• Hollywood
  • Interview
  • Brandende Vraag

Het succes van Stephen King was er bijna niet geweest

The Shining Stephen King

Bestseller auteur Stephen King gaat na bijna 70 boeken vrolijk door. Ook de verfilmingen van zijn scary verhalen stoppen niet. Zo kunnen we nu genieten van de Firestarter remake. Wat is het geheim van Kings succes? Spoiler alert: mevrouw King heeft er ‘verdacht’ veel mee te maken…

Uit de prullenbak gevist

De film heeft het boek groot gemaakt. En het boek heeft mij weer groot gemaakt’’, weet Stephen King over Carrie, zijn doorbraakroman. En dan te bedenken dat het bijna niet was geweest. King’s vrouw Tabitha viste het begin van Carrie letterlijk uit de prullenbak. Vervolgens smeekte ze haar man het verhaal af te maken. Grote kans dat Stephen anders een onderbetaalde leraar in Maine was gebleven. De film Carrie bracht uiteindelijk 33 miljoen op. Het stimuleerde King om in zes jaar zes bestsellers te schrijven. Denk aan Salem’s Lot en The Shining. Zonder King was ‘Here’s Johnny!’ nooit zo’n gevleugelde kreet geworden. In korte tijd leverde hij genoeg input voor een Stephen King filmavond.

Eindelijk erkenning

Ondanks dat Stephen de enige schrijver is die met meer dan dertig boeken op de eerste plek in de bestsellerlijsten stond, werd hij nooit helemaal serieus genomen. Stephen: “Critici zagen mij vooral als een miljoenen verdienende broodschrijver.’’ Tot ‘zijn’ The Shawshank Redemption 1994 in de bioscoop verschijnt. Het epische gevangenisdrama met Tim Robbins en Morgan Freeman wordt een van de meest geliefde speelfilms ooit. Eindelijk erkenning voor King’s schrijverschap. 

Verslaafd

Zijn commerciële hoogtepunten kende ook veel dieptepunten. Lees verslavingen. Pijnstillers, alcohol, harddrugs, waar was King vooral in de jaren tachtig níet aan verslaafd? Sommige boeken tikte hij met watten in zijn neus dankzij spontane cocaïne-bloedingen. De greep die drugs op je leven kunnen hebben, gaf hem wel de inspiratie voor het Kathy Bates-personage in Misery. Ook hier grijpt mevrouw King effectief in. Na een familie-interventie blijft Stephen nuchter.

‘Er hoeft bij ons maar één draadje te knappen en we worden gek’

Met bijna 70 (!) boeken op zijn naam maakt Stephen (74 jaar) mee, hoe zelfs remakes van zijn boekverfilmingen worden gemaakt. Zo wordt Firestarter (uit 1980) alweer verfilmd, met onder meer Zac Efron en Gloria Reuben. De 2022-versie heeft bijna exact dezelfde filmposter als het origineel uit 1984. Ook nu gaat het over een jong meisje, dat door haar telekinetische gaven door een geheime overheidsorganisatie wordt lastig gevallen. Iets wat vader Zac probeert te voorkomen. Firestarter telt de drie typische King-elementen: ‘horror’, ‘terreur’ en ‘walging’. “Vergeet niet dat wij allemaal denken dat wij normaal zijn, maar er hoeft maar één draadje bij ons te knappen en wij worden gek. Op die angst borduur ik altijd voort, want de terreur zit eigenlijk in ons zelf.’’

Geen luxe koning

Inmiddels wordt het vermogen van King geschat op 500 miljoen (!) dollar. Met daar bovenop een jaarinkomen á 20 miljoen. Toch leeft hij niet als een luxe koning. Veel schenkt de schrijver aan goede doelen. De echte rijkdom zit in zijn gezin. King’s dochter is gay-activist en predikant en zijn zoons Owen en Joe werden ook auteur. Met succes. Joe noemt zichzelf Joe Hill, omdat hij zelfstandig wilde doorbreken. Hij bereikte de top van de New York Times-bestsellerslijst, met een fantasy-boek. Ondertussen blijft ook senior lekker bezig. Voor dit jaar nog wordt zijn thriller Holly verwacht, waarin zijn personage Holly Gibney als privédetective terugkeert en het covid-virus een rol speelt. Logisch, want die hele coronacrisis leek stiekem verdacht veel op een Stephen King-script.

Firestarter is nu te zien. Deze films check je ook in de bios.

Tekst Jan-Henk Zandberg. Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul: de béste serie van dit moment. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.