6 films met prachtige paarden, voor als je niet graag zit opgezadeld met Britt!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
6 films met prachtige paarden, voor als je niet graag zit opgezadeld met Britt!

6 prachtige paardenfilms!

|
|

Laatste