Angela de Jong: 'Johan Derksen weinig indrukwekkend naast Mark Rutte'

Dat Mark Rutte bij Vandaag Inside aanschuift is waarschijnlijk hét mediamoment van deze week. Niet verwonderlijk dat ook Angela de Jong daar dan iets van vindt. Maar ze was niet zo onder de indruk.

Mark Rutte en Johan Derksen in Vandaag Inside

Hoewel Vandaag Inside gisteravond de meeste kijkers ooit haalde met Mark Rutte als tafelgast, waren de kijkers behoorlijk verdeeld over de prestaties van de heren. De verwachtingen waren hoog gespannen. Johan Derksen roept eigenlijk al jaren dat Rutte moet 'opsodemieteren', dus zou hij die lijn vasthouden als de premier daadwerkelijk naast hem zit? Volgens Angela de Jong kon "Mark Rutte kon met een gerust hart in zijn dienstauto terug naar Den Haag".

Alles in de strijd

Het was voor Angela ook duidelijk dat de heren zich goed hadden voorbereid op de uitzending. Als je een Rutte bingokaart bij de hand had gehad was er al snel veel af te strepen. Alles van de toeslagenaffaire tot aan de crisis in Groningen kwam voorbij. Johan had alles keurig uit z'n hoofd geleerd, zegt Angela in haar column in het AD. "Helaas kwam de tirade er op het moment suprême net te weifelend uit, zodat het niet echt indruk maakte."

Wilfred aan de Red Bull

Ook de performance van host Wilfred Genee vond ze opvallend. "Wat had hij op? Drie Red Bull? Hij praatte en praatte en praatte, over blunders, fouten en opstappen, zonder een punt of vraagteken te zetten. Terwijl het toch de bedoeling is dat een gast af en toe een antwoord geeft." Ook dat speelde Rutte alleen maar in de kaart, omdat hij kalmpjes het zat aan te horen en vervolgens rustig antwoord gaf.

Knoester naar de reservebank

Angela verkneukelt zich ook een beetje om advocaat Job Knoester, die normaal aan tafel zit, maar het nu met een plekje aan de bar moest doen. Tot overmaat van ramp dacht Rutte ook nog dat hij 'Rob' heette. Angela: "‘Rob’ Knoester baalde zichtbaar dat hij naar de bar was verbannen en probeerde vanaf de tweede rang genoeg airplay binnen te harken door net zo fel op Rutte in te hakken als Derksen en Genee." En het feit dat René bijna helemaal niets zei vond ze misschien nog wel de beste tactiek van de avond.

Rustig avondje voor Rutte

Over de einduitslag van de avond kan Angela kort zijn. "Kondigde Rutte even na 22.30 uur zijn aftreden aan? Natuurlijk niet. Mark Rutte kon met een gerust hart in zijn dienstauto terug naar Den Haag. Weer een paar extra zetels verdiend." Blijkbaar was hij beter voorbereid dan de heren. Zijn voorbereide grapje over zijn seksleven werkte top en de piemelhelm van René schoof hij vakkundig uit het close up shot waarin hij te zien was.

Favoriete moment

Voor Angela stond het favoriete moment van de avond ook op naam van Rutte, die weer eens liet zien waarom hij zo'n gewiekste politicus is. "Derksen ging zo op in zijn betoog dat er geen fatsoenlijk alternatief is op rechts, dat hij niet doorhad dat hij Rutte in de kaart speelde. ,,Dan stem je dus gewoon weer VVD’’, concludeerde die triomfantelijk waarna hij zijn hand uitstak. ,,Exact,’’ stamelde een verbouwereerde Derksen, die de uitgestoken hand nog drukte ook. ,,Dank je,’’ zei Rutte." Daarna bulderde het in de studio van het lachen, omdat Johan er zo ingetuind was.

Vandaag Inside zie je dagelijks om 21.35 uur op SBS6.