Katinka Polderman: ‘Stijve Harmen Siezen viel uit rol toen hij het over geslachtsorganen had’

Elke week gaat een bekende Nederlander terug in de tijd om een bijzonder televisiemoment te delen. Dit keer: cabaretier en schrijver Katinka Polderman. 

Katinka Polderman en Harmen Siezen
© ANP Kippa/Brunopress

Cabaretier Katinka Polderman toert langs de theaters met haar Masterclass Beslisbomen Maken en deze maand verscheen haar boek Beslisbos. Via handige stappenschema’s bepaal je o.a. ‘Wie Nick is, en wie Simon’, of dat ‘het echt nodig is om je mening ergens over te geven’. Hilarisch, en dat geldt óók voor het favoriete tv-moment van Katinka. Nieuwslezer Harmen Siezen krijgt het te kwaad tijdens een item over zadelpijn.

“Bij ons thuis werd altijd naar het Journaal gekeken. Dat was vaste prik. Het was niet zo dat mijn ouders zeiden: ‘Kom eens hier kinderen, even alle ellende van de wereld aanschouwen.’ Maar mijn broertje en ik keken wel mee, als het zo uitkwam. Nieuws vonden we natuurlijk voornamelijk saai. Het duurde heel lang, we snapten de helft niet. Maar in 1991 liet Harmen Siezen zichzelf ineens van een compleet andere kant zien. Het item ging erover dat een miljoen Nederlanders last had van zadelpijn. Tegenwoordig zou daar een bron bij worden vermeld, iets in de trant van: ‘Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat…’ Maar dat gebeurde hier niet, het was alsof het NOS Journaal zelf had ontdekt dat mensen massaal last hadden van zadelpijn.”

Slappe lach 

“Terwijl je allerlei willekeurige mensen op fietsen in beeld ziet, begint Harmen Siezen op te sommen wat de belangrijkste klachten bij zadelpijn zijn, namelijk: pijn in de zitstreek en bij het plassen, gevoelloosheid van de geslachtsorganen en een tijdelijk verminderde seksuele belangstelling. Bij het uitspreken van het woord geslachtsorganen hoor je Harmen Siezen al een beetje denken: 'O jee, als ik het einde van de zin maar ga halen zonder te lachen.’ Dat lukt niet, hij begint te proesten, wat nog erger wordt tijdens de volgende zin over het ontstaan van de klachten. Vervolgens is er geen houden meer aan, hij krijgt de slappe lach.”

Zere schaamstreek 

“Voor een kind van 10 jaar is het al heel vermakelijk als het in het Journaal gaat over een zere schaamstreek en minder seksuele lusten. Gebeurt dat dan ook nog eens in combinatie met zo’n stijve meneer die zo uit zijn rol valt, dan is dat het grappigste denkbaar. Het leuke aan het fragment is dat je voor heel even door het harnas van Harmen Siezen heen kunt kijken. Je ziet ineens dat hij ook maar gewoon een mens is, kinderlijk misschien zelfs. Dat was voor die tijd uniek, want je had toen nog niet dat supertoegankelijke van het Journaal wat je nu hebt. Voor mij hoeft dat ook helemaal niet. Iedereen moet tegenwoordig een personality zijn, maar wat is er mis met een neutrale nieuwslezer die in al z’n saaiheid achter een tafel zit en opleest wat er in de wereld is gebeurd?” 

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af! Hier zie je nog een paar legendarische tv-fragmenten: de verkeerde wissel van Sven Kramer op de Olympische Spelen, Van Kooten en De Bie én De Lullo’s.