Kimba the White Lion tegenover The Lion King van Disney

Veronica Superguide logo
Kimba the White Lion tegenover The Lion King van Disney

Heeft Disney het verhaal van The Lion King gejat van Kimba?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Nu The Lion King-remake furore maakt in de bios, komt Disney's duistere en bizarre kant weer naar boven drijven. Veel fans halen Kimba the White Lion aan, een Japanse serie die Disney schaamteloos zou hebben gekopieerd voor de originele Lion King. Hoe zit dit precies? 

Screenrant zette alle ophef afgelopen week op een rij. De belangrijkste conclusie? Disney heeft de makers van Kimba the White Lion nooit enige credits gegeven. Maar laten we beginnen bij het begin! 

Wat is Kimba the White Lion?

Anime-serie Kimba the White Lion liep van 1965 tot 1967 en focuste op leeuw Kimba. Je ziet hem als jong welpje, hij groeit op in de jungle met zijn knotsgekke vrienden en leert om - net als zijn overleden vader - een echte leider van Afrika te worden. Er volgden meerdere remakes en films die ook allemaal in de VS op tv kwamen.

Gelijkenissen tussen Kimba en Simba

Zoals je hierboven al kunt lezen, vertoont het haast één op één-gelijkenissen met The Lion King (1994). Maar het kan dus nog erger: in Kimba the White Lion zat ook al een komische vogel-sidekick, een kwaadaardige oudere leeuw én een wijze oude Baboon. Oftewel: Zazu, Scar en Rafiki uit The Lion King! Daarnaast zag Kimba, net als Simba ('we veranderen die K gewoon in een S'), ook het gezicht van zijn overleden vader in de wolken. En de hysterische hyena's dan? Ja, die zaten ook al volop in Kimba. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Pride Rock...Benieuwd naar de gelijkenissen? Dit is 'Mufasa vs. Scar' in Kimba:

Controverse 

Verantwoordelijken bij Disney ontkenden altijd dat The Lion King ook maar enigszins op Kimba is geïnspireerd, al is dat met al het bewijs op een rijtje natuurlijk moeilijk om te geloven. Matthew Broderick, die de stem van volwassen Kimb.., euhm, Simba insprak in het origineel, dacht in eerste instantie zelfs dat hij Kimba ging spelen! Hij ging er vanuit dat The Lion King een Kimba-remake werd. 

Reactie van makers Kimba

Mushi Production en Tezuka Production, de bedrijven achter Kimba the White Lion, ondernamen nooit juridische stappen tegen Disney. Bedenker Osamu Tezuka (1928-1989) zou - groot Disney-fan die hij was - eerder vereerd zijn dat zijn werk Disney inspireerde, zo redeneerden de bedrijven. Wel kwamen zo'n 400 Japanse tekenaars en kunstenaars ten tijde van 't origineel (1994) keihard in actie. Ze startten een handtekeningenactie en eisten dat Disney Kimba eindelijk zou erkennen.

Credits zijn tot de dag van vandaag nooit gekomen...

Lees verder