• Meiland
  • TV

Kritiek op Chateau Bijstand in HLF8: ‘Wij hebben geen buffer’

Chateau Bijstand Martien Meiland

De Meilandjes vertelden in HLF8 over Chateau Bijstand. Hanny Heuvelink, die daadwerkelijk moet leven van een bijstandsuitkering, heeft toch wel wat kritiek op het programma. Net als de kijkers trouwens...

'Kwartje is wel gevallen'

De Meilandjes waren te gast bij HLF8 om te vertellen over hun nieuwe programma Chateau Bijstand. Britt Dekker, die vanavond dienst deed als wingman, besloot de familie aan de tand te voelen. “Hebben jullie kunnen ervaren hoe het echt is om [in armoede] te leven?” Martien geeft antwoord: “Ja, je moet heel creatief te werk gaan.” Hij vertelt bijvoorbeeld dat de fam reclamefolders door heeft gespit op zoek naar aanbiedingen. Ook is hij na afloop van de opnames voor het eerst in ‘de goedkoopste supermarkt van Noordwijk' geweest. “Dus dat kwartje is wel gevallen”, zegt Erica. Eerder gaf ook Maxime aan zeker van Chateau Bijstand geleerd te hebben.

Commentaar op Chateau Bijstand

Presentator Johnny de Mol vroeg ook ervaringsdeskundige Hanny Heuvelink, die een bijstandsuitkering heeft en kwam vertellen over het effect van de hoge energieprijzen, naar haar mening. Ze geeft aan een aantal uitspraken van de familie Meiland toch wel 'grappig' te vinden. Zij moet, net als vele anderen in de bijstand, bijvoorbeeld elke dag nadenken over haar budget: “Wij hebben geen buffer. Elke dag, van dat je opstaat totdat je naar bed gaat, ben je bezig met: ‘Kom ik rond vandaag? (…) Als ik moet wassen, kan ik [qua energiekosten] niet meer stofzuigen.’

Opnieuw is er dus kritiek op Chateau Bijstand. HLF8-kijkers vinden het contrast tussen het gesprek met de familie Meiland en het item over mensen die al jaren in echte armoede leven (te) groot:

HLF8 zie je elke werkdag om 19:30 uur op SBS6. Chateau Bijstand is vanaf komende maandag wekelijks om 20:30 uur te zien op SBS6. Check hier de eerste beelden van het programma.