Christiaan: 'Johnny Depp als Willy Wonka is een meesterwerkje'

Veronica Superguide-hoofdredacteur Christiaan Ruesink is een alleskijker. Elke week kiest hij zijn favoriet! Met deze week: Charlie and the Chocolate Factory. 

Christiaan Ruesink

Als kind was ik dol op de boeken van Roald Dahl. Mijn favoriet? Daantje de Wereldkampioen, over een jongetje dat samen met zijn vader fazanten stroopt door de dieren met rozijntjes, gedrenkt in een slaapmiddel, te lokken. Daar schijnt ooit een film van te zijn gemaakt, maar die is helaas nergens meer te zien. Gelukkig is Charlie en de Chocoladefabriek nog wel volop te zien. NET5 zond onlangs de versie uit 2005 uit, met Johnny Depp als Willy Wonka. Een meesterwerkje, wat mij betreft.

Tekst: Christiaan Ruesink 

'Je gaat toch niet naar een kinderfilm kijken?'

Het was vrijdagavond en voor één keer moest het WK voetbal wijken. Mijn jongste zoon lachte me uit: "je gaat toch niet naar een kinderfilm kijken?" Ik probeerde hem nog uit te leggen dat een film waar kinderen in meespelen niet per se een kinderfilm is, zoals de boeken van Roald Dahl ook geen kinderboeken zijn. Dahls verhalen zijn voor alle leeftijden. Mijn zoon luisterde al niet meer. Hij houdt helaas niet van lezen.

De gelukkige winnaar

Charlie and the Chocolate Factory is een fantasievolle film waarin Willy Wonka als eigenaar van de grootste snoepjesfabriek van het land vijf kinderen uitnodigt voor een rondleiding. Ze zijn de gelukkige winnaars van het Gouden Ticket, dat zat verstopt in een chocoladereep. Charlie is een van hen. Een lieve jongen uit een zeer arm gezin, die met z’n opa’s en oma’s in een piepklein huisje woont. Mooi detail: de grootouders slapen met z’n vieren in één bed.

Een nog mooiere prijs...

Charlie is aandoenlijk. Net als Johnny Depp als Willy Wonka. Het is misschien wel de beste rol die hij ooit speelde. Het einde van de film is mierzoet, maar o zo heerlijk. De voice-over zegt: “Uiteindelijk won Charlie een chocoladefabriek. Maar Willy Wonka won een nog mooiere prijs… een familie”. Toen mijn vrouw even niet keek, veegde ik de laatste tranen weg.