Thijs Zeeman

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Thijs Zeeman
TV

'Ik heb een uitgesproken hekel aan Thijs Zeeman'

|
|

Laatste update:

In Zeeman Confronteert gaat misdaadverslaggever Thijs Zeeman (40) vanaf dinsdag 22 november de strijd aan met oplichters, stalkers en manipulators. Maar eerst gaan we het even over hém hebben. 

Tekst: Nick Dijkman

Toen Thijs Zeeman nog geen misdaadverslaggever was en zijn broer Merijn Zeeman (43) nog nooit de Tour de France had gewonnen, gingen de twee geregeld samen naar voetbalwedstrijden in de eredivisie. “Thijs moest toen als sportjournalist voor het weekblad Sportweek spelers op een humoristische manier beoordelen. Hij nam mij vaak mee. Ik had een auto en hij niet. Dus het was praktisch ook handig.” Op dat moment konden de twee niet vermoeden jaren later bekend te staan als vooraanstaand misdaadjournalist en succesvolle ploegleider van wielrenploeg Team Jumbo-Visma. Als ploegleider van de Deense wielrenner Jonas Vingegaard won Merijn afgelopen zomer dus de Tour de France, na met Sloveen Primoz Roglic al eens tweede te zijn geworden. “De Nederlandse jongens uit mijn ploeg kijken wel naar de programma’s van Thijs. Thijs is vrijwel altijd op het eindfeest van de Tour de France in Parijs. Hij kent Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen goed, die kijken ook naar zijn programma’s.”

Zelf was Merijn een verdienstelijk amateurwielrenner, maar niet goed genoeg voor een profcontract, waardoor hij begin deze eeuw als gymleraar aan de slag ging. “Thijs en ik woonden toen met onze neef Dirk samen op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Dat was een echt mannenhuis, maar desondanks best netjes. Thijs was de aanjager op het gebied van schoonmaken en de was doen.”

De landelijke doorbraak van Thijs als misdaadverslaggever volgde in 2014 toen hij de presentatie van het programma Red Mijn Vakantie overnam van misdaadjournalist Alberto Stegeman en samen met collega-presentator Rob Geus (51) in de problemen geraakte vakantiegangers bijstond. Thijs is bereid ver te gaan om misstanden op te lossen, zegt Geus. “Hij is niet iemand die als het spannend wordt twee stappen terug doet. Thijs is verbaal sterk en laat zich niet overklassen.”

‘Relschoppertje’

De tv-carrière van Thijs begon in 2010 bij de Amsterdamse nieuwszender AT5. Zijn eerste stand-up weet AT5-eindredacteur Alex van Schagen (52) zich nog goed te herinneren. “Die moest twintig keer over. Hij kon zijn tekst niet onthouden, versprak zich… het duurde maar en duurde maar. Op een gegeven moment werd hij zo kwaad op zichzelf dat hij die microfoon keihard op de grond smeet. De stand-up die we uiteindelijk gebruikten was zó slecht dat die het uitzenden nauwelijks waard was. Het leuke was dat alles was opgenomen en we in de montage konden zien hoe Thijs zich had opgefokt.”

Hierna ontwikkelde Thijs zich in rap tempo door en maakte hij voor AT5 een serie over de link tussen vechtsporten en criminaliteit. “Thijs is toen met een collega naar een kickboksschool in het Spijkerkwartier in Arnhem gegaan en heeft die vechters op de man af gevraagd of zij een link hadden met criminaliteit. Dat vind ik getuigen van lef, dat je dat als jongen van 25 doet. Een beetje naïef ook misschien. Thijs werd naderhand ook gebeld door criminele kickboksers die even verhaal kwamen halen. Ik heb weleens mensen gehad die in de wc doken als er motorclubs voor de deur stonden, maar Thijs ging het gesprek aan en liet zich niet wegjagen of intimideren. Hij ging na AT5 bij omroep PowNed aan de slag. Niet de meest succesvolle periode uit zijn loopbaan, maar ik denk dat hij daar op het gebied van de confrontatie aangaan ook weer een hoop heeft geleerd.”

