• Expeditie Robinson

‘Kan iemand ingrijpen bij de Expeditie Robinson-presentatoren?’

Door Robin Heerkens
Nicolette Kluijver en Rick Brandsteder

 

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. De komende tijd dompelt hij zich onder in Expeditie Robinson.

Niets missen? Check hier onze Expeditie Robinson-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

Harry Piekema vatte het vanavond piekfijn samen in zijn commentaar op presentator Rick Brandsteder: ‘Hou je kop’. Het veel te voor de hand liggende ‘wedstrijdcommentaar’ van de Expeditie Robinson-presentatoren zorgt bij mij al jaren voor gefronste wenkbrauwen. Af en toe krijg ik zelfs de neiging om mijn bak chips richting het scherm te mikken wanneer Nicolette er weer een dooddoener ingooit.

Het IQ van een kokosnoot

De makers denken dat we dom zijn. Alsof we, zodra we Expeditie Robinson kijken, massaal overschakelen op het IQ van een kokosnoot. “Mike gebruikt twee handen voor zijn zandzak, waar de anderen er maar een gebruiken”, riep Rick tijdens het captainsduel. Joh, je meent het? “Jongens, houd je hoofd koel, maar neem het niet te letterlijk. Die bak is namelijk gevuld met ijswater.” Zo, wat een dijenkletser. “Mike heeft het zwaar”, zei Rick op een gegeven moment. Die wijsheid hoeft alleen niet uitgesproken te worden want de kijker ziet Mike echt hé-le-maal kapotgaan.

Krampachtig volpraten

Dat sommige info voor de kandidaten handig kan zijn, snap ik. Het is zelfs noodzakelijk om de spelregels goed in de gaten te houden en om even wat te roepen als iemand het niet begrijpt of een regel overtreedt. Maar laat de presentatoren tijdens een duel of proef verder gewoon hun mond houden. Moet je je voorstellen dat een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd tussendoor opeens commentaar gaat lopen schreeuwen. ‘Het staat 1-1. Bergwijn heeft het zwaar. Zal hij gewisseld worden?’ Laat dat tussen-commentaar maar aan de huiskamers over. We hebben geen Nicolette en Rick nodig die de boel krampachtig volpraten.

'Hou je kop'

Mijn spirit animal Harry trok het op een gegeven moment ook niet meer. “Hou je kop, denk ik dan. Ik wil een mijn eigen zone blijven”, klaagde hij over Rick. En dat gevoel krijg ik ook altijd: je hoort zo’n open deur-uitspraak en raakt afgeleid. Zo van: ‘Huh, zei hij dit nu echt?’. Beelden van kandidaten die elkaar bezweet en bebloed bestrijden en tussendoor reflecteren op de wedstrijd is écht meer dan genoeg. Sterker nog: de proeven zullen nóg rauwer, heftiger en echter voelen als we er niets steeds worden uitghaald door Rick en Nicolette en hun kleuterklasuitleg.  

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Harry Piekema
© RTL

Nicolette en. Rick doen het juist goed

Verder geen kwaad woord over Nicolette en Rick. Ze doen het juist goed! Voor de opdrachten peilen hoe iedereen in de wedstrijd zit, voegt echt wat toe aan het geheel. En rondom de Eilandraad weten ze ook altijd precies de juiste vragen te stellen aan een kandidaat bij wie de tranen in de ogen staan. En bij de BN’ers waar het vuur uit de ogen spuwt, kunnen ze dan weer lekker juicy te werk gaan door te vragen waar de ophef ‘m in zit. Op die momenten shinen ze volop en passen ze écht bij het programma.

Robinson in optima forma

Dat ik deze week val over iets relatief kleins, zegt misschien ook wel hoe zeer ik heb genoten van de rest van de aflevering. Pittige captainsproef, adembenemende. natuurshots, een spannende nek-aan-nek-battle tussen de twee kampen, beelden van de teams die afzien op hun eilanden – het was allemaal Robinson in optima forma.

Toch beklijven vooral die teksten. Die oh zo nietsige teksten. Nicolette: “Kom op, Expeditieleden! Voor immuniteit!

Zucht.