Crimineel goed: de 10 beste misdaadseries op Netflix

Door Redactie
James Spader als crimineel Red in de misdaadserie The Blacklist op Netflix

Met de zomervakantie in het vooruitzicht, blikken we terug op de meest bingewaardige series op Netflix. Deze keer tien misdaadseries die fans van spanning, actie en sensatie niet mogen missen!

Sons of Anarchy (2008)

Het misdaaddrama Sons of Anarchy vindt de perfecte balans tussen kwaliteitsserie en vlotte B-pulp. Belangrijke bijrollen van topacteurs als Ron Perlman (Hellboy) en Katey Sagal (Married with Children) maken het feestje compleet. Van dezelfde makers als de crimineel onderschatte politieserie The Shield.

Breaking Bad (2008)

Laten we eerlijk zijn, de oudste serie in deze lijst is ook meteen de beste. Breaking Bad is een bloedstollende misdaadserie over een ingetogen scheikundeleraar (een onvergetelijke rol van Bryan Cranston), die zich ontpopt tot een crimineel meesterbrein. Check vooral ook de spin-off Better Call Saul, die we vorig jaar nog uitriepen tot de beste serie van 2018!

Crimineel goed: de 10 beste misdaadseries op Netflix

Luther (2010)

In de grimmige BBC-serie Luther speelt Idris Elba een rechercheur die meer gemeen heeft met de misdadigers en moordenaars die hij achter tralies moet zien te krijgen dan hij wil toegeven. Elba won in 2012 een Golden Globe voor de even intense als indrukwekkende titelrol.

Peaky Blinders (2013)

In het Engeland van begin vorige eeuw is Birmingham in de greep van een meedogenloze misdaadclan, aangevoerd door de ambitieuze Thomas Shelby. Dankzij de originele setting, de oogstrelende vormgeving en de mooie onderkoelde hoofdrol van Cillian Murphy groeide Peaky Blinders al snel uit tot een fanfavoriet. Er is inmiddels zelfs een speelfilm van Peaky Blinders in de maak!

Crimineel goed: de 10 beste misdaadseries op Netflix

The Blacklist (2013)

De voortvluchtige Raymond ‘Red’ Reddington besluit de veiligheidsdiensten te helpen met het opsporen van levensgevaarlijke criminelen. Maar al snel blijkt dat hij zijn oude streken nog niet is verleerd… Deze razend vermakelijke hitserie is vooral de moeite waard dankzij James Spader in de rol van de meesterlijke manipulator Red.

Fargo (2014)

Droogkomische misdaadserie in de stijl van de gelijknamige cultklassieker uit 1996. Niet alle seizoenen zijn even briljant, maar Oscarwinnaar Billy Bob Thornton zet als de sadistische huurmoordenaar Lorne Malvo een van de beste televisieschurken van deze eeuw neer.

Crimineel goed: de 10 beste misdaadseries op Netflix

Gomorra (2014)

In de vervallen achterbuurten van Napels strijden verschillende misdaadorganisaties om de macht. Verwacht daarbij geen romantische Godfather-taferelen, maar opgeschoten jochies op opgevoerde scooters die niet kijken op een lijk meer of minder. Zo’n rauwe maffiaserie zagen we nog niet eerder!

Narcos (2015)

Deze vroege Netflix Original-serie belicht de opkomst en ondergang van Pablo Escobar. Het waargebeurde verhaal is al spannend genoeg, maar het is Wagner Moura in de rol van de even charismatische als meedogenloze drugsbaron die van Narcos een absolute must-see maakt.

Crimineel goed: de 10 beste misdaadseries op Netflix

La Casa de Papel (2017)

Heerlijke heistserie in de traditie van Ocean’s Eleven en Inside Man, waarin een groep criminelen een gewaagde overval op de Koninklijke Munt van Spanje beraamt. Dit mag misschien niet de meest geloofwaardige serie zijn in dit rijtje, het is wel een van de meest verslavende. Gelukkig verschijnt in juli al het derde seizoen van La Casa de Papel!

Undercover (2019)

In deze gelikte Vlaams-Nederlandse productie proberen twee undercoveragenten (Tom Waes en Anna Drijver) een xtc-producent (Frank Lammers) achter tralies te krijgen. Dankzij de ijzersterke hoofdrolspelers en het slimme scenario groeide Undercover uit tot een van de grootste seriesensaties van het jaar. Er wordt inmiddels dan ook al gewerkt aan het tweede seizoen van Undercover!

Crimineel goed: de 10 beste misdaadseries op Netflix