Achter de schermen bij de Oscars: ‘Brei er een f*cking einde aan’

Veronica Superguide-redacteur Danielle Kool was vannacht bij de Oscars! De uitreiking van de Academy Awards staat garant voor de nodige glitter en glamour. Maar Hollywood was deze keer ook het decor van ongemakkelijke momenten, buitengesloten gasten én fastfoodpitstops.   

Door Redactie
Oscars 2023

Een paar minuten voordat in het Dolby Theatre in Los Angeles vannacht de camera’s begonnen te draaien voor ‘Hollywood’s biggest night’, nam de rechterhand van presentator Jimmy Kimmel in de zaal nog even grappend de regels door voor de mensen die deze avond een Oscar in ontvangst mochten gaan nemen. De belangrijkste: “Als er op de monitor staat dat je een einde aan je speech moet breien, brei er dan een fucking einde aan.

Het stamcafé van de sterren

Niet iedereen besteedde evenveel aandacht aan de oproep. Voor en na de uitzending én tijdens de reclameblokken veranderde de zaal in het stamcafé van de sterren: Oscarrivalen Austin Butler, Brendan Fraser en Paul Mescal hadden er een zo te zien gezellig onderonsje, de jonge ster uit The Fabelmans Gabriel LaBelle werd door iemand voorgesteld aan Janelle Monaé en Jamie Lee Curtis zat op een gegeven moment net gehurkt bij te praten met Nicole Kidman, toen het signaal klonk dat de show weer ging beginnen en iedereen weer op z’n eigen plek moest plaatsnemen.

De 'Winners Walk'

Niet lang daarna mocht Jamie Lee weer opstaan, deze keer omdat ze de Oscar voor beste actrice in een bijrol had gewonnen voor haar rol in Everything Everywhere All At Once. Na haar speech in de zaal was ze een van de eersten deze avond die de zogenoemde ‘Winners Walk’ aflegde: kersverse Oscarwinnaars worden vanaf het podium meegenomen naar backstage, waar ze via een gangenstelsel tussen het theater en het naastgelegen Loews Hotel eerst naar de fotoruimte worden geloodst om met het gouden beeldje gekiekt te worden en vervolgens de interview room aandoen om de pers te woord te staan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Jamie Lee Curtis Oscars 2023
© BrunoPress/PhotoShot

Hilarische blunder Jamie Lee

Daar maakte Jamie Lee nog een hilarische blunder. Toen ze hoorde dat er ook virtuele vragen binnenkwamen, grapte ze tegen de aanwezige media: “Die arme mensen. Mogen er niet eens bij zijn. Krijgen geen eten of drinken. Ze zitten thuis, hun kinderen gillen en hun mannen gaan vreemd, en ze zouden zoveel liever hier bij ons zijn”, om er vervolgens achter te komen dat de mensen over wie ze het had via zoom meeluisterden. Na veel excuses (“ik dacht dat jullie een tweet waren ofzo!”) en het verzoek haar in ieder geval niet voor morgen te cancelen, vertrok de kersverse Oscarwinnares weer naar de zaal.

Seat fillers

Daar had haar echtgenoot inmiddels al een tijdje doorgebracht in het gezelschap van een wildvreemde: in afwezigheid van een ster op de eerste rijen, zit er een vrijwilliger op diens plek, zodat de camera’s geen lege stoelen registreren. Deze seat fillers worden ook ingezet als mensen in de zaal tijdens de show een bezoekje willen brengen aan een van de bars waar de champagne rijkelijk vloeit. De drank mag niet mee terug de zaal in en de deuren zijn alleen open tijdens de reclameblokken, dus wie binnen die drie minuten niet heen en weer is gesprint én de bubbels heeft weggeklokt, zal noodgedwongen een stukje van de show op de monitors in de gang moeten kijken terwijl een vrijwilliger z’n front row seat warm houdt.

Geen eten bij de Academy Awards

Waar er meer dan genoeg drank op voorraad is bij de Academy Awards, wordt er geen eten geserveerd. Honger is dan ook een van de meest gehoorde klachten in de catacomben van de Oscaruitreiking. Regisseur Daniel Kwan van Everything Everywhere All At Once bijvoorbeeld had vannacht nog geen vraag beantwoord in de persruimte toen hij informeerde of hier misschien wel iets te eten viel.

Zelfs geen donuts

In eerdere jaren werd er dan ook flink gebruik gemaakt van de enorme voorraad donuts die na afloop van de show buiten op de rode loper werd geserveerd terwijl de VIP’s op hun auto met chauffeur wachtten. Vannacht was er op die plek alleen koffie verkrijgbaar. Hier en daar werden plannen gesmeed om dan maar aan de chauffeur te vragen even door een drive-thru te rijden. Een snelle patat op de achterbank en door, op naar een van de vele afterparty’s van de hottest night in Hollywood.

Tekst: Danielle Kool

Nog meer Oscars!