Expeditie Robinson: ‘Zelfs Nicolette zat zich dood te ergeren’

Nicolette Kluijver in Expeditie Robinson

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. De komende tijd dompelt hij zich onder in Expeditie Robinson.

Niets missen? Check hier onze Expeditie Robinson-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

Zo. Die immuniteitsproef was... best wel een dingetje! Instortende bruggen, kandidaten die op elkaar klauterden, presentatrice Nicolette Kluijver die haar ergernis niet onder stoelen of banken schoof en dan ook nog een onverwachte winnaar – het was genieten geblazen.

‘Onverwachte comeback’

Team Paars’ comeback in deze game kwam nogal onverwachts. Net als die vileine uitbrander van Nicolette – daarover later zéker meer, pak die popccorn er maar vast bij. Anyway: de proef. Na een toch wat teleurstellend captainsduel dat niet meer was dan een beetje amateuristisch pijl en boogje schieten, viel de grote proef zeker niet tegen. Alles zat erin: een niet-ingewikkelde uitleg (dat is ook wel eens anders), gemotiveerde teams waarbij het leek alsof iedereen evenveel zijn best deed én een verrassende winnaar. Dat Team Paars alsnog als eerste die blokkentoren in elkaar flanste, had toch niemand verwacht nadat we Ilias zo zagen frutten op die in elkaar gekukelde brug? Nicolette in ieder geval óók niet en euh... dat liet ze merken ook.

‘Bloedchagrijnig’

Team Paars loopt toch te hánnesen met die brug”, zei ze opeens, bloedcharijnig. En die keiharde sneer kwam énorm uit de lucht vallen. Ik zat een paar weken terug zuur te klagen over presentatoren Nicolette en Rick Brandsteder, dat ze vaak onnodige open deuren intrappen tijdens proeven, maar ik wist niet dat ze ook dít soort teksten in hun mars hebben. Heer-lijk.

Op de stoel van de kijker zitten

Dit voelt lekker authentiek en oprecht. Nicolette gaat natuurlijk al jaren mee. Ze heeft geen tijd voor bullshit. Kandidaten die na zoveel seizoenen aan ‘leermateriaal’ nog steeds niet zo’n touwbrugje in elkaar kunnen zetten zonder dat het misgaat – kom daar niet mee aan bij haar. Het zijn sowieso betere teksten dan die open deuren en nietszeggende ‘uitleg’-kreten tussendoor, die we normaal over ons uitgestort krijgen. Op deze - veel betere - manier gaat Nicolette op de stoel van de kijker zitten en dat zorgt voor een fijnere kijkervaring. Ik dacht, liggend op de bank, namelijk ook: waarom zit dat team zo te floppen met een simpele brug? Sneer vooral zo door, Nicolette!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Niels Expeditie Robinson
© Jasper Suyk/RTL

Held Niels

Ondertussen gaf de relatieve rust van de rest van de aflevering me de tijd om eens na te denken of ik eigenlijk al een favoriete kandidaat heb. Dat ik daar überhaupt over na moet denken, zegt misschien ook wel iets over het speelveld dit jaar. Tot nu toe springt er niet iemand uit waarbij ik de neiging krijg mijn bak chips naar het scherm te pleuren. Of bij wie ik juist denk: het maakt niet uit wat er gebeurt, als jij de finale maar haalt! Wie daar wel bij in de buurt komt, langzaam maar zeker? Niels. Hij oogt als een lieve, oprechte gast die alleen konkelt als het echt nodig is. En dat hij zich zo kwetsbaar opstelt over de dood van zijn vader en wat dat nog steeds met ‘m doet, zegt veel over wie hij is als persoon. Samen met Ilias is hij wel de meest sympathieke gast van de eilanden. Bij mensen als Chatilla en Harry van kamp-'altijd naar de Eilandraad' hangt er toch altijd een zweem van nepheid omheen. Maar goed, die twee zijn dan ook non-stop aan het konkelen...

Vooralsnog blijft Nicolette Kluijver toch echt mijn favoriete Robinson-‘deelnemer’ – en dat allemaal door die hilarische, onverwachte sneer. Maak van je hart geen moordkuil, queen! Heel goed.