• VI

Kijkers Oranjewinter Matthijs van Nieuwkerk-moe

De Oranjewinter over Matthijs van Nieuwkerk

Het is misschien wel het grootste medianieuws sinds de BOOS-onthullingen over The Voice, dus het is niet gek dat er in de media veel en vaak over gesproken wordt. Maar toch liever niet meer bij De Oranjewinter, als het aan de kijkers ligt.

We zitten inmiddels op dag 10 van DWDD-gate en zolang er nog nieuwtjes naar buiten komen, zullen 'we' het er over hebben. En 'we' is natuurlijk vooral de media, die maar al te graag over de eigen gelederen praat. Bij het koffiezetapparaat op het werk zullen mensen het ongetwijfeld over andere dingen hebben. Maar bij De Oranjewinter, de WK-vervanging van Vandaag Inside is het tot nu toe elke dag het gesprek van de dag. En als Angela de Jong aan tafel zit, dan moet het er natúúrlijk ook over gaan.

De mening van Angela

"Je zit ontzettend met Matthijs in je maag", zegt Wilfred Genee tegen Angela, om het onderwerp maar weer eens aan te slingeren. "Ik zit niet met Matthijs in mijn maag", ontkent Angela vervolgens. Lekker begin. Dus ook Angela had het er niet per se over hoeven hebben, maar ja, als de heren aandringen.. "Ik was vooral verbaasd dat ik sinds vorige week zoveel mensen hoor die ook zo zielig vinden voor Matthijs en voor de publieke omroep. Zoals Jan Slagter die het ook opnam voor Frans Klein. Maar over de slachtoffers hoorde ik niet zoveel."

De mening van Johan

Dan nog maar eens de mening van Johan, het is immers pas dag 10. "Ik hoor van alles over die slachtoffers, bijvoorbeeld over die geluidsman die moest knielen voor Matthijs. Maar die geluidsman zegt nu dat het nooit gebeurd is. Dat is uit derde hand." Dat bleek iets anders te zitten, volgens Angela. De geluidsman had het iets anders ervaren. Onverstoord gaat Johan door. "Zou Matthijs niet gewoon mensen tot de orde hebben geroepen die hun werk niet goed deden? Zou hij zomaar iemand hebben uitgescholden? Daar geloof ik niks van." Angela denkt dat er wel wat meer aan de hand is en dat het wel wat gelaagder en psychologischer was dan dat Johan het nu doet voorkomen.

Genoeg

"Deze discussie hebben we de hele week al gehad, dat kan ook op een andere manier", onderbreekt Wilfred het dan maar. Maar nee, ze gaan nog even door. En vervolgens wordt het weer een verhitte discussie. Wilfred heeft er zichtbaar genoeg van en probeert het af te ronden. En weer gaat het nog een paar minuten door. Tot het dan eindelijk klaar is. Tot grote opluchting van veel kijkers, die op Twitter hun ongenoegen delen over het gespreksonderwerp Matthijs van Nieuwkerk.

De Oranjewinter zie je dagelijks rond 22.00 uur op SBS6.