Het Perfecte Plaatje

Veronica Superguide logo
Het Perfecte Plaatje
BN'ersBrandende Vraag

Hoe lang duurt Het Perfecte Plaatje?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Shows als Wie is de Mol?, Boer Zoekt Vrouw en Expeditie Robinson lopen máánden, terwijl ze in een paar weken gefilmd zijn. Hoe zit dat met de fotowedstrijd Het Perfecte Plaatje? Kun je écht een professionele fotograaf worden in een paar weken?

Reality-programma’s en wedstrijden lijken enorm lang te duren, terwijl de opnames eigenlijk best kort zijn. Wie is de Mol? neemt ongeveer drie weken in beslag, terwijl finalisten van Expeditie Robinson ruim een maand bezig zijn. Zeker in het geval van WIDM is dat trouwens geen vetpot.

Het Perfecte Plaatje is wat opnameduur een klasse apart. Fotograaf en jurylid William Rutten vertelde in een interview met RTL Boulevard dat de opnames van de wedstrijd wel negen maanden in beslag kunnen nemen! 

Negen fantastische maanden

Natuurlijk wordt er niet continu gefilmd: de opnamedagen zijn verspreid over een langere periode. Het lijkt alsof de verschillende afleveringen achter elkaar door worden geschoten, maar er kan best een tijd tussen zitten. Het komt vaak voor dat de wedstrijd nog lang niet afgelopen is, terwijl de eerste afleveringen van Het Perfecte Plaatje al uitgezonden worden.

Het ís een risico voor het programma, want oud-voetballer John Heitinga stopte in het vorige seizoen drastisch met Het Perfecte Plaatje. Heitinga kreeg het aanbod om Jong Ajax te trainen en dat was een kans die hij niet kon laten lopen. Als het programma binnen twee weken klaar is, dan is de kans veel kleiner dat kandidaten in de tussentijd afhaken.

Flink niveauverschil

De lange tijdsduur van Het Perfecte Plaatje veroorzaakt soms ook een groot verschil tussen de skills van de kandidaten onderling. Sommige BN’ers gaan tussen de opnames fanatiek verder met fotograferen, terwijl anderen hier veel minder tijd in stoppen. Fotografie is echt een vak apart (ook al heeft iedereen tegenwoordig standaard een camera in de broekzak) dat je echt niet in een paar weken oppikt.

De winnaars van Het Perfecte Plaatje zijn dus niet (alleen) natuurtalenten met de camera. Wat de kijkers niet zien is dat er heel veel gezwoegd is door de deelnemers, die soms écht verslingerd raken aan fotografie. Humberto Tan ging na Het Perfecte Plaatje op hoog niveau door met het maken van foto’s, en schoot voor National Geographic én Het Rode Kruis. Zo zijn er nog meer oud-winnaars die na het programma doorgingen met fotografie.

Het Perfecte Plaatje ‘doet normaal’

In het nieuwe seizoen is er trouwens wél gekozen voor een andere opzet. De nieuwe kandidaten werken de hele show af in Argentinië, waar ze zo’n drie weken verbleven. We zijn benieuwd wat er met het niveau van de foto’s gebeurt nu de deelnemers tussendoor níet hun vaardigheden op kunnen vijzelen.

We zien het vanaf woensdagavond 1 juni, op RTL4; dan gaat het nieuwste seizoen van Het Perfecte Plaatje van start.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder