Amy Adams, The Woman in the Window

Veronica Superguide logo
Amy Adams, The Woman in the Window

De 11 beste films van Amy Adams

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Deze week zijn de ogen gericht op Amy Adams, de hoofdrolspeelster uit de nieuwe Netflix-film The Woman in the Window. Ze maakte in het verleden al indruk, maar met welke titels nu het allermeest? Wij rangschikten haar filmcarrière!

Van een femme fatale, een hyperactieve prinses tot een ware showsteler; de van oorsprong Italiaanse actrice is niet voor één gat te vangen. Zo bewees ze met de rollen hieronder!

11. Drop Dead Gorgeous (1999)

Wie in het jaar 1999 Drop Dead Gorgeous bekeek, had al wat glimpjes op kunnen vangen van deze topactrice. Ze speelde volgens IMDB slechts een 'verkiezing deelneemster', maar uiteindelijk bewees ze dat ze een persoonlijkheid heeft waar vele andere collega's nog een puntje aan kunnen zuigen. Bubbly, liefdevol en in sommige scènes zelfs hilarisch. Wij snappen wel waarom dit het begin was van een prachtige carrière, al zijn er rollen waar ze nog beter uit de verf komt. 

10. Man of Steel (2013)

Wie denkt bij het zien van de naam 'Amy Adams' nu niet aan Lois Lane? Of we nu Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice, Justice League of Zack Snyder's Justice League hadden toegevoegd; het maakt niet uit. Iedere keer weet Amy haar karakter met een bepaald gemak en vertrouwen neer te zetten. Ze bijt zich erin vast en alleen daarom vinden we dat ze hiermee dubbel en dwars een plaatsje in deze top verdient.

9. The Master (2012)

Amy weet wat er nodig is om het te maken in Hollywood: door niet alleen aan zichzelf te denken en hoe zij het beste uitkomt, maar juiste ook om anderen te laten shinen om samen grote hoogtes te bereiken. En dat ze daar een meester in is, bewees ze in de film The Master. Ze helpt iedereen naar een hoger niveau, en laat dat nu uitstekend passen bij haar rol als Dodds' rots in de branding (Philip Seymour Hoffman) Peggy. 

8. Her (2013)

Amy Adams heeft slechts een klein rolletje hebben in Her, maar dat weerhoudt haar er niet van om te shinen. Als buurvrouw en beste vriendin van Joaquin Phoenix laat ze zien wat ze kan: het oog van de kijker naar zich toetrekken door haar rol met een ware gevoeligheid te benaderen. Tja, soms heb je niet meer nodig dan een paar stukken tekst om jezelf onvergetelijk te maken! Sorry voor Scarlett Johansson die hierdoor stukken minder indruk maakt.

7. Enchanted (2007)

Het maakt eigenlijk niet uit welke rol je Amy geeft, ze weet ze allemaal naar haar hand te zetten. Zelfs als het draait om een spring-in-het-veld en de dromerige (en muzikale) prinses Giselle in Enchanted. We kregen er spontaan een glimlach op ons gezicht en vergaten bijna dat ze de spotlights deelden met 'McDreamy' Patrick Dempsey, zo overtuigend kwam ze over. Alhoewel, misschien moeten we niet zo ver gaan... Maar of je nu gaat voor Amy of de acteur met zijn blauwe ogen: je hebt geluk. Beide karakters keren namelijk terug in de sequel!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

6. American Hustle (2013)

We zeiden het al aan het begin, maar Amy Adams is meer dan het lieve en zoete meisje dat ze vaak laat zien. Denk maar eens terug aan haar rol in American Hustle. In het ingewikkelde misdaadverhaal - als eerbetoon aan Martin Scorsese - staat ze haar mannetje naast maffiabaas Robert De Niro. Ze is een sterke femme fatale die - met haar Britse accent en behoorlijke decolleté - de mannen om haar vinger windt. Heel iets anders dan we ooit van haar hebben gezien, maar niet minder indrukwekkend.

5. Catch Me If You Can (2002)

Laten we eerlijk zijn: als je naast supersterren als Leonardo DiCaprio (op zijn best) en Tom Hanks standhoudt, moet je van goede huize komen. Zo bewees Amy al in het jaar 2002, dus inmiddels alweer bijna 20 jaar geleden. In deze film vertolkte ze de rol van Brenda Strong. Daarmee liet ze zien wat alle fans nog meer van haar konden verwachten. Een hoop, dat is duidelijk!

4. Arrival (2016)

En even over haar tegenspeler Leonardo DiCaprio. Amy Adams is hard op weg om 'de vrouwelijke Leo' te worden. Dat heeft overigens niets van doen met haar uiterlijk of acteerervaring, maar alles met de Oscars. Ze wist er namelijk nog nooit één te winnen, terwijl ze er duidelijk al meerdere had verdiend, zo ook met Arrival! De actrice gaf toe dat ze eerst nog wat moeite had met de rol, maar daar merkte het publiek nauwelijks wat van. Alle emoties die ze moest voelen, kwamen binnen. Van het diepe verdriet, de angst tot slechts wat treurnis; we voelden het in onze tenen!

3. Big Eyes (2014)

Het was niet Tim Burtons meest memorabele film, maar dat lag duidelijk niet aan de acteerpresentaties van Amy Adams. In deze film kruipt ze in de huid van een vrouw die slachtoffer wordt van haar angstaanjagende echtgenoot. Ze laat hierin zien dat naast een harde kant ook een zachte en hartverwarmende rol kan vertolken. En dat heeft haar geen windeieren gelegd. Met deze performance hengelde ze - met grote ogen - een Golden Globe binnen.

2. Doubt (2008)

Met Meryl Streep en Phillip Seymour Hoffman op de voorgrond is de kans groot dat je als actrice ondergesneeuwd raakt. Maar opnieuw en opnieuw laat Amy zien dat ze hier duidelijk niet van onder de indruk is.  Ze is in deze film verbluffend als nietsvermoedende en hoopvolle non 'zuster James', die als vriendelijke lerares altijd uitgaat van het goede in de mens. En juist, ook dat leverde haar een Oscar-nominatie op... die ze niet wist te verzilveren!

1. Junebug (2005)

Elke bekende actrice moet ergens beginnen, en voor Amy Adams was dat bij de indie-film Junebug. Hierin speelt ze een lieve vrouw die haar relatie probeert te redden met een baby. Of haar personage dat lukt, is de vraag, maar hiermee zette de actrice zelf haar carrière in de steigers. Want ondanks dat het hier slechts om een bijrol ging, droeg ze deze film met haar warme persoonlijkheid. Het was dan ook de eerste film van vele waarmee ze een Oscar-nominatie in de wacht sleepte.

Benieuwd hoe Amy het er vanaf brengt in The Woman in the window? De film is vanaf 14 mei te zien op Netflix.

Lees verder