Interview Sam Heughan: ‘Ik was 34 jaar oud en ik dacht: is dit wel de juiste carrière voor mij?'

Door Redactie
Outlander
© Brunopress

Het zesde seizoen van Outlander is van start bij Ziggo Movies & Series (XL) en Veronica Superguide vroeg hoofdrolspeler Sam Heughan het hemd van het (hete) lijf. Wat heeft Outlander voor hem betekent en wat staat zijn personage Jamie Fraser nog te wachten?

 

Outlander is enorm populair. Heeft het je leven veranderd?

Sam Heughan"Ik had veel tijd in Amerika doorgebracht om te proberen een rol in een tv-serie te krijgen. Ik deed auditie voor een hoop grote klussen, maar kreeg ze nooit. Daarom kwam ik zeer, zeer moedeloos terug naar Engeland. Ik was 34 jaar oud en ik dacht: is dit wel de juiste carrière voor mij? Wil ik over vijf jaar of tien nog steeds in een flat met één slaapkamer wonen? Maar ik wist dat ik van acteren hield; het was het enige dat ik wilde doen. En toen deed ik auditie voor Outlander en heel snel, ik denk binnen twee weken, kreeg ik de baan. Dat is nu acht jaar geleden. Hoe anders mijn leven nu is dan toen, dat is zeker."

Outlander heeft Schotland nóg populairder gemaakt? Ben je daar trots op?

"Ja, absoluut! Ondanks dat de serie zich niet meer in Schotland afspeelt, filmen we daar nog wel. Ik denk dat de schoonheid van het land duidelijk zichtbaar is in de serie. Ik ben een trotse Schot en daarom erg blij met wat we in Schotland hebben gecreëerd. Er worden nu zoveel producties in Schotland opgenomen. Hetzelfde geldt voor mijn boek Clanlands en mijn serie Men in Kilts (waarin Sam samen met Outlander-collega Graham McTavish door de Schotse hooglanden reist op zoek naar cultuur en historie, red.). Ik wilde meer over mijn land ontdekken, meer zien en meer vieren. Dus ja, nu wacht ik tot ze me de officiële ambassadeur maken, haha!"

 

 

Heeft Outlander je ook nieuwsgierig gemaakt naar je eigen afkomst?

"Zeker! Ik wist nog niet zo veel, maar toen ik Outlander maakte, kwam ik meer te weten over de geschiedenis van Schotland. Daarom wilde ik Men in Kilts en Clanlands maken. En het bracht me ertoe mijn familie en mijn familiegeschiedenis te onderzoeken. Ik dacht dat ik een erg kleine familie had, maar toen ik meer te weten kwam, realiseerde ik me hoe verbonden we allemaal zijn. Dat is fascinerend."

Jamie Fraser
© Brunopress

Je kiest ervoor om vrij weinig over jezelf te delen op social media. Waarom is dat?

"Ik hecht aan mijn privacy. Weet je, ik zei dat ik een kleine familie heb en ik onthul zoveel als ik wil. Ik denk dat het, zeker als acteur, niet goed is om alles te delen. Zeker niet alleen meningen. Ik vind het veel leuker om mensen te observeren. Ik zou veel liever incognito zijn of in een menigte opgaan dan dat ik wil opvallen. Ik verlang daar echt naar. Ik denk dat social media wel een belangrijk instrument kan zijn. Voor mij is het voor mijn bedrijven en mijn liefdadigheidswerk (Sam heeft zijn eigen goede doel, My Peak Challenge, red.) heel nuttig geweest."

Hoe is het om zes seizoenen lang hetzelfde personage te spelen?

"Als je een personage voor het eerst speelt, moet je alles ontdekken. Maar als je dan zo lang met een personage bezig bent als wij, dan heb je een emotioneel geheugen waar je uit kunt putten. Je hoeft het je niet enkel in te beelden. Caitriona Balfe (Claire in Outlander, red.) en ik hebben een vertrouwensrelatie opgebouwd, we kennen elkaar en weten hoe we met elkaar omgaan. Maar ja, ik denk niet dat er een andere show of een ander personage is dat constant verandert. Als ik terugkijk, zelfs over de korte tijdspanne van een paar jaar, is Jamie al zo ver gekomen."

Jamie Fraser
© Brunopress

Even inhakend op Men in Kilts en Clanlands. Jij bent net zo ondernemend als Jamie!

"Ik denk dat er veel parallellen tussen ons zijn, toch? Misschien is er een beetje van Jamie op mij overgegaan. Weet je, ik had me dit nooit kunnen voorstellen. Ik had nooit gedacht dat ik mijn eigen serie zou maken, boeken zou schrijven of mijn eigen whisky zou stoken (Sassenach Spirits, red.). Ik denk dat Outlander en Jamie me het benodigde vertrouwen en deze kans hebben gegeven."

 

Hoe was het om te filmen tijdens de coronapandemie?

"De coronapandemie is de reden voor deze lange Droughtlander (de periode tussen twee seizoenen, red.). Dat is omdat we een grote serie hebben, en de schaal en de grootte wilden behouden. We hebben veel figuranten, veel crew, zodat we niet konden filmen totdat we zeker wisten dat iedereen veilig was. Dus bouwden we een testfaciliteit in de studio, zodat iedereen regelmatig getest kon worden. En er waren natuurlijk bubbels en verschillende protocollen. Gelukkig is iedereen gezond gebleven."

Was de impact op de cast en crew groot?

"Om eerlijk te zijn: het was erg moeilijk. Het voegt een extra niveau toe, zowel organisatorisch als financieel. Daarnaast heeft het ook impact op mensen: het maakt mensen nerveus en meer gescheiden. We moesten leren hoe je een andere acteur moet lezen als je zijn gezicht niet kan zien. Het was ook heel vreemd om naar de set toe te rijden: iedereen was opgesloten en wij gingen aan het werk. Lege wegen. Maar toen we eenmaal aan de slag konden, voelde het meteen weer als dezelfde familie."

 

Hoe gaat het eraan toe op de set? Zijn er momenten om te ontspannen?

"Ja, soms zijn we vreselijk. Zeker wanneer de hele familie samen is. Wanneer we scènes oefenen aan tafel, dan is het soms chaos. Ik heb medelijden met de crew omdat er geen professionalisme is en iedereen gewoon gek doet. Maar ik denk dat het zo leuk is omdat het net een familie is, toch? Vooral Caitriona is echt erg. Ze lacht veel en is de meest onprofessionele."

Jamie Dougal
© Brunopress

Wat staat Jamie allemaal te wachten in seizoen zes?

"Het verlies van Murtagh (de peetoom van Jamie, red) was vorig seizoen een ongelooflijke verhaallijn. Voor mij was het een geweldige uitdaging. Dit seizoen is het minder emotioneel, maar Jamie is zelf wel minder sterk. Hij is bezorgd om Claire, hij probeert haar te beschermen, hij probeert de mensen in de nederzetting te beschermen. Hij heeft zoveel verschillende verantwoordelijkheden. Zijn loyaliteit wordt meer op de proef gesteld, het is meer een politiek spel dit seizoen."

 

Denk je dat Jamie zelf ooit zou willen tijdreizen?

"Ik weet dat Diana Gabaldon (de schrijver van de boekenserie, red.) altijd gezegd heeft dat Jamie nooit zou willen tijdreizen. Daar ben ik het mee eens, maar aan de andere kant: Jamie is nogal vooruitstrevend, hij heeft veel geleerd. Dus ik denk dat als hij naar onze tijd zou afreizen, hij er snel mee in het reine zou komen en zich zou aanpassen. Hij is erg bedachtzaam, hij is meelevend. Ik denk dat hij het vrij goed zou doen."

Outlander seizoen zes is 7 maart van start gegaan bij Ziggo Movies & Series (XL). Je gedegen voorbereiden op de nieuwe afleveringen? Hier lees je alles dat je over het zesde seizoen van Outlander moet weten. Ook leuk: deze toplijst met de beste afleveringen ooit.