Lies Visschedijk in Soof 3

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Lies Visschedijk in Soof 3
BN'ers

Lies Visschedijk zwaait af in Soof 3: ‘Verdrietig en bevrijdend tegelijk’

|
|

Laatste update:

In Soof 3 bindt Lies Visschedijk voor de laatste keer het kookschort om van de charmante keukenchaoot Soof. Het bitterzoete afscheid van haar populaire personage bezorgt de actrice een dubbel gevoel. “Het is verdrietig en bevrijdend tegelijk.”

Tekst: Eric le Duc

Het grootste filmslachtoffer van de recente coronapandemie was toch wel Soof 3. Al in 2019 werden de opnames van het toetje van deze culinaire romcom-trilogie afgerond. Vanwege de maatregelen die werden genomen om covid eronder te krijgen, moest de release van het feelgooddrama maar liefst vier keer worden uitgesteld. Nu - drie jaar later - gaat de film dan alsnog officieel in première. Veronica Superguide sprak met hoofdrolspeelster Lies Visschedijk die ontzettend blij en opgelucht is dat haar film eindelijk groots gelanceerd kan worden.

“Die hele coronapandemie is voor de filmindustrie natuurlijk ontzettend klote geweest,” zegt de 48-jarige actrice in LAB-44, het Zaandamse etablissement dat in de film het decor vormt van Soofs restaurant De KookSoof. “Met het komische drama Alles op Tafel had ik al een film gemaakt die door covid vrijwel meteen op een streamingdienst werd gegooid. Dat is niet wat je wilt. Gelukkig heeft het gehele productieteam van Soof 3 altijd vertrouwen gehouden en gezegd: het is de dood of de gladiolen, we gaan pas uit als het echt weer helemaal kan. Dat vond ik een geweldige instelling.”

Om maar met de deur in huis te vallen: betekent Soof 3 echt het einde van de avonturen van de geliefde keukenchaoot?

“Ja, absoluut! En ik heb er vrede mee, ook al geeft het me een dubbel gevoel. Natuurlijk is het afscheid verdrietig, maar het voelt ook als een bevrijding. Het is alsof je huis met al je spullen afbrandt. Je raakt iets ontzettend dierbaars kwijt, maar je kunt ook weer een frisse nieuwe start maken. Door Soof kwamen er vaak rollen op me af die dezelfde strekking hadden. De chaotische huisvrouw, de worstelende moeder... Nu het klaar is, kan ik me als acteur weer vol verwondering en fantasie openstellen voor leuke, nieuwe projecten.”

Soof 3 is meer drama dan comedy geworden. Een bewuste keuze?

“Zeker. In het derde deel konden we niet nóg eens aankomen met lichtvoetige relatieverwikkelingen, gezinshectiek en keukenchaos. Dat zou te makkelijk zijn. Om een herhaling van zetten te voorkomen, moest er iets groots, iets wezenlijks gebeuren. Anders hadden we deel drie denk ik niet gemaakt.”

Soof krijgt borstkanker...

“In een licht genre als dit is dat best een grote, gewaagde stap. Kijk, het drama rond Soof heeft altijd een rauw en bitterzoet randje gehad. Maar het is heel spannend om in haar toch wel lieve en kneuterige wereld iets heftigs als kanker te introduceren. De film gaat vooral over de impact die deze ziekte op Soof heeft. Steekt ze haar kop in het zand? Of gaat ze de strijd aan? Voor iemand die altijd voor iedereen wil klaarstaan en het leven mooier wil maken, is het krijgen van kanker natuurlijk superkut. Want opeens ben je overgeleverd aan de zorg van anderen.”

Soofs ziekte levert enkele stevige scènes op. Je borsten gaan in een röntgenapparaat, je hoofd wordt kaal geschoren...

