• Harry Potter

Komt er eigenlijk nog wel een nieuwe Fantastic Beasts-film na tegenvaller?

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

De Fantastic Beasts-franchise blijft smullen voor de diehard Harry Potter-fans, maar het grote publiek neemt toch steeds meer afstand, zo blijkt uit nieuwe tegenvallende bioscoopcijfers voor The Secrets of Dumbledore. Gaat studio Warner Bros. er eigenlijk wel mee door?

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (check hier onze recensie) opende in Amerika met een nogal tegenvallende weekend-opbrengst van $43 miljoen, zo onthult Comicbookmovie. En nee: een Niffler heeft niet een deel van de schatkist gejat, er is echt 'maar' $43 miljoen binnengehaald. Dat is pijnlijk genoeg 31% minder cash dan voorganger The Crimes of Grindelwald - een zorgwekkende ontwikkeling omdat dit misschien wel de eerste Wizarding World-film wordt die niet de magische grens van $500 miljoen aan wereldwijde opbrengst bereikt.

Vijf Fantastic Beasts-films... of toch niet?

Het originele plan klinkt nog steeds veelbelovend: er komen in totaal vijf Fantastic Beasts-films met die epische eindstrijd tussen tovertitanen Grindelwald (Mads Mikkelsen) en Dumbledore (Jude Law) in 1945 als grote climax. Maar... het toonaangevende The Wrap meldt nu dat de Warner Bros-bobo's waarschijnlijk nog weken, zo niet maanden, de tijd nemen om te beslissen of ze eigenlijk wel door willen met de franchise. Als de cijfers niet héél snel verbeteren, zou het zomaar kunnen dat de studio een keiharde Avada Kedavra afvuurt op de toch niet zo fantastic films.

Harry Potter-magie ver te zoeken

Het zou geen hele gekke beslissing zijn om niet nog eens een paar honderd miljoen dollar in zo'n nieuwe, grote blockbuster te pompen als de cijfers alleen maar teruglopen. "Fantastic Beasts was always meant to be one piece of a larger plan to build the Wizarding World", relativeert Jeff Goldstein (Warners chef distributie) tegen The Wrap, waarmee hij het belang van de franchise toch een beetje aan het downplayen is. Maar: de films brengen nog steeds veel cash in het laatje, ook al blijkt dat niet uit de bioscfijers. "While the numbers for 'Secrets of Dumbledore' were lower than the previous films, we still think the series has done its job keeping Wizarding World fresh in people’s minds, and we’re pleased with the revenue we’ve seen from the franchise at theme parks, stores, and other products and experiences."

 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Credence-acteur Ezra Miller, die met diens roekeloze gedrag nu ook niet bepaald goed is voor het imago van de Fantastic Beasts-films...