Eva Jinek vraagt Bol-baas om uitleg Zwarte Piet-besluit

Door Robin Heerkens
Eva Jinek in Jinek op RTL 4

Webwinkel Bol.com heeft besloten om géén producten meer te verkopen waar Zwarte Piet op staat. Eva Jinek, die deze week (met een knaller) weer begon aan haar spraakmakende talkshow, had Ahold-baas Wouter Kolk aan tafel zitten en uiteraard vroeg ze hem naar het polariserende besluit.

Gisteren barstte het op twitter weer direct los met allerlei voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die elkaar in de haren vlogen. Een beerput waar je niet graag in terechtkomt. De gevatte webcare-medewerkers van Bol hadden echter zo hun eigen, relativerende manier van reageren op de ophef:

Wouter Kolk

Wouter Kolk is als algemeen directeur van Ahold Delhaize en daarmee ook de baas van Bol.com. Eva vroeg 'm hoe dit anti-Piet-beleid tot stand kwam. "We hebben eigenlijk elk jaar de discussie: hoe gaan we om met Zwarte Piet? Het is dus geen nieuw topic", legt Wouter uit. "We hebben het de afgelopen jaren eigenlijk elk jaar aangepast. We bewegen van Zwarte Piet naar gewone Piet. Hij wordt moderner en is anders. Zo informeren we ook onze leveranciers."

Oud besluit

Het besluit is al maanden geleden binnen Bol genomen, maar is nu toevallig naar buiten gekomen. Het is voornamelijk bedoeld voor externe verkopers uit het buitenland die op Bol spullen verkopen. "Zij weten niet precies hoe het werkt met Zwarte Piet. We hebben zo’n twee of drie maanden geleden nieuwe instructies gegeven van: zo ga je om met Zwarte Piet." Volgens Wouter is er simpelweg geen ruimte meer voor traditionele Zwarte Pieten. "We willen niet dat er traditionele ouderwetse pieten boven komen. Daar zijn we inmiddels wel voorbij met z’n allen. Dat doen we hier ook."

Jinek is elke werkdag rond 22:10 uur te zien op RTL 4.