De Slimste Mens-jurylid Maarten van Rossem

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Slimste Mens-jurylid Maarten van Rossem

Hoe is Maarten van Rossem begonnen bij De Slimste Mens?

|
|

Laatste update:

De Slimste Mens is al jaren een van de populairste quizzen in Nederland en het (niet zo) geheime ingrediënt is Maarten van Rossem. Hij is de knorrige opa met een gouden hart die iedereen wel in z'n familie wil hebben. Maar hoe is de beroepsbrombeer in zo'n populair programma gekomen?

In De Slimste Mens doen ieder seizoen BN'ers mee om vragen over allerlei onderwerpen te beantwoorden. Dat gaat vaak op hilarische wijze fout. De presentatie doet Philip Freriks en tussendoor wordt Maarten van Rossem geraadpleegd als de eenkoppige jury.

De historicus lijkt over elk thema wel wat te weten en bromt tussendoor over alles wat hem irriteert... wat een hoop is. Hoe kan zoiets nou ontstaan zijn én ook nog eens regelmatig de hoogste kijkcijfers scoren? We zochten het uit!

Hoe is Maarten van Rossem begonnen bij De Slimste Mens?

Maarten van Rossem voorgangers in De Slimste Mens

Verrassing! Maarten van Rossem was niet het eerste jurylid dat De Slimste Mens 'opvrolijkte'. Het format was eerst succesvol in België onder de bescheiden naam De Slimste Mens ter Wereld. Talpa vloog het daarom al in 2006 in als De Slimste op hun gelijknamige zender.

Linda de Mol presenteerde toen een aantal afleveringen met Cees Geel als het jurylid. Dat was niet zo'n succes waardoor de acteur in het tweede seizoen vervangen werd door de Belgische filmmaker en presentator Jan Verheyen.

Die mocht blijven toen in 2009 RTL4 De Slimste overnam, deze keer met Martijn Krabbé als de presentator. De quiz was op dat moment al een redelijk succes, maar de triomftocht begon pas echt toen Maarten van Rossem in de stoel plofte in 2012. De NCRV doopte het format dat jaar om tot De Slimste Mens en het dynamische duo Philip Freriks en Maarten van Rossem was geboren en heeft sindsdien geen seizoen overgeslagen! Best grappig want Maarten had aanvankelijk een bloedhekel aan het programma...

Hoe is Maarten van Rossem begonnen bij De Slimste Mens?

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Maarten haatte Belgische De Slimste Mens

“Ik heb in eerste instantie ‘nee’ gezegd voor deze glansrol, omdat ik de Belgische versie had gezien", Legde Maarten uit in het radioprogramma 't Wordt Nu Laat. “Dat vond ik zo ongelofelijk waardeloos, dat ik dacht: dit nooit. Dat ging overigens wel over de Belgische variant van een jaar of zeven geleden.”

Maarten krijgt daarom enorm veel vrijheid in hoe De Slimste Mens wordt neergezet. Het mag vooral niet te lollig worden want dan heeft Van Rossem zijn koffer al klaarstaan om te vertrekken. Sterker nog, meer juryleden (zoals in België) is ook een dealbreker. De historicus is het enige jurylid of de NPO kan op zoek naar een andere gek.

Hoe is Maarten van Rossem begonnen bij De Slimste Mens?

Maarten van Rossem het kijkcijferkanon

Dus waarom gaven de makers zoveel vrijheid aan Maarten van Rossem? Dat komt natuurlijk ten eerste omdat hij een kijkcijferkanon is, met gemiddeld 1 miljoen kijkers per De Slimste Mens aflevering.

Maar Maarten is ondanks zijn... uhm, unieke uitstraling en persoonlijkheid ook een zeer ervaren programmamaker. Maarten is officieel historicus en Amerika-deskundige, en zijn eerste tv-optredens stammen al uit de jaren 80. Sindsdien schoof hij in de jaren 90 en begin 21e eeuw regelmatig aan bij nieuws- en actualiteitenprogramma's, om nog maar te zwijgen over de vele historische- en wetenschappelijke programma's die hij voor provinciale- en landelijke tv opnam.

Uitgesproken mening

En misschien wel het belangrijkste, Maarten van Rossem heeft een uitgesproken mening en weet die goed te brengen met een dosis gortdroge humor. Dat maakt goede tv dat ook regelmatig voor ophef zorgt (zoals we maar al te goed weten, kijk maar naar het laatste De Slimste Mens-seizoen). Best logisch dan om hem te vragen en veel zeggenschap te geven over de quiz!

Hoe is Maarten van Rossem begonnen bij De Slimste Mens?

Niet altijd humeurig

Overigens overdrijft Maarten van Rossem zijn 'grumpy' imago ook wel een beetje voor televisie. Zo gaf het jurylid zelf toe tegen Metro: "Als ik een middagje met de kleinkinderen op stap ben, ben ik heel anders dan bij zo’n tv-programmaatje.”

Gaat Maarten van Rossem stoppen met De Slimste Mens?

Leuk vindt Maarten De Slimste Mens dan ook zeker, hij beschouwt het als een uitje ten opzichte van de veel serieuzere lezingen die hij in het land geeft. De vraag is alleen hoe lang hij en Philip Freriks de opnames nog volhouden. "Zolang de kijkcijfers goed zijn, zullen wij wel blijven. Wij naderen allebei met rasse schreden de 80. Dus je voelt wel aan dat dat niet eeuwig meer gaat duren."

Hoe is Maarten van Rossem begonnen bij De Slimste Mens?

Om nog even na te genieten, hebben wij de beste uitspraken van Maarten van Rossem op een rij gezet. Allemaal gemaakt in De Slimste Mens natuurlijk!

Lees verder