef een interview

De drie imagodeskundigen zijn het erover eens dat De Mol een interview moet geven vóór ze haar presentatiewerkzaamheden hervat. Van de Linde heeft zelfs al een idee door wie De Mol zich moet laten bevragen: door Matthijs van Nieuwkerk. “Matthijs is onafhankelijk en zal Linda niet ontzien, terwijl hij het gesprek wel vriendelijk kan houden.” Andere platforms ziet de spindoctor niet zitten vanwege ‘partijdigheid’ (SBS6 en RTL) of ‘hijgerigheid’ (Op1).

Do: Laat je door iemand uit eigen omgeving interviewen

Julia Wouters denkt juist dat het goed kan werken als De Mol zich wél door iemand uit haar eigen omgeving laat interviewen. Zij stelt Antoinnette Scheulderman voor. Een topinterviewer en goede vriendin. Denk aan het geruchtmakende interview dat Harry en Meghan gaven aan - daar is ze weer - Oprah Winfrey. De drie zijn buren van elkaar in Californië en kennen elkaar goed. Veel zaken die aan bod kwamen in het interview, hadden ze ongetwijfeld al eerder besproken. Toch leverde dat geen vragen op over Oprahs objectiviteit, omdat alle belangrijke onderwerpen in het gesprek aan bod kwamen.

Don't: Geen kritische vragen beantwoorden

Wouters: “Door die band met Scheulderman zal Linda zich veilig voelen en dat is goed voor het gesprek. Je moet dan natuurlijk wel afspreken dat alle kritische vragen gesteld kunnen worden. Dat is in de eerste plaats in het belang van Linda zelf. Want als ze het goed doet, kun je dit hoofdstuk afsluiten. Iedereen die daarna nog vragen heeft, verwijs je gewoon door naar dat ene interview dat je over deze kwestie hebt gegeven.”

Antoinette Scheuderman
© Brunopress

Do: Wees jezelf

De Mol hoeft geen act voor te bereiden, maar kan gewoon zichzelf zijn, vindt Wouters. “Ze zal niet meer de oude Linda zijn: a little sadder, a little older, a little wiser. Dat is helemaal niet erg, dat verwacht het publiek ook van haar.”

 

Don’t: Boos het interview ingaan

Wel wil ze De Mol waarschuwen dat ze het interview bij haar rentree niet te lichtzinnig moet beschouwen. “Als Linda tegen die tijd nog vol boosheid zit, kan ze er echt beter nog even mee wachten. Zo’n interview kun je namelijk maar één keer doen en dan moet het goed zijn. Kijk naar mondkapjesmiljonair Sywert van Lienden. Hij bracht zijn verongelijktheid mee naar Buitenhof en werd gefileerd door de kijker. Dat optreden heeft meer kwaad dan goed gedaan. Overigens wil ik nog wel even gezegd hebben: Sywert van Lienden is een echte schurk. Linda de Mol natuurlijk niet.”

Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.