De 10 meest swingende Soundtracks ooit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 10 meest swingende Soundtracks ooit

De 10 meest swingende Soundtracks ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Inspiratie nodig voor nieuwe muziek op je iPhone? Dan moet je hier eigenlijk niet wezen, want als het goed is heb je deze juweeltjes natuurlijk allemaal al.

10 - The Harder They Come

De soundtrack van deze film over een Jamaicaanse muzikant die het aan de stok krijgt met foute platenproducenten en linke drugdealers was één van de eerste succesvolle reggae-platen wereldwijd. Hoofdrolspeler Jimmy Cliff werd later vooral bekend als zanger van de jaren 80-kraker Reggae Night en het Lion King-nummer Hakuna Matata, maar deze soundtrack met daarop naast het catchy titelnummer ook het soulvolle Many Rivers to Cross betekende zijn doorbraak.

9 - Trainspotting

Trainspotting was in 1996 de hipste film van het jaar, en de eclectische soundtrack laat een bonte mix horen van oude krakers zoals Iggy Pops Lust for Life naast nieuwe instant-klassiekers zoals Underworlds Born Slippy.

8 - Pulp Fiction

Toen Pulp Fiction halverwege de jaren 90 een hype op zich werd leek het erop alsof elke kroeg ter wereld deze soundtrack op repeat had staan. Alsof je geen horeca-vergunning kon krijgen als je niet elke dag deze schijf minstens drie keer draaide. Een kwart eeuw later mogen we constateren dat deze bonte verzameling van pop, country, funk en rock & roll nog steeds erg lekker wegluistert.

Als je dit tof vindt, check dan ook... De soundtrack van Reservoir Dogs natuurlijk, met daarop een hoofdrol voor George Baker en zijn Little Green Bag.

7 - Judgment Night

Deze misdaadthriller met Emilio Estevez, Denis Leary en Cuba Gooding Jr was eerlijk gezegd maar zo-zo, maar de soundtrack was een sensatie. Dit schijfje stond namelijk vol met samenwerkingen tussen grote rock-en metalbands en rappers. De punkmedley van Slayer en Ice-T is het bekendst geworden, maar de echte hoogtepunten zijn de nummers van Faith No More en Boo-Yaa T.R.I.B.E, Helmet en House of Pain en het titelnummer van Biohazard en Onyx.

Als je dit tof vindt, check dan ook... de onvolprezen soundtracks voor de films Beavis & Butthead do America en Arnold Schwarzenegger’s Last Action Hero, die rond dezelfde tijd uitkwamen en eveneens bol staan van de vette nummers van grote rock- en metalbands uit begin jaren 90.

6 - The Greatest Showman

En van de hardste soundtrack in deze lijst gaan we naar de softste soundtrack in deze Top 10. Want de liedjes van The Greatest Showman klinken wel op het eerste gehoor wel erg zoet. In de film vallen ze echter als puzzelstukjes op hun plaats, en daarna kun je ze geheid niet meer uit je hoofd krijgen. Songschrijvers Benj Pasek en Justin Paul hadden voor La La Land al wat leuke deuntjes geschreven, maar voor The Greatest Showman overtroffen ze zichzelf. Songs als The Greatest Show, Come Alive en This is me werden zo populair dat Hugh Jackman vervolgens een hele wereldtournee aankondigde om deze instant-klassiekers overal ter wereld ten gehore te brengen. En dan komt er ook nog een vervolg!

5 - Guardians of the Galaxy

Tijdens de opnames van Guardians of the Galaxy hoorde regisseur James Gunn het de Marvel-bazen elke keer weer opnieuw zeggen: “Ja leuk allemaal James, alleen die soundtrack met die oude liedjes...” De excentrieke regisseur hield voet bij stuk en gelukkig maar, want An Awesome Mix Volume 1 werd een wereldwijd succes.

Als je dit tof vindt, check dan ook...An Awesome Mix Volume 2 natuurlijk, de soundtrack van de opvolger. Hiervoor daagde Gunn zijn fans uit om hem nummers voor te stellen, waardoor het nummer Wham Bam Shang-A-Lang van Silver uit 1976 op de soundtrack kwam - een nummer zo obscuur dat zelfs de Guardians-regisseur zelf het nog nooit gehoord had. We hopen dat ook dat derde deel weer zijn eigen onweerstaanbare Awesome Mix krijgt.

4 - Dirty Dancing

Na het zien van Dirty Dancing wilden meiden wereldwijd wegdromen op de tonen van hun nieuwe favo-film aller tijden, en zo groeide deze soundtrack uit tot één van de bestverkochte platen aller tijden. 32 miljoen exemplaren gingen over de toonbank!

Als je dit tof vindt, check dan ook.. More Dirty Dancing, de opvolger die een jaar later verscheen. Hierop staan allerlei nummers uit de film die de eerste soundtrack niet hadden gehaald.

3 - Superfly

Deze duistere blaxploitation-film over een pooier en drugsdealer die genoeg heeft van het ruige leventje was eigenlijk niet eens zo geweldig, maar de soundtrack van Curtis Mayfield was dat absoluut wel. Vooral het titelnummer en Pusherman groeiden uit tot klassiekers.

2 - Purple Rain

Het valt te betwisten of Purple Rain een soundtrack is of gewoon een Prince-album. Om diezelfde reden staan bijvoorbeeld de soundtracks bij de Beatles-films A Hard Day’s Night, Help! en Magical Mystery Tour niet in deze lijst; dit zijn gewoon op zichzelf staande albums, waar de films als bewegend beeld later aan zijn toegevoegd. Bij Prince’s Purple Rain maken we een uitzondering, want de vertolking van het titelnumer is tevens een cruciale scène in de film.

Als je dit tof vindt, check dan ook... het album Parade, wat min of meer de soundtrack was van Prince’s volgende film Under The Cherry Moon. Ook zijn soundtrack voor Tim Burtons Batman mag er wezen trouwens.

1 - Saturday Night Fever

Natuurlijk staat Saturday Night Fever op nummer 1, want zoals Tony Manero de koning is van de dansvloer, zo is deze dubbelaar de koning van de soundtracks. Tijdens de productie van deze film boterde het niet zo met de muziek. Totdat producent Robert Stigwood het idee kreeg om de Bee Gees te vragen de nummers te schrijven, en rest is geschiedenis. De discostampers van de broertjes Gibb vormen het hart van deze Moeder aller Soundtracks, maar ook Kool and The Gang’s Open Sesame en Disco Inferno van de Trammps zijn natuurlijk klassiekers. Deze soundtrack haalde haast eigenhandig de platenindustrie van tweede helft jaren 70 uit het slop. Officieel is dit de bestverkochte soundtrack ooit met 54 miljoen exemplaren, maar eigenlijk zijn er “maar” de helft van dit aantal verkocht; het is namelijk een dubbel-LP en die telt als twee verkochte exemplaren.

Lees verder