• Expeditie Robinson
  • Opinie

Expeditie Robinson: ‘Dit is met afstand de pijnlijkste scène van het seizoen’

Door Robin Heerkens
Nicolette Kluijver en Rick Brandsteder Expeditie Robinson

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. Hij dompelt zich elke week onder in Expeditie Robinson.

Een tijdje terug blies ik nogal hoog van de toren in een eerdere column: de makers van Expeditie Robinson gingen echt de mist in door Afvallerseiland dit seizoen te skippen. Niets bleek minder waar, weten we inmiddels, een paar weken Afvallerseiland verder. Heb ik een beetje spijt van mijn enthousiasme voor dit eiland? Ja, eigenlijk wel. En dat komt door niemand anders dan Vincent Vianen.

Getergd en gemeen

Mijn beeld van ‘tweede kans’-eiland was misschien ook een beetje rooskleurig. Ik had nog vooral de ontroerende tijd die boerin Bertie er ooit doormaakte op mijn netvlies. En de ontluikende bromance tussen John de Bever en Rob Geus van vorig seizoen, bijvoorbeeld. Met Vincent zit er een getergde, geïrriteerde en ronduit vervelende gast te bivakkeren. Iemand die denkt dat het eiland van hém is. Nee, vriend. Dat is het niet.

De échte Robinson? 

Het kan snel gaan bij dit programma. Wekenlang vond ik Vincent juist ‘de échte Robinson’ tussen de andere, veel minder sterke en vooral tot vervelens toe konkelende kandidaten. Inmiddels weet ik wel beter: Vincent speelde de tactische kant van het spel blijkbaar niet goed genoeg. Zo simpel is het. Dat Thijs en zijn gang hem eruit knikkerden, zorgde voor één en al verbittering waar hij nooit van bijkwam, zo leek het. Die teleurstelling is hem op een nare manier naar het hoofd gestegen. Ik kreeg vorige week zelfs medelijden met Thijs, die op Afvallerseiland een Vincent op oorlogspad trof. Deze week durfde de choreograaf het zelfs aan om nota bene Dzifa – de liefste, meest oprechte deelnemer van het seizoen - zó denigrerend te behandelen. Nogal onnodig ook.

Dzifa en Vincent in Expeditie Robinson
© RTL 4

'Een half minuutje duurde nog nooit zo lang'

Ik heb het natuurlijk over het moment waarop Dzifa alleen maar even aan hem wilde vragen of er op dit eiland al een plekje was om je behoefte te doen. Veruit de meest pijnlijke scéne van het seizoen. Meneer zat net een vuurtje in elkaar te flansen en hij maakte op een nare manier duidelijk dat Dzifa even haar mond moest houden. Gast, je probert een vuurtje te maken, dit is geen onopgeloste wiskundige meesterformule waar je écht gefocust voor moet zijn. Bizar. Mijn ergernis was zo groot, dat ik heel passief-agressief heb geteld hoelang het ongemakkelijke stilte-moment duurde. Een halve minuut. Letterlijk. En een half minuutje voelde nog nooit zó lang, kan ik je vertellen. Gelukkig won Dzifa uiteindelijk het duel. Thank god – ik weet niet of ik nóg een weekje Vincent zou trekken.

Aquaman

Goed, tijd om even weg te gaan van Afvallerseiland voordat er nog meer stoom uit mijn oren spuwt. De Eilandraad! En ik knal er maar meteen in: Ik snap deze ‘alles op Harry’-vibe niet helemaal, moet ik eerlijk bekennen. De man overleefde week na week, vaak met een zwarte stem op zak, en niets stond hem in de weg om de halve finale te halen. De oudste, minst fitte kandidaat in het spel houden – dat was al die tijd toch een beetje de consensus onder de anderen op het eiland? Beter tegen Harry strijden dan tegen olympisch zwemkampioen Ferry Weertman. Blijkbaar wil de groep het tóch opnemen tegen Aquaman.

Maar: elk nadeel heb z’n voordeel. Hopelijk staat Dzifa en Harry een fysiek duel te wachten om te bepalen wie er alsnog naar de halve finale kan. En dan moet eindbazin Dzifa toch wel kunnen winnen. Als iemand het verdient – ze is tenslotte ‘normaal’ gebleven, en dat is blijkbaar al heel wat in dit spel – dan is het Dzifa wel.

Expeditie Robinson is elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4.