• Expeditie Robinson
  • Opinie

Expeditie Robinson: ‘Nooit gedacht dat ik medelijden met hem zou krijgen’

Door Robin Heerkens
Thijs Boermans

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. Hij dompelt zich elke week onder in Expeditie Robinson.

Niets missen? Check hier onze Expeditie Robinson-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

Je merkt aan alles dat Expeditie Robinson in de eindfase zit. Er is niets meer te merken van de redelijk oppervlakkige periode die er ook altijd is, wanneer er nog veel mensen in het spel zitten. Mensen die natuurlijk ook allemaal wat screentime nodig hebben. Nu er minder mensen meedoen, krijgen we veel meer persoonlijke diepgang. In deze aflevering lieten meerdere BN’ers zich kennen – in postieve én negatieve zin.

Vijandige Vincent

Zo ontpopte Vincent zich op Afvallerseiland tot een nogal vijandige versie van zichzelf nu Thijs er bij kwam. Hij deed alsof het eiland van hem is en iedereen die het waagt om voet aan land te zetten, krijgt de silent treatment. Zoek het allemaal maar zelf uit, de choreograaf gaat je nergens mee helpen. Maar in zijn geval ging het wel érg ver hoor. Vincent nam zelfs een stuk nog brandend hout ‘af’ alleen maar zodat Thijs het niet kon gebruiken. Die jongen wilde ook een vuurtje maken want natúúrlijk deelde ‘Vinnie’ zijn eten niet met degene die hem eruit stemde. Die lieve, empathische strijder is helemaal in zijn schulp gekropen. Het tactische Robinson-gekonkel heeft hem veranderd in een boze einzelgänger en daar ondervond Thijs de keiharde gevolgen van.

Medelijden

Ik had nooit verwacht dat ik medelijden met hem zou krijgen. De acteur joeg me al wekenlang de stuipen op het lijf met zijn enge tactische houding. Hij vond het vet om te zien dat zijn machtspelletjes werkten. “Want dat betekent dat je ook in je normale leven waarschijnlijk dingen voor elkaar weer te krijgen omdat je ze in een organisatie of in groepsverband kan afdwingen”, zei hij. Erg creepy allemaal. De groep keerde zich uiteindelijk tegen hun ‘grote leider’ en de Thijs die we op Afvallerseiland zagen, was nog maar een schim van die sneaky jongen. Hij mocht het allemaal zelf uitzoeken, kreeg een chagrijnige Vincent tegenover zich en at tot overmaat van ramp ook nog een diarree-veroorzakende, rotte kokosnoot op. Wat een horror.

Vincent Vianen Expeditie Robinson
© Jasper Suyk/RTL

Bijna meehuilen

Na het verloren duel was de mental breakdown van de acteur helemaal compleet. Huilend naast Nicolette kwam hij gelukkig zelf ook tot de conclusie dat hij misschien wat doordraafde in zijn duivelse tactische plannetjes. Het maakt je een lelijker persoon, hoe knap je van buiten ook bent. Dit was een mooi full circle-momentje hoor! Zo nam die vervelende, overheersende jongen uiteindelijk toch afscheid als een - hopelijk klink ik niet te zweverig - wat volwassener, mooi mens dat zijn eigen fouten inziet. Helemaal kapot van zijn avontuur. Helemaal ‘leeg’ (letterlijk) na die rotte kokosnoot. En tóch dankbaar voor alles dat hij meemaakte. Ik zat bijna mee te huilen.

Misplaatst schuldgevoel

Nog iemand die zichzelf deze week tegenkwam? Die véél te lieve Dzifa. Een kandidaat die geen vlieg kwaad doet en eigenlijk alleen maar eruit werd gestemd omdat ze vorige week nog met Thijs meeging tegen Ferry. Ze baalde énorm dat ze ervoor koos om de groep te helpen door niet mee te doen aan de proef, samen met Dennis en Harry. Uiteindelijk stelde het eten dat ze ervoor terugkreeg zó teleur, dat ze de hele nacht al balend van zichzelf moest huilen. ‘Je bent de groep niets verschuldigd’, schreeuwde ik nog voor die proef naar de tv. Ze knallen je er toch uit vanwege de Thijs-smet die over je heen hangt en ja hoor, dat bleek nog te kloppen ook. Ze verspeelde haar enige kans op immuniteit door een – naar mijn mening – misplaatst schuldgevoel richting de groep.

Als iemand het verdient om om zo’n venijnige, vijandige en vervelende Vincent-houding aan te nemen, is het Dzifa wel. Hopelijk kiest ze eindelijk voor zichzelf en laat ze alles en iedereen links liggen.

Expeditie Robinson is elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4.