• Nieuws

Bibian Mentel (48) overleden

Bibian Mentel

Oud-snowboardster Bibian Mentel is op 48-jarige leeftijd overleden. Haar familie maakte dit zojuist via social media bekend.

Mentel raakte in haar studietijd in de ban van het snowboarden en brak haar studie af om professioneel atleet te worden. 21 jaar geleden werd bij haar kanker vastgesteld, dit kostte Mentel na een paar operaties haar been, waarna ze zich richtte op de Paralympische Spelen.

Uiteindelijk zou Mentel drie gouden Paralympische medailles winnen: twee op de Snowboard Cross en een op de Banked Slalom. Daarnaast werd ze tweemaal wereldkampioen in beide onderdelen.

Bericht wordt geladen...

Stoere Bibian

Hoewel Mentel uitstekend bleef presteren, kwamen er telkens nieuwe tumoren tevoorschijn. In 2018 stopte ze als professioneel atleet en werd ze ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité. Oók richtte ze zich op haar eigen stichting: Mentelity Foundation. Hiermee wilde ze jonge mensen met een handicap aan het sporten krijgen.

Bibian Mentels aangrijpende, jarenlange strijd tegen haar ziekte én haar positieve mentaliteit maakten haar een zéér geliefde BN’er. In 2019 haalde ze als rolstoeldanser de finale van Dancing with the Stars. Daar moest ze wel echt voor knokken, want makkelijk was het niet.

Stippen op de horizon

In maart 2021 werd bekend dat Bibian Mentel een tumor in haar hoofd had die niet meer behandeld kon worden. Mentel nam afscheid van familie en vrienden, maar hoopte het nog een tijdje vol te kunnen houden. Vorige week opende ze nog een Cruyff Court, en grapte ze tegen de NOS "dat ze niet vóór het einde van het jaar dood kon gaan. We hebben nog véél te veel stippen op horizon staan."

Bericht wordt geladen...

Het typeerde Mentel, die er in beroerde situaties altijd voor bleef gaan.