Bond-acteur Timothy Dalton: ‘Stop overbodige naaktscènes’

Bond-acteur Timothy Dalton: ‘Stop overbodige naaktscènes’

Timothy Dalton kroop twee keer in de huid van de vrouwenverslindende spion James Bond. Tegenwoordig vindt hij dat er wel erg veel bloot in films en series zit. “Actrices trekken hun kleren uit, maar ze vinden het nooit leuk.”

Dalton werd in de Britse krant The Independent geïnterviewd over het tweede seizoen van Doom Patrol, waarin hij de wetenschapper Niles Cauldron speelt. Zijn team superhelden, de Doom Patrol, heeft bizarre powers maar de nadelen ervan zijn zó groot dat hij ze constant medisch moet bijstaan.

Over de opnames van de serie had Dalton aanvankelijk een dubbel gevoel. In Doom Patrol had zijn personage een relatie met Slava, gespeeld door actrice Pisay Pao. “Tijdens de besprekingen werden allerlei contracten opgesteld over wat we als acteurs wél en niet wilden doen. Stapelgek werd ik ervan! Mijn inzet was dat we ons allebei gerust zouden voelen op de set. Achteraf gezien was die irritatie niet terecht. Alles waarvan we zeiden: dit willen we niet, met betrekking tot romantische scènes of naaktshots, hebben we niet gedaan. Het is beter geregeld dan vroeger.”

Dalton reageerde ook open toen hij werd gevraagd of vrouwen wel eens slecht behandeld bij films waarin hij meespeelde. “Ik weet dat de vrouwen het niet leuk vinden als ze naaktscènes moeten spelen, ze zijn bijna altijd overstuur. Ze doen het wel, maar ze vinden het niet leuk. Nou ja, niet altijd, maar ik heb het vaak genoeg meegemaakt.”

Het moet niet alleen leuk zijn voor kijkers

De acteur vond het zelf ook niet gepast. “Veel naaktscènes zijn overbodig… Het hele internet staat vol met porno; als mensen blote lijven willen zien, dan zijn die makkelijk te vinden. Waarom moeten we als serieuze acteurs mensen van seks voorzien? Wat heb je er aan om acteurs onzeker te maken? Of situaties te veroorzaken waarin ze zich schamen, of zich zorgen maken over wat hun partners of kinderen ervan zullen denken? Het moet niet alleen voor de kijkers leuk zijn, maar óók voor acteurs.”

Doom Patrol seizoen 2

Het eerste seizoen van Doom Patrol is in Nederland te zien op Amazon Prime Video. Het tweede seizoen van de superheldenserie wordt gemaakt voor HBO Max, en hoe we hem in Nederland moeten bekijken is nog niet helemaal duidelijk.