Hoe echt is Temptation Island?

Door Redactie
Hoe echt is Temptation Island?

Zijn alle koppels acteurs? Krijgen verleiders meer betaald als ze succesvol zijn? Al jaren gonzen er allerlei geruchten over de tv-serie die draait om overspel, maar tot nu toe doen alleen ex-deelnemers een boekje open. Hoe echt is Temptation Island?

Laten we vooropstellen dat RTL zelf nagenoeg geen uitspraken doet over de echtheid van het programma. Soms klappen er wat deelnemers uit de school, maar die geruchten laat RTL lekker voor wat ze zijn, want ze reageren er niet op.

Geld verdienen met Temptation Island

Het is daardoor nooit met 100 procent zekerheid te zeggen of het helemaal klopt wat ex-deelnemers beweren, maar als je sommige optredens van koppels en verleiders ziet, dan kan er wel een kern van waarheid inzitten.

Verdienen de deelnemers aan Temptation Island? De één zegt van niet, want ze mogen immers al lekker op vakantie naar een tropisch oord en worden er nog bekend door ook.

Anderen, zoals Angela de Jong van het Algemeen Dagblad, heeft eens gezegd dat verleiders alleen geld verdienen als ze iets voor elkaar krijgen: 3.000 euro voor een zoen en 10.000 euro als je iemand het bed in krijgt. Opvallend genoeg was RTL er ditmaal wel als de kippen bij om dit te ontkennen.

Snabbels in discotheken

Of ze nu betaald krijgen of niet, ze houden er wel veel mooie buitenkansjes aan over. Zo hebben ze vaak snabbels in discotheken. Voor zo’n 500 euro kunnen discotheken de verleiders dan voor anderhalf uur boeken om te verschijnen en met discotheekgangers op de foto te gaan.

Ook krijgen ze meer invloed op social media, waardoor bedrijven graag met ze samenwerken. Dat zijn meestal merken die met uiterlijk vertoon te maken hebben, bijvoorbeeld voor borstvergrotingen en wimperverlengingen.

Waarschijnlijk was de grootste ophef rond de nepheid van Temptation Island in 2020, toen oud-deelnemers Gianni en Melissa uitriepen dat niks aan het programma echt was. In Het Laatste Nieuws gaven ze aan dat het totaal niet klopt.

Kampvuren duren úren

De kampvuren schenen uren te duren om op te nemen en de deelnemers kregen heel andere beelden voor zich dan je op televisie ziet. Ook mogen ze hun dreamdate helemaal niet zelf kiezen, dat werd vanuit de productie voor ze gekozen.

De montage krijgt het eveneens te bezuren, want Melissa leek wel heel chagrijnig. In werkelijkheid had ze ook gefeest, maar de montage (die wel eens een blunder begaat) koos ervoor om vooral haar ontevreden hoofd te laten zien. Nu gebeurt dat uiteraard vaker in televisie en zeker in een programma als Temptation Island dat draait om drama is dat niet verbazingwekkend.

Sterker nog, het koppel Zach en Simone zou allang uit elkaar zijn en doen alsof ze nog bij elkaar waren. Ook zijn er mensen die beweren dat het ‘koppel’ slechts acteurs zijn, ingehuurd om de boel een beetje dramatischer te maken. De programmamakers hebben hierop gezegd dat Zach en Simone helemaal echt waren.

What you see is what you get

Sowieso waren Gianni en Melissa waarschijnlijk extra zuur omdat ze met hun telefoons werden betrapt en het programma vroegtijdig moesten verlaten. Zach heeft op zijn beurt in een Instagram-Q&A wel eens gezegd dat hij er niet voor werd betaald en dat hij wel degelijk een koppel was met Simone.

Voormalig presentatrice Annelien Coorevits heeft meer verklapt over de serie. Haar antwoord op de verhalen van de ex-deelnemers? “Dat klopt helemaal niet. What you see is what you get. We horen ook dat men zegt dat het allemaal prostituees zijn en geen echte koppels zijn. Dat is allemaal niet waar. Ik zou daar niet over liegen.”

Temptation Island is er niet alleen in Nederland. Er is bijvoorbeeld ook een Amerikaanse versie. Ook hierover doen regelmatig wilde geruchten de ronde dat het nep is en er wordt net zo hard ontkend door de makers. Ex-deelnemer Karl Collins beweert dat het allemaal echt is: niets is gescript. Het zal dus toch vooral in de montagekamer zijn dat situaties meer worden aangedikt.

Het blijft televisiemaken

Kortom, het is vaak aangedikt. Of Temptation Island nu helemaal nep is, of dat er wel waarheid inzit. Als we social media mogen geloven, zijn de koppels wel echt al koppels voor ze zich in het avontuur (of de avontuurtjes) storten. Tegelijkertijd is en blijft het televisiemaken en is Temptation Island eigenlijk alleen succesvol als er grenzen worden overschreden, waardoor de makers er altijd alles aan zullen doen om situaties te dramatiseren.

Wat betreft de verleiders betwijfelen we of ze betaald krijgen voor alleen hun deelname. Niet voor niets zitten er regelmatig bekende gezichten in de show die bijvoorbeeld ook aan programma’s zoals Ex on the Beach meedoen. Het zijn jonge mensen die veel met hun uiterlijk doen en graag met hun kop op televisie komen.

Ongetwijfeld niet om de liefde te vinden, maar vooral een goede chirurg die ze voordelig van Braziliaanse billen wil voorzien. Handig voor het volgende programma waaraan ze willen meedoen.

Temptation Island is elke donderdag te zien op Videoland.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.