B&B Vol Liefde: 'Désiree moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen'

Désiree

Veronica Superguide's online eindredacteur Robin Heerkens smult én gruwelt van B&B Vol Liefde. In zijn wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij deze paradoxale obsessie van zich af te schrijven.

Deze weekterugblik verschijnt elke maandag, in aanloop naar een nieuwe B&B-week. Wil je niets missen van al het nieuws? Check hier onze B&B Vol Liefde-overzichtspagina.

B&B Vol Liefde 2021 had Jacob. B&B Vol Liefde 2022 heeft orkaan Désiree, tongende stuiterbal Richard, ongemakkelijke Alex, hijgerige Hans én controlfreak Astrid - vijf Jacob-types dus, en we zitten pas in week één! De makers lijken wel on crack: er is nu al drie keer zo hard ingezet op alles dat seizoen een bijzonder en spraakmakend maakte. En... dat werkt niet alléén maar goed.

Circus Désiree

De makers vallen wel héél erg door de mand. Paradijsvogels fladderen volop voorbij. Wervelwind Désiree in Italië, bijvoorbeeld, die voor dikke paniek in Pistoia zorgde. B&B-houder Hans is al helemaal klaar met deze real life Hyacinth Bucket. Ook 'liefdesconcurrente' Hayriye kon het niet meer aan: ze koos samen met Hans' inwonende ex Libera voor de frontale aanval. Deze 'Ex on the Beach'-achtige situatie spat uit elkaar van de juice, maar voelt totaal niet authentiek.

Désiree, die zelf niet door lijkt te hebben dat ze één grote stressbom is, kun je makkelijk sturen en in bepaalde scènes plaatsen. Zet haar op een markt en ze walst als een wervelwind over iedereen heen. Dat ze een rustig, normaal gesprek met Hans voert - dat vast wel eens gebeurd moet zijn - zien we natuurlijk niet. En Hayriye heeft dan maar een klein zetje nodig om haar te confronteren. Nou, daar heb je je eerste ophef-scène al. Twitter kan een kant kiezen en de kijkcijfers lopen ondertussen op omdat RTL zelf ook niet te beroerd is om deze scènes volop in previews te stoppen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Hans en Désiree

Hans en Désiree

 

B&B Vol Vooropgezette Plannen

Natuurlijk zal niet alles gestuurd en vooropgezet zijn, maar die indruk krijg ik wel. Zeker omdat de makers zelf ook geen moeite meer doen om het te verbergen. Zo werd Simone in Portugal na een slopende, halve wereldreis (ze zat 29 uur in het vliegtuig!) niet opgewacht door Martijn, maar... door zijn vader. Uiteraard zagen we allemaal de teleurstelling van haar gezicht druipen en dat is precies de bedoeling. En dan Alex, bij Astrid in Oostenrijk. De man had - heel toevallig - al wat ongemakkelijke tv-date-ervaring door zijn deelname aan SBS6's Lang Leve de Liefde. De makers wisten dus precies wat ze met Alex in huis haalden: géén liefdesmatch, maar een sappige verhaallijn vol plaatsvervangende schaamte. Niet geheel verrassend ging het al snel mis: Astrid wist zich geen houding te geven door de opdringerige Alex, die op haar deur klopte terwijl ze al in bed lag en al grapte over vergaande toekomstplannen. Ter verdediging van Alex: je gaat al over stresskip Astrids grens als je vraagt of ze wat te drinken wil.

'Het kan altijd nog erger'

Het hypocriete aan mijn verhaal? Ik geniet er niet minder om. Ongemakkelijke mensen zien flippen werkt helend. Het is heerlijk om te zien dat jij toch niet zo gek bent als je denkt. Dat je je leven stiekem best wel op orde hebt. 'Het kan altijd nog erger'. En media, ook Veronica Superguide, berichten volop over deze paradijsvogels: ze geven de show sjeu. Laat ik ook niet naïef doen: dit is hoe reality-tv werkt. Je moet als makers altijd wel bepaalde dingen sturen om spraakmakende verhaallijnen te maken. En veel kandidaten zullen dondersgoed weten dat ze in een knip-en-plak-festijn terechtkomen. Toch gaat B&B Vol Liefde hier wel érg opzichtig te werk. Bijna niemand lijkt géén 'gekkie' en van mensen als Alex en Désiree vraag ik me oprecht af of het niet beter was om ze tegen zichzelf in bescherming te nemen. Het lijken me geen mensen die weten waar ze in beland zijn of hoe ze overkomen op beeld. Kijk alleen al naar hoe Désiree af en toe hulpeloos als een konijn in de koplampen recht in de camera loert.

Hopelijk geven de makers de komende tijd wat meer screentime aan de 'normale' deelnemers, zoals de Spaanse Denise. En schroeven ze de doorzichtige scènes met hulpeloze kandidaten wat terug. Het is prima om de landsgrenzen over te gaan, maar op deze manier komt ook de morele grens in zicht.