Pennywise uit Stephen Kings IT

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Pennywise uit Stephen Kings IT

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

You’ll float too! Ja, dat weet je wel als je deel één en twee van IT hebt gezien. Maar er is nog veel meer te ontdekken over deze reusachtige horrorhits, waarmee Pennywise de dansende clown je nachtmerries bezorgt!

1. Auditie doen als clown

Inmiddels zou je je niemand anders meer voor kunnen stellen dan Bill Skarsgård als plaaggeest Pennywise, maar in den beginne moest hij gewoon auditie doen. Het verzoek was om geschminkt als clown te komen en dat deed hij braaf, met als gevolg dat hij uitgedost als paljas achter het stuur zat op weg naar de studio en voorbijgangers in Los Angeles onbedoeld een hele speciale middag heeft bezorgd.

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

2. Hiekikkowokan: een clown die echt scheel kijkt

Laten we vooropstellen dat de totale aanblik van Pennywise gruwelijk is, maar één van de meest kippenvelopwekkende details is dat hij twee verschillende kanten kan opkijken met zijn ogen. Daar heeft Normaal ooit nog eens een aardig liedje over gemaakt! Dat lijkt misschien een special effect uit de computer, maar Bill Skarsgård kan het echt en heeft zo menig castgenoot de stuipen op het lijf gejaagd! Voor het meer extreme gedraai met de oogbollen heeft hij wel ondersteuning van de computereffecten-afdeling gehad.

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

3. Slijmbal: Pennywise kwijlt per ongeluk

De ogen van Pennywise zijn dus die van Skarsgård zelf, maar de tanden zeker niet: dat is een gebit. Iedere keer als hij dat een tijdje in zijn mond had, begon hij onbedaarlijk te kwijlen: zo’n onding is het. Dan kun je moeilijk gaan doen en een assistant met een pak papieren zakdoekjes paraat houden, maar de regisseur van beide IT-films maakte van de nood een deugd en liet het slijm er gewoon in. Nu is die bek vol druipend speeksel één van de vele walgelijke details van Pennywise geworden. Benieuwd hoe IT scoort op de lijst met engste horrorfilms ooit? Dit is onze Top 25 beste horrorfilms!

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

4. Griezelig veel geld

Het eerste deel van IT bracht wereldwijd 588 miljoen euro in het laatje, goed voor een bijzonder record. Daarmee is de film namelijk kampioen grootverdiener in het genre horror en de nummer vijf aller tijden in de lijst met films die gekeurd zijn voor zestien jaar en ouder. Met een opbrengst van bijna 400 miljoen euro deed het tweede deel het ook lang niet slecht en sowieso veel beter dan de tv-film uit 1990 met Tim Curry als moordende clown. Over die film is al heel lang een documentaire in de maak, waarover je hier meer kan lezen.

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws:

5. I’m Lovin’ IT!

Als dit geen publiciteitsstunt was, dan weten wij het ook niet meer… Maar grappig is dit verhaal uit Rusland wel. Toen het eerste deel van IT net draaide, diende fastfoodketen Burger King een officiële klacht in, waarmee zei eisten dat de film uit de bioscoop gehaald zou worden. De reden: de burgerbakkers vonden dat de film een oneerlijk voordeel gaf aan concurrent McDonald’s vanwege de gelijkenis tussen Pennywise en mascotte Ronald McDonald. De klacht liep op niks uit, maar door de ene clown met de andere te associëren, hebben ze vast wat extra Whoppers verkocht.

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

6. Kinderwens

Toen het eerste deel van IT gemaakt werd, wist de jonge cast al dat de tweede er ook zou komen, met daarin volwassen acteurs in hun rollen. Iedereen gaf voor de grap zijn droomcast door, maar voor twee kindacteurs gingen hun wensen nog in vervulling ook. Finn Wolfhard en Sophia Lillis kozen voor Bill Hader en Jessica Chastain en zij werden werkelijk gecast voor het tweede deel! Mocht je na het lezen van deze fun fact de behoefte voelen om naar een filmpje te kijken waarin Chastain in haar borst wordt gehapt door een paard, hier is de video. Superguide is tenslotte ook een site waar je hard nieuws vindt!

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

7. Te snel groot

In het tweede deel van IT keerden een aantal leden van de jonge cast uit deel één terug voor nieuwe scènes, maar de tijd had uiteraard niet stilgestaan. Sommigen van hen waren iets te hard gegroeid, dus was er hulp nodig van de computer én de tondeuse. Stemmen die door oprukkende hormonen te laag waren geworden, werden weer een paar toontjes hoger gemaakt en woekerend puberhaar werd resoluut afgeschoren. Alles voor de kunst…

7 dingen die je nog niet wist over Stephen King’s IT

Er staan nog meer Stephen King-films op Netflix, hier vind je onze Top 10 beste horrors n op Netflix

Lees verder