Bioscooprecensies van deze week: Violent Night en The Estate

Door Ruben Praster
Violent night

Wij keken deze week naar de gewelddadige kerstfilm Violent Night, waarin David 'Stranger Things' Harbour schittert als brute Kerstman die het opneemt tegen criminelen. Ook zagen wij de tenenkrommende comedy The Estate, waarin een aantal sterke acteurs zich van hun allerslechtste kant laten zien.

Violent Night (2022)

Met: David Harbour, John Leguizamo, Alex Hassell, Alexis Louder

Regie: Tommy Wirkola

Zwaarbewapende schurken die tijdens Kerst miljoenen willen stelen: dat kennen we uit Die Hard. Violent Night geeft aan dit beproefde concept een prettig gestoorde draai door de enige echte Kerstman op te voeren als de held die dit tuig aanpakt. Niet omdat hij nou zo’n held is, maar omdat zijn rendieren ervandoor zijngegaan bij de dikke villa waar de dieven een steenrijke familie komen beroven. Een klein meisje is de enige die in Santa gelooft – in meerdere opzichten. Zij krijgt haar eigen Home Alone-scène.  Maar vooral David Harbour, meest bekend als Hopper uit Stranger Things, is fantastisch als cynische, alcoholistische Kerstman. Hij overtuigt ook als hij bikkelhard afrekent met de boeven. Maar omdat de toon zo lekker maf en overdreven is, valt er vooral veel te lachen. (Klaas Kaptein)

★★★

The Estate 

Met: Toni Collette, Anna Faris, Kathleen Turner

Regie: Dean Craig

Als twee zussen horen dat hun rijke, gemene tante op sterven ligt, gaan ze kijken of er geld los te troggelen valt. Het gegeven van familieleden die op een erfenis azen, is niks nieuws. Daarom weten we dat daar een leuke film van te maken is. Des te groter de teleurstelling dat dit niet is gebeurd. We kijken anderhalf uur naar vervelende mensen dieelkaar onleuke streken leveren. Met minder bekende acteurs was dat misschien nog te verteren, maar met dit kaliber wordt het tenenkrommend. (Romy van Krieken)

Deze week is de Disney-film Strange World ook uitgekomen, maar ondanks de mooie plaatjes stelt de animatiefilm teleur