Joker

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Joker

Joker review: grensverleggende superheldenfilm met Joaquin Phoenix

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Batman is nergens te bekennen want Joker gaat volledig over zijn allergrootste vijand. De film wijkt nog meer van de standaard superhedenfilms van Marvel en DC af dan gedacht. Een gitzwart meesterwerk die ook niet-comicfans nog lang zal bijblijven.

Op zoek naar The Joker

Joker begint een soort prestigerol te worden in Hollywood, alleen geschikt voor de allergrootste acteergoden. Toen Heath Ledger gecast werd als de psychopathische clown in The Dark Knight, stonden Batman-fans op de barricades want “niemand zou Jack Nicholson uit de Tim Burton-films kunnen overtreffen”. Jared Leto volgde hem op in Suicide Squad en kreeg ook een bak kritiek, want hoe durfde hij in de voetsporen van Ledger te treden? Het is ook nooit goed!

Maar wat als je de film volledig laat focussen op de schurk en laat zien hoe hij langzaam maar zeker in de moordzuchtige comicschurk verandert? En wat als je Joaquin Phoenix cast; een van de meest intense acteurs in Hollywood, die regelmatig schurken en labiele personages heeft gespeeld?

Joker review: grensverleggende superheldenfilm met Joaquin Phoenix

De waanzin van Arthur Fleck

Met Joker verlegt DC de grenzen van wat er mogelijk is met een superheldenfilm, ook al gaat hij over een superschurk. Joaquin Phoenix verkent de intense waanzin als Arthur Fleck, een wrak van een man die freelance klussen doet als clown. Functioneren in het keiharde Gotham City van de jaren zeventig is al bijna onmogelijk voor hem, maar als hij wordt mishandeld in de metro en de drie daders doodschiet, zet hij zijn eerste stappen richting het zijn van een superschurk.

Joker review: grensverleggende superheldenfilm met Joaquin Phoenix

Geniale Joaquin Phoenix

Deze film geeft een nieuwe draai aan het verhaal van Bruce Wayne en zijn aartsvijand, maar ook zonder enige stripkennis is Joker een ontregelende ervaring die je bij de keel grijpt en de tijdgeest perfect aanvoelt. Joaquin Phoenix is niet minder dan geniaal in de rol als Joker.

Conclusie

Joker is niet alleen geniaal voor de fans van Batman, ook als je niks met stripboeken hebt is het een intense maar fascinerende ervaring. Joaquin Phoenix neemt je mee op een reis vol gitzwarte waanzin. Lees hier nog 7 dingen die je moet weten voor je Joker ziet. 

Joker review: grensverleggende superheldenfilm met Joaquin Phoenix

Lees verder