Jack Nicholson in The Shining 1980

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jack Nicholson in The Shining 1980

8 dingen die je nog niet wist over The Shining

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Ruim veertig jaar na de première jaagt The Shining ons nog altijd de stuipen op het lijf. Wij doken in de geschiedenis van deze horrorklassieker op zoek naar de verrassendste feitjes achter deze Stephen King-verfilming.

1. Robert de Niro was bijna Jack Torrance

Hoewel Jack Nicholson de eerste keus was van Stanley Kubrick voor de hoofdrol in The Shining, had het weinig gescheeld of een andere acteur was met de eer gaan strijken. Zo heeft de regisseur ook overwogen om Robert De Niro of Robin Williams te casten als Jack Torrance. Volgens Stephen King is Indiana Jones-acteur Harrison Ford ook even in beeld geweest voor de rol van de moordlustige schrijver.

8 dingen die je nog niet wist over The Shining

2. Geen kinderfilm

Danny Lloyd was pas zeven jaar oud toen hij de rol van Danny Torrance in The Shining kreeg. Om hem te beschermen tegen de gruwelen van de film, werd de jonge acteur wijsgemaakt dat hij speelde in een familiedrama over een gezin dat in een hotel woont. Ondanks dat Lloyd tegenwoordig werkt als biologieleraar, is hij zijn filmdebuut nog niet vergeten. In 2019 had hij nog een klein gastrolletje als toeschouwer bij een honkbalwedstrijd in het The Shining-vervolg Doctor Sleep.

8 dingen die je nog niet wist over The Shining

3. In de lift

The Shining zit vol iconische scènes die voorgoed in ons collectief geheugen gegrift staan. Een van de griezeligste momenten is wanneer de gangen van het Overlook Hotel worden overspoeld door liters bloed die uit de liftdeuren stromen. De scène stond er in drie takes op, maar voor iedere take was negen dagen voorbereidend werk nodig. Het shot moest vooral over omdat Kubrick niet tevreden was over de kleur van het nepbloed. Uiteindelijk heeft het bijna een jaar geduurd voordat de scène naar volle tevredenheid van de regisseur was.

4. Is dat bloed?

Om het bioscooppubliek warm te maken voor The Shining, werd een doodenge trailer gemaakt. Deze draaide volledig om het iconische shot van het bloed dat uit de liftdeuren van het Overlook Hotel gutst. Klein probleem: de Amerikaanse filmkeuring stond niet toe dat er bloed was te zien in trailers die mogelijk gezien werden door al te jonge bioscoopbezoekers. Om de regels te omzeilen, maakte Kubrick de moraalridders wijs dat het geen bloed was in de trailer, maar ‘roestig water’.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. De das en het doolhof

Stanley Kubrick stond bekend om zijn oog voor detail. Zo verwijst de filmmeester al in een heel vroeg stadium naar het uiteindelijke lot van Jack Torrance, gespeeld door Jack Nicholson. Tijdens het sollicitatiegesprek in het Overlook Hotel draagt de schrijver een groene das. Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar als je goed kijkt zie je hierin het patroon van een doolhof. Drie keer raden waar Jack zijn laatste adem uitblaast. Mind. Blown.

8 dingen die je nog niet wist over The Shining

6. Here’s Johnny!

Misschien wel de beroemdste scène uit The Shining is die waarin Jack Torrance met een bijl een badkamerdeur aan gort slaat die tussen hem en zijn gezin staat. Niet in de laatste plaats door zijn klassieke one-liner ‘Here’s Johnny!’, een verwijzing naar The Tonight Show met Johnny Carson. Opvallend genoeg stond deze uitspraak niet in het scenario; Nicholson bedacht de zin ter plekke en schreef met deze improvisatie filmgeschiedenis. Het hele verhaal achter deze beroemde filmquote lees je hier.

7. Here’s Woody!

Een van de grootste fansites over The Shining, wordt gerund door Lee Unkrich, de regisseur van Toy Story 3. Het is dan ook geen toeval dat dit vervolg met afstand de griezeligste Pixar-film ooit is. Daarnaast zit het opvallend duistere Toy Story 3 vol met verwijzingen naar de horrorklassieker van Stanley Kubrick. Zo heeft het patroon van Sids tapijt bijna hetzelfde patroon als dat in het Overlook Hotel en heeft een vuilniswagen het kenteken ‘RM237’, verwijzend naar de beruchtste kamer in het vervloekte logement.

8 dingen die je nog niet wist over The Shining

8. Razzie Awards

The Shining staat te boek als een van de beste horrorfilms aller tijden. Toch werd deze film in 1981 maar matig ontvangen. Volgens de recensenten was The Shining saai, traag en al helemaal niet eng. En ook Stephen King was op zijn zachtst gezegd geen fan van de verfilming van zijn bestseller.Dit meesterwerk hoefde al helemaal niet op een Oscar-nominatie te rekenen. Sterker nog, actrice Shelley Duvall en regisseur Stanley Kubrick werden beiden genomineerd voor een Razzie Award, de satirische filmprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beroerdste films. Gelukkig komt wijsheid met de jaren!

Lees ook: 7 dingen die je nog niet wist over Stephen King's It.

Lees verder