Kevin Hart speelt zichzelf in Die Hart: ‘Ben een duister individu’

Nog even en Kevin Hart is de grootste actieheld van Hollywood. De komiek is zijn rol als grappige side-kick helemaal zat. Tenminste, als we zijn nieuwste film Die Hart moeten geloven. Hart speelt hierin zichzelf en dat gaat met een dikke knipoog. Net als dit interview.

Door Ruben van Eijl
Kevin Hart

Kevin Hart zit er zichtbaar doorheen als we aanschuiven voor een kort gesprek over zijn nieuwste creatie Die Hart. De doorgaans zo beweeglijke komiek – bekend van Jumanji en Ride Along – is na het afwerken van tientallen journalisten op standje ‘melig’ beland. Hij praat wat ingetogen, maar doet zijn best zich van zijn leuke kant te laten zien. Dat gaat gepaard met veel zelfspot, (te) hoge eigendunk en een vette knipoog. Maar misschien past dat ook wel bij de film. 

De titel is namelijk ook een verbastering van een van de beste actiefilms aller tijden: Die Hard. In Die Hart speelt de 43-jarige Jumanji-ster een versie van zichzelf. Kevin is dus Kevin, een filmster die het spuugzat is in de schaduw te staan van Dwayne Johnson en andere actie-grootheden. Eentje die nu óók eens de actieheld wilt uithangen, in plaats van het grappige onderdeurtje. Hij gaat daarbij in de leer bij actiefilm-goeroe Ron Wilcox, een smeuïge rol van John Travolta, die hem de fijne kneepjes van het vak leert. Realiteit en fictie lopen in Die Hart op komische wijze door elkaar, iets waar hoogstwaarschijnlijk ook de antwoorden in ons vraaggesprek aan lijden.

Is het spelen van Kevin Hart een heel andere ervaring dan de rollen die je eerder in je carrière vertolkte?

“Dit was een van de moeilijkste rollen die ik ooit in mijn leven gespeeld heb. Ik moest echt tot de kern van mezelf komen en de diepte van Kevin Hart etaleren. Als ‘method actor’ moest ik een manier verzinnen om hierin te duiken, het was een constante studie. De studie van de wereld die Kevin heet.”

Wat heb je geleerd over jezelf?

“Dat ik een veel duisterder individu ben dan mensen denken. Ik ben ook wat angsten en onzekerheden tegengekomen. Maar wat ik weet is dat er behoorlijk veel Hart in me zit. Met dat gegeven kon ik tot ongekende hoogtes stijgen en een meesterwerk maken; en dat meesterwerk heet Die Hart. En ik wil daar even aan toevoegen: graag gedaan!”

In de film herkennen we ook een ode aan de actiefilms van vervlogen tijden. 

“Ik ben groot fan van actiefilms uit de jaren tachtig en negentig. Alles heeft een oorsprong en je kunt niet zo maar met de staart spelen als je niet weet waar het aan de voorkant begon. Om nu deel te kunnen nemen aan het actiegenre, op welke manier dan ook, is een bonus. Maar met Die Hart was het doel een frisse draai te geven aan het genre. We nemen het op de hak, maar omarmen het tegelijkertijd. En dat is volgens mij volledig gelukt. We zijn al bezig met deel twee en uiteindelijk zal deel drie ook komen.”

Ook leuk dat Josh Hartnett (Pearl Harbor, Black Hawk Down - Red.) zichzelf speelt. En er worden veel grappen gemaakt over andere actiehelden, zoals Matt Damon. Krijg je daar ooit reactie op?

“Die gasten zijn allemaal goede vrienden van me. Als grote ster zijnde ben ik close met alle andere grote sterren. Dat is wat grote sterren doen. Maar als je ze niet aan boord weet te krijgen, mag je natuurlijk wel gewoon hun namen noemen. Maximaal drie keer trouwens, dat is een regel. Matt Damon is er oké mee, en alle andere sterren die ik in de film noem ook. Dit heb ik trouwens allemaal van Tom Cruise geleerd.”

Het lijkt me best uitdagend om jezelf te spelen. En dan heb je ook nog eens een producers-pet op. Ben je er altijd zeker van dat de film volledig slaagt?

“Of ik de sleutel heb tot een succesvol eindproduct? Kan een hond blaffen? Natuurlijk! Dit is mijn tweede natuur, ik weet wat werkt, ik zit al twintig jaar in dit vak. Als ik dit niet goed zou kunnen, zou ik er niet eens aan beginnen. Dat is meteen ook mijn motto. Staat mooi op een T-shirt, maar als je deze slogan steelt, weet ik je te vinden. Ik weet hoe je eruitziet. Maar goed, ik ben trots op alles wat ik gemaakt heb. Voorwaarde is altijd dat het creatief en leuk is. Zolang ik me daaraan houd, ben ik gelukkig. Als ik er ongelukkig van word, ben ik weg uit deze business. Maar ik ben nog lang niet klaar.”

Waarom speelt John Travolta eigenlijk niet zichzelf?

“John weet niet goed hoe hij John moet spelen. Maar je gaat nu volledig voorbij aan mijn performance als Kevin Hart. Besef wel dat ik heb gekozen wat je wel en niet van Kevin Hart gaat zien. Dan weet je dat, whoop there it is!

Die Hart: The Movie is te zien op Prime Video. Kevin Hart is trouwens niet de eerste acteur die een uitvergrote versie van zichzelf speelt: déze sterren gingen hem voor!

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!