'Ezels, beren, scrotums en tranen: dit waren de Oscars 2023'

Een jaar na de klap van Will Smith is het weer tijd voor de Oscars! Dit jaar zat iedereen in spanning af te wachten, want zou er weer iets spannends gebeuren? Veronica Superguide-redacteur Merel van Baal haalde een nachtje door om verslag te doen van de Oscars 2023. 

Jimmy Kimmel tijdens de Oscars

Dit jaar moest er bewezen worden dat de Oscars ook zonder fysiek geweld een leuke show kan zijn. Laat ik het zo zeggen: ze deden in ieder geval hun best.

Jimmy Kimmel

Jimmy gooit alles in de strijd om er een leuke avond van te maken. Zo start de show met beelden van Top Gun: Maverick en komt Jimmy het podium oplopen met een parachute, wat bijzonder goed valt bij het publiek. Hij probeert hier en daar een wat spannendere grap uit: “James Cameron is er niet dit jaar, blijkbaar omdat hij niet genomineerd is voor Beste Regisseur. Wie denkt hij dat hij is? Een vrouw?” Ook worden alle Will Smith-grappen in de eerste tien minuten gemaakt. "We hebben nu een strikt beleid. Als iemand gewelddadig wordt, krijg je de prijs voor Beste Acteur en mag je 19 minuten speechen", zo grapt de presentator. Maar de avond mag duidelijk niet in het teken staan van de verbannen acteur, want hierna wordt er geen woord meer over gerept. En fijn voor Will Smith: de naam van zijn vrouw wordt ook nooit meer genoemd.

Ezels en beren

Hollywood haalt werkelijk alles uit de kast om het publiek zo lang mogelijk enthousiast te houden. Zo trekt Jimmy een ezel het podium op en heeft Elizabeth Banks iemand zo gek gekregen om voor het oog van de wereld een berenpak aan te trekken om haar film Cocaïne Bear te promoten. Met deze grap heeft ze gelijk een groot mysterie gecreëerd: wie zat er in godsnaam in dat pak?? De ezelgrap viel overigens erg goed bij de Hollywoodsterren, maar Peta is minder blij. “Ze is een ezel, geen acteur”, zo post de dierenrechtenorganisatie op Twitter.

De tekst gaat verder onder de Tweet

Scrotums

Het leukste moment is wanneer Hugh Grant samen met zijn co-ster uit Four Weddings And A Funeral, Andie MacDowell, een prijs uitreikt. De Britse acteur heeft duidelijk geen zin in zijn script en shockeert het publiek met zijn spontane grap. “Andie en ik waren eigenlijk uitgekozen om het belang van vochtinbrengende crème te benadrukken”, zo begint de acteur. “Andie draagt al 29 jaar crème en ik heb het nog nooit gebruikt. Nog steeds verbluffend”, zegt hij wanneer hij naar zijn co-ster gebaart. “Eigenlijk een scrotum”, zo noemt hij zichzelf. Andie weet overduidelijk niet hoe ze moet reageren. De mensen die denken dat het een braaf grapje is die hij vast heeft besproken met Andie, moeten zijn interview op de rode loper bekijken. De Brit heeft overduidelijk geen zin in de avond en maakt het de interviewster bijzonder moeilijk. Ik vraag mij af waarom hij aanwezig was.

De tekst gaat verder onder de Tweet

Queen RiRi en Bollywood

Waar we wel unaniem over eens kunnen zijn is dat Rihanna opnieuw bewees dat ze de grootste ster van dit moment is. Lady Gaga liet ook van zich horen, maar werd compleet weggeblazen door Rihanna die 'Lift Me Up' liet horen, uit de film Black Panther: Wakanda Forever. Andere optredens waren van Stephanie Hsu, David Byrne en Son Lux met 'This Is a Life' van Everything Everywhere All at Once, Diane Warren en Sofia Carson met 'Applause' van Tell It Like a Woman én Rahul Sipligunj en Kaala Bhairava met 'Naatu Naatu' van RRR. Vooral die laatste was een feest. Bollywood weet hier Hollywood te overtreffen.

De tekst gaat verder onder de Tweets

De grote winnaars

Maar terug naar de winnaars van de avond. De grootste winnaar is overduidelijk Everything Everywhere All at Once met maar liefst zeven Oscars op zak. Vooral Ke Huy Quan heeft iedereens hart gestolen, want wát een tranentrekker was zijn winst. Misschien komt het door slaapgebrek. Terwijl ik dit artikel tik, is het 05.57 uur in de ochtend en er was verbazingwekkend weinig koffie te vinden op het Oscarfeestje in Amsterdam. Laat ik maar niet speculeren over hoe de rest van de aanwezigen wakker zijn gebleven. Hoe dan ook: ik hoef maar aan Ke Huy Quan te denken en ik moet weer huilen. "Ik had het bijna opgegeven", zei hij huilend op het podium. "Blijf in je dromen geloven." Een andere emotionele winnaar was Brendan Fraser. De absolute publiekslieveling. De acteur pakte eerder al de winst tijdens de Golden Globes en ook vannacht won hij de prijs voor Beste acteur met zijn rol in The Whale. Jammer voor Austin Butler die nu voor niks die Elvis-stem maandenlang heeft volgehouden. Ik ben benieuwd of hij morgen weer spontaan zijn eigen stem terugvindt. Ook de film All Quiet on the Western Front heeft een flinke slag geslagen, de makers gingen met maar liefst vier Oscars naar huis.

De teskt gaat verder onder de Tweet

De grote verliezer

En dat brengt ons bij de grote verliezers. Nu kan ik het hebben over Steven Spielberg die geen enkel beeldje mee naar huis neemt voor zijn film The Fabelmans, maar de allergrootste verliezers zijn nog wel de mensen die achter de-vrouw-met-de-gigantische-jurk zaten. De Nigeriaanse singer-songwriter Tems zal vanaf nu namelijk met die naam door het leven gaan. Door haar gigantische en dramatische kraag (kunnen we dit een kraag noemen?) hebben de mensen achter haar niks van de show mee kunnen krijgen. Je zal maar naar de Oscars gaan en dan achter haar worden neergezet. Dan heb je pas écht verloren.

Op maandag 13 en dinsdag 14 maart om 20.30 uur zijn alle highlights van de Oscar ceremonie terug te zien op FilmBox.

Lees ook: