Angela de Jong sloopt Marble Mania: 'leuk als je dement bent'

Angela de Jong en Winston Gerschtanowitz

John de Mols nieuwe SBS6-paradepaardje Marble Mania, een knikkershow met Winston, gigantische banen én BN'ers, ging enorm goed van start met bijna 1,4 miljoen kijkers, zo onderzocht Stichting KijkOnderzoek. Een van hen was tv-columnist Angela de Jong - die ervan walgt en er als een bulldozer overheen walst.

De enorm uitgesproken schrijfster laat in haar kakelverse AD-column helemaal niets heel van het programma. "Wat denkt u? Was het wat? Jazeker. Voor wie vijf jaar is. Of compleet dement. Dan kwam je het uurtje net door."

Angela vs. Talpa

"Ik weet niet wat ik het ergste vond", zucht Angela. "Hypere Winston met zijn neplach en zijn kleffe benadering van deelnemer Wesley ‘Wes’ Sneijder? De saaie knikkerspelletjes die bedacht waren tussen de knikkerbanen door? Het ingestudeerde commentaar van Jack van Gelder? De juichende nep-knikkers op de tribunes die door Winnie werden opgejut nog harder te juichen?" Een blamage, ze kan niet anders zeggen. "Ze denken daar echt dat de kijker seniel is."

Superguide Podcast: Bankplakkers

'Het ergste'

Ook haalt Angela YouTuber Jelle van Jelle's Marble Runs aan. Op zijn kanaal staan al jaren grote knikkerwedstrijden met epische banen. Hij en zijn broer voerden voorafgaand aan Marble Mania ook gesprekken met Talpa, maar er kwam uiteindelijk geen samenwerking. Angela: "het ergste is dat het De Mol is gelukt om hartveroverend leuk internetformat om te vormen tot zielloze tv-show. Ja, zijn knikkerbanen zijn groter dan die van Jelle. Ze glommen ook harder. Maar daar is alles mee gezegd."

'Hij heeft niks gemist'

Angela vindt de hele situatie nogal treurig. "Jelle, die autistisch is, is te netjes om over de onderhandelingen uit de school te klappen. Maar dat hij liet weten zo teleurgesteld te zijn over de gang van zaken dat hij het mentaal niet aankon om naar Marble Mania te kijken, zegt genoeg." Uiteraard sluit ze haar stukkie af met de welbekende sneer. "Een troost voor hem: hij heeft niks gemist."

Marble Mania is elke donderdag om 20:30 uur te zien op SBS6.