• Familie Gillis

Gemeente steekt stokje voor plan Peter Gillis: 'Ernstig gevaar op mogelijk strafbare feiten'

Door Robin Heerkens
Peter Gillis

Weer een grote tegenslag voor Peter Gillis: de SBS6-realityster mag géén arbeidsmigranten vestigen op een oud-racecircuit in het Limburgse dorp Baarlo.

Dat meldt het ANP. De ondernemer en Massa is Kassa-ster, die vaker wél dan niet onder vuur ligt, wilde er 175 chalets bouwen, omdat de arbeidsmigranten niet meer terecht kunnen op een nabijgelege camping van Gillis. Het racecircuit ligt tegenover die camping.

'Ernstig gevaar'

De gemeente Peel en Maas weigert de vergunning na toetsing op integriteit volgens de Bibob, de zogenoemde 'Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur'. Daaruit "komt naar voren dat er een ernstig gevaar is dat de vergunning gebruikt zal worden om (vermoedelijk) illegaal gegenereerd vermogen te benutten en mogelijk strafbare feiten te plegen", aldus de gemeente woensdag.

Definitief

Het besluit is definitief. Gillis kon eerder reageren op een ontwerpbesluit, wat hij ook deed. Maar zijn reactie leidde niet tot een ander oordeel van de gemeente. Een woordvoerder van Gillis kon niet direct een inhoudelijke reactie geven aan het ANP. "We bestuderen het besluit en komen daar later op terug", zei hij.

Dwangsom

Peel en Maas legde Gillis onlangs een dwangsom van 1 miljoen euro op wegens het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten op camping De Berckt in Baarlo. Rond de dwangsom loopt nog een procedure, er komt waarschijnlijk begin december een hoorzitting over. Gillis wilde de op De Berckt gehuisveste arbeidsmigranten daarom onderbrengen op het tegenoverliggende terrein, maar ook dat mag niet.

Zoveelste tegenslag

Het is de zoveelste tegenslag voor Gillis en zijn Oostappen Groep-campingbedrijf. De gemeente Valkenburg weigerde zijn bedrijf onlangs een vergunning te geven voor een camping in het Limburgse heuvellandstadje. Ook daar volgde de afwijzing na een Bibob-onderzoek. De Oostappen Groep kocht camping Den Driesch in Valkenburg in november vorig jaar, en opende die zonder een exploitatievergunning aan te vragen. Burgemeester Daan Prevoo sloot de camping, waarop de vergunning alsnog werd aangevraagd. Vergeefs, Bibob haalde een streep door de rekening.

Ook de vergunningaanvraag voor een camping in Soerendonk (Brabant) sneuvelde op Bibob-onderzoek.

Bron: ANP/Veronica Superguide