Katja Schuurman gaat los op 'de overheid': 'beleid voor de bühne'

Katja Schuurman op gala Televizier-ring

Actrice Katja Schuurman gaat in een nieuwe post op Insta los op "de overheid", die ze beticht van inconsequent beleid, bureaucratie en willekeur in coronamaatregelen.

Twee restaurants van haar man Freek van Noortwijk - met wie ze onlangs dochtertje dochtertje Coco kreeg - kregen de afgelopen tijd politie op hun dak. Bij een van die gevallen kregen ze een officiële waarschuwing omdat de tent om 22:00 uur nog niet dicht was. "Serieus?", schrijft een geïrriteerde Katja, "een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels - 22:00 uur sluiten - houdt om 22:03 uur? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten - een laatste propt een hapje dessert naar binnen- niet exact 22.00 buiten staan?"

'Beleid voor de bühne'

Katja zet er ook een filmpje bij van Freeks restaurant Guts. Die kreeg ook te maken met de politie. Agenten vonden dat het personeel - dat zelf na 22:00 uur nog wel binnen zat - gewoon de lichten uit moest doen en dan wegwezen. Katja is het daar absoluut niet mee eens. "Het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt." Ze beticht de overheid van "beleid voor de bühne".

Inconsequent beleid

Katja vindt het coronabeleid inconsequent. "Ik noem kerken. En vliegtuigen." Volgens haar meet de overheid met verschillende maten als het aankomt op de maatregelen. "Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd." Met het delen van zo'n bericht accepteert Katja "het risico dat ik met pek en veren het land uit gejaagd word", maar het moet haar toch van het hart. "Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur."