The Crown

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Crown

7 series die je moet zien na The Crown

|
|

Laatste update:

Je hebt The Crown seizoen 3 afgekeken? Zet niet meteen je tv uit want er is nog veel meer moois om je koninklijke honger te stillen. Hier zijn 7 series die je zeker moet zien na The Crown!

1.Victoria

Ja waarom stoppen bij koningin Elizabeth wanneer er een uitstekende serie is over koningin Victoria? Je kunt al 3 seizoenen kijken van dit historische drama, dat nog verder terug in de Britse geschiedenis duikt. Victoria wordt bovendien fantastisch gespeeld door Jenna Coleman.

2. Downton Abbey

Het Britse koningshuis is zo stijf als een ijspegel maar de rest van de Britse adel kan er ook wat van hoor. En je vindt nergens meer koude kak dan in Downton Abbey. De Britse serie over de aristocratische familie Crawley en hun bedienden, biedt 6 seizoenen aan awkward momenten tussen de hoge en lage stand. Met meer passief agressieve opmerkingen dan 20 kerstdiners met je familie bij elkaar! Oh ja en er is ook nog een zeer geslaagde bioscoopfilm.

3. Outlander

Oh wat heeft het Britse koningshuis het toch slecht! Maar de rest van de Britse bevolking heeft ook weleens een tegenslag gehad hoor. Daar komt Claire Randall achter, die in 1945 met haar man op huwelijksreis gaat naar de Schotse Hooglanden. Blijkt dat die stenen cirkels daar tijdreismachines zijn, waardoor ze in haar eentje per ongeluk in het Schotland van 1743 terechtkomt. En nog erger, een van de Schotten daar is een hunk! Bekijk hier alles wat je moet weten voordat je begint aan seizoen 4 van Outlander.

4. Game of Thrones

Hoezo fantasy is niets als je van The Crown houdt? De schrijvers van de Netflix-serie gebruiken heus weleens hun dikke duim voor de details, net als dat GOT-schrijver George R.R. Martin weleens een geschiedenisboek openslaat voor zijn epos. Zo is de strijd tussen de verschillende koningen in Game of Thrones, gebaseerd op de Wars of the Roses: een Britse burgeroorlog tussen de House of Lancaster en de House of York. Die namen klinken verdacht veel als Lannister en Stark hè? Game of Thrones is net als The Crown, maar dan met meer tieten en draken. 

5. Broadchurch

Olivia Colman steelt de show als koningin Elizabeth in The Crown seizoen 3, maar ze brak al eerder internationaal door met Broadchurch. In dit superspannende moordmysterie zoekt Olivia als inspecteur uit wie een kleine jongen in het slaperige stadje Broadchurch heeft vermoord. Ook met David Tennant en Jodie Whitaker.

6. Peaky Blinders

Nog een historische serie die de gure misdadige kant van Engeland laat zien. Peaky Blinders speelt zich af in de jaren ’20 en ’30, wanneer Birmingham geregeerd wordt door een gokkartel genaamd de Peaky Blinders. Ze zijn herkenbaar aan hun platte petten waarin scheermesjes verborgen zitten, en ze worden geleid door de meedogenloze Thomas Shelby, gespeeld door Cillian Murphy. Er is laatst ook een Peaky Blinders-bar geopend in Den Haag en daar móet je heen!

7. The Tudors

We eindigen met nóg een Britse koningshuisserie die óók overladen is met prijzen en waarin de historische figuren wéderom crazy zijn. Sorry dat jullie eeuwenlang moesten lijden hiervoor Britse lezers, maar ja, we hebben wel tientallen uren aan topdrama ervoor teruggekregen! The Tudors is gebaseerd op het leven van koning Henry VIII, die het land regeerde in de 16e eeuw.

Voordat je begint met het bingewatchen van al deze series: wist je deze 9 dingen over The Crown al

The Crown seizoen 3 staat nu exclusief op Netflix!

Lees verder