“Bij die eerste scène dacht ik inderdaad wel even: what the fuck?! Ik moest toch met mijn blote tieten in zo’n apparaat. Het voelt koud, ze worden geplet en met zo’n hele filmcrew om je heen, voel je je toch extra kwetsbaar. Gelukkig hoefde mijn hoofd niet echt kaalgeschoren te worden. Kon ook niet, want anders hadden we alles chronologisch moeten opnemen en dat is logistiek gezien onmogelijk. In plaats daarvan kreeg ik een soort vleeskleurige badmuts. Dan wordt er van je hoofd een mal gemaakt waarin een latex model van je schedel wordt gegoten. Daar heeft Rogier Samuels – onze special make-up effects artist – heel veel tijd en energie in gestoken. Maar het eindresultaat zag er levensecht uit.”

Maken dergelijke scènes je ook bewuster van je eigen leeftijd, kwetsbaarheid en sterfelijkheid?

“Een beetje wel, ja. Ik nader de vijftig en dan begint het opmaken van de balans. Mijn conclusie? Ik vind het leven leuker nu ik ouder ben. Ik heb meer ervaring, hoef niet iedereen meer te pleasen en mijn ‘fear of missing out’, de angst dat je alle leuke dingen misloopt omdat er zoveel te kiezen is, dat wordt minder. Ik heb veel vriendinnen van tussen de vijftig en zestig en ik heb het gevoel dat zij een heel gelukkige en tevreden tijd beleven. Het hyperambitieuze is eraf. Ze hoeven niet meer de hele dag op hakken te lopen en met hun kont te draaien. Naast hun kleintjes bij de zandbak zitten, hoeft niet meer. En ook de overgang is geweest. Het wordt allemaal wat relaxter en wat kneuteriger en daar verheug ik me wel op. Ik fantaseer ook wel eens over een bejaardenleven. Wat die bejaarde wil? Een huisje in Drenthe met schaapjes, dat lijkt me heerlijk!”

Hoeveel van Lies Visschedijk is er door de jaren heen in Soof gaan zitten?

“Best veel. Mijn onhandigheid bijvoorbeeld. Of mijn verzorgende karakter. En de overtuiging dat je jezelf niet beter of mooier hoeft voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Dat heb ik deze vrouw ook wel meegegeven. Soof nodigt de kijker als het ware uit om zich niet te schamen voor z’n eigen shitsituatie. Veel vrouwen die de hele dag allerlei ballen in de lucht moeten houden, herkennen zich in Soof en spreken mij daar wel eens op aan. Dan voel ik een bepaalde verbondenheid die ik heel leuk vind.”

En andersom? Is er nog een beetje van Soof in jou geslopen?

“Soof is een vrouw vol levensvreugde en optimisme. Zelfs de grootste klotesituatie weet zij luchtig te maken. Door een fles wijn open te trekken, een kaarsje aan te steken en te denken: gelukkig zijn we gezond en hebben we elkaar nog. En dat je daar best blij om mag zijn. Dat heb ik wel van Soof meegekregen, ja.”

Wat is je mooiste herinnering aan het hele Soof-avontuur?

“De magie die we met Soof hebben gecreëerd. Dat je wordt betoverd en in haar universum zou willen verdwijnen. Het gekke is dat ik me daar tijdens de opnames bijna nooit volledig bewust van ben geweest. Met de cast en crew schiepen we een wereld door middel van suggestie. Maar bij het terugkijken van alle films denk ik vaak: verdorie, hebben wíj dat gemaakt? Wow! Dat vind ik een geweldig gevoel en maakt film nog steeds magisch.”

Wat ga je het meest missen?

“Het fenomeen Soof ‘an sich’. Het is alsof er een kind het huis uitgaat. Mijn vriend Marc noemt dat altijd ‘De Uiteindelijke Dingen’, zaken in het leven waarvan je weet dat ze gaan komen. Zo voelt dit ook. Net als bij iedereen slaat ook mijn leven wel eens op drift. Stress thuis, toestanden met de kinderen, de druk van het presteren... Maar hoe groot de hectiek ook is, er was altijd één anker: Soof. Dat laat ik nu los. Een fijne, maar ook wel gekke gedachte.”

Soof 3 draait vanaf 15 september in de bioscoop.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder