• Hollywood

Interview: Brullen bij afscheid van Jurassic World

Jurassic World: Dominion

Met Jurassic World: Dominion komt er een eind aan de dinogekte die in 1993 door Steven Spielberg werd veroorzaakt. Vóór het zo ver is doorstaan nieuwe én oude gezichten een wereldwijde dinosaurussenplaag. 

“Jurassic World: Dominion wordt de grote finale. Het einde van twee trilogieën. Beter wordt het niet”, zo begint Chris Pratt zijn online gesprek met Veronica Superguide. Zo rigoureus het einde van een tijdperk inluiden doet pijn, maar maakt ook uitermate nieuwsgierig.

Het is dertig jaar na de eerste Jurassic Park en de dino’s zijn geen moment met uitsterven bedreigd. Sterker nog: speelgoedwinkels hebben elk jaar alleen maar méér dino-spullen. De prehistorische reuzen blijven populair. Dankzij Jurassic World (2015) vergaapte een nieuwe generatie zich aan natuurgetrouwe dinosauriërs op het witte doek. De sequel, Jurassic World: Fallen Kingdom, sloot af met een dino-uitbraak.

Wereldwijd probleempje

Inmiddels zijn we beland bij de afsluiter van de reeks: Jurassic World: Dominion. Velociraptors en T-Rexen bevolken anno 2022 niet meer alleen een eilandje: ze zien de hele wereld als hun leefgebied. Chris Pratt: “We zeggen niet dat nu overal dino’s rondbanjeren, maar ze zijn inmiddels zodanig vermeerderd dat ze in verschillende delen van de wereld voorkomen. De film volgt wereldwijd verschillende verhaallijnen. Het is epischer dan voorheen, we gaan niet alleen een jungle zien.”

Bryce Dallas Howard, die de rol van (voormalig) parkbeheerder Claire speelt, benadrukt hoe anders Jurassic World: Dominion is. “We wilden niet in herhaling vallen en wéér dat romantische gedraai om elkaar heen. Owen en Claire zijn nu ouders. Grappig genoeg zijn Chris en ik daar enorm gepassioneerd over in het echte leven. We praten constant over ouderschap en het teamwork wat daarbij komt kijken.”

Oude cast

De oude Jurassic Park-cast is terug voor Dominion. Het betekent dat Laura Dern, Sam Neill en Jeff Goldblum een slordige 25 jaar later wéér voor dino’s moeten rennen. Goldblum is nog steeds onder de indruk van de hereniging. “Toen we elkaar zagen, was het alsof we allemaal weer op onze oude fiets stapten”, glundert de vertolker van dr. Ian Malcolm. “We trapten meteen vlot op onze driepersoonstandem. De eerste dag werden we in een wagen gezet en filmden we een achtervolging: het was alsof we onze personages nooit hadden achtergelaten.”

Toch is er een enorme tijd voorbijgegaan: voor de acteurs én hun personages. “Juist!”, vervolgt de 68-jarige Goldblum. “Bij mij rees dan ook de vraag wat mijn personage nou al die jaren heeft gedaan. Daar moest ik met mijn fantasie maar invulling aan geven. De regisseur heeft me daarmee geholpen en we concludeerden dat Ian door zijn bijna-doodervaring meer om het leven is gaan geven.”

Acteren met tennisballen

Een kwart eeuw later is werken aan een dinofilm ook qua special effects een totaal andere ervaring. Goldblum: “In 1993 zaten we midden in een revolutie van filmtechnologie. De makers wekten dino’s tot leven zoals dat nooit eerder vertoond was. Het veranderde het filmlandschap. Dat was toen zo nieuw voor ons, om naar tennisballen te kijken die later zouden worden vervangen door de dieren. Of om ons te moeten voorstellen wat we zagen terwijl we naar een groen scherm keken. Dat zijn we nu meer gewend. In deze nieuwe film zitten trouwens veel tastbare dinosauriërs. Meer dan ooit tevoren.”

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Huilen bij Jurassic Park

Het zorgt bij Bryce voor een nostalgisch moment. Als dochter van gevierd filmmaker Ron Howard (Apollo 13, Backdraft), kwam ze al op jonge leeftijd met de magische wereld van special effects in aanraking. “Ik was twaalf en mocht niet van mijn ouders naar Jurassic Park. Maar mijn vader was bij de première en vertelde me na afloop dat dit de filmwereld voor altijd zou veranderen. We zijn toen alsnog samen gegaan en ik werd er zelfs emotioneel van. Dat kwam omdat ik al jaren op mijn vaders filmsets kwam, ik was eigenlijk meegegroeid met de vernieuwingen rondom special effects. Toen ik vijf was, deed mijn vader bijvoorbeeld Willow. Daar zag ik voor het eerst ‘morphing’-technologie. Door die processen besefte ik wat Jurassic Park zou gaan betekenen en hoeveel nieuwe mogelijkheden er zouden komen. Dat raakte me.”

Met Jurassic World: Dominion komt er een einde aan een filmhistorisch tijdperk. Met talloze dino-ontmoetingen achter de rug, denkt de cast nog even over de hypothetische vraag wat ze zouden doen als er écht kolossale alleseters in de wereld zouden rondwandelen. “Die moeten mij niet hebben”, lacht Jeff Goldblum. “Ik heb een hond en die heeft me zelfs nog nooit gebeten. Hij is sterk en atletisch en rent sneller dan ik. Nooit slechte ervaringen mee gehad, haha. Bovendien heb ik het geluk altijd aan mijn zijde. Ik steek vaak de weg over waar het niet mag en er gebeurt nooit wat, joh. Mij zal niks gebeuren, als geluksvogel.”

Bryce: “Als er een apocalyps komt, ren ik rechtstreeks naar het huis van Chris Pratt. Zeg ik wel even ‘sorry’ tegen mijn eigen man. Echt, hoor, Chris is iemand die weet te overleven. Met dank aan deze films weet hij hoe je de wildernis moet doorstaan.”

Jurassic World: Dominion draait vanaf 9 juni in de bioscoop. Waar zal de film eindigen in de ranglijst met beste Jurassic Park-films?

Tekst: Ruben van Eijl

Dit artikel is afkomstig uit Veronica Superguide. Niets missen? Sluit dan voordelig een abonnement af!