'Hij vond zichzelf fantastisch'

PowNed-baas Dominique Weesie (53): “Ik weet nog goed dat ik weleens tegen hem zei dat hij in beeld niet zo met zijn handen moest bewegen. Dat vond ik heel irritant, hij sprak met zijn handen.  Daardoor had hij een mindere gunfactor. Maar hij was absoluut een goede journalist. Hij spreekt overigens nog steeds met zijn handen, maar het is wel minder erg geworden.” In zijn periode bij Powned was Thijs een collega van sterverslaggever Jan Roos. “Ik heb een uitgesproken hekel aan Thijs”, zegt Roos (45) nu. “Hij kwam op de redactie van Powned binnen met een air van hier tot Tokio. Hij zou wel even het hele programma verbeteren, hij vond zichzelf fantastisch. Hij zei op een gegeven moment: ik word de nieuwe Peter R. de Vries en ga de misdaadjournalistiek in. Ik weet nog goed dat Willem Holleeder op een gegeven moment vrij kwam en Thijs aanbood met een cameraploeg naar een plek te gaan waar hij zou komen. ‘Ik ga als eerste in Nederland Holleeder op camera krijgen,’ zei Thijs, waarna hij naar die plek ging. Op een gegeven moment kwam hij terug en zei: ‘Ik heb hem gevonden.’ We stonden toen met onze oren te klapperen. Maar Thijs had hem niet opgenomen, want dat durfde hij niet. De grootste scoop van zijn leven durfde hij niet te filmen.” 

'Je moet je gemak houden'

Aan lef had Thijs Zeeman in zijn documentaire De Zaak Masmeijer over de betrokkenheid van voormalig tv-presentator Frank Masmeijer bij grootschalige drugshandel geen gebrek. De twee clashten tijdens de opnames constant en op het terras van Brasserie Keyzer in Amsterdam barstte de bom toen Thijs de voormalige presentator van Dinges en de Frank en Vrij-show als ‘een flamboyante maffiaman’ omschreef. “Ik denk dat jij een relschoppertje bent”, zei Frank. “Ik ben tv-presentator, jij moet even je gemak houden.” Intussen heeft Frank zijn gevangenisstraf uitgezeten en probeert hij buiten het zicht van de schijnwerpers een nieuw leven op te bouwen. Mede vanwege zijn mediastilte voelde hij niet de behoefte mee te werken aan een artikel over Thijs. 

Huwelijk en dochter

In zijn programma’s Gestalkt en Zeeman Confronteert werkt Thijs nauw samen met privédetective Nico van den Dries (49), die het erg dapper vindt dat de misdaadverslaggever te zien is in Special Forces VIPS en met een groep Bekende Nederlanders een periode als beroepsmilitair leeft. “Thijs heeft last van hoogtevrees, dat maakt het extra stoer. Maar dat is typisch Thijs. Het meest bijzondere dat ik met Thijs heb meegemaakt, is zijn huwelijk, vorig jaar, en de geboorte van zijn eerste dochter. Dat zijn momenten die je altijd bijblijven. Veel meer kan ik daar niet over vertellen, Thijs laat niet zoveel los over zijn privéleven.” 

Dat Thijs zijn privéleven beschermt heeft te maken met zijn werk, in het bijzonder het programma Gestalkt. De mensen die hij daarin ontmaskert aarzelen immers niet iemands privédomein te betreden. “Ik geniet enorm van de interviewtechniek van Thijs”, zegt een van zijn vaste geluidsmannen, Erik Muller (50). “We zitten soms tegenover iemand die niet weet dat wij al weten dat hij of zij de stalker is. Dan zeg ik tegen Thijs: het is net alsof ik naar een spannende podcast zit te luisteren. Tot slot gaat het er dan vol in. Ik weet nog dat we een Brabants meisje hadden die haar vriend lastigviel, maar net deed alsof zíj lastig werd gevallen. Ze was zichzelf aan het stalken en gaf haar vriend daar de schuld van. Dat bouwde Thijs zo goed op, in anderhalf uur tijd, dat het jammer was dat er in de opname geknipt moest worden.”

Ongeduldige Thijs

“Een minder punt van Thijs is dat hij soms wat ongeduldig kan zijn”, zegt een van zijn cameramannen Joep Venmans (58). “Dat ontstaat in de spanning van een confrontatie, niet tijdens een gewone werkdag. We zaten eens in een auto met een elektrische schuifdeur, die erg traag openging. Bij een confrontatie wil je juist heel snel de auto uit. De deur ging voor Thijs niet snel genoeg open, waarna hij er nog eens aan trok. Maar toen ging de deur dus weer dicht… Vervolgens gooide Thijs er een paar woorden uit die niet geschikt zijn voor tv.”

Je ziet Zeeman Confronteert elke dinsdag op RTL 5, vanaf 20.30 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Lees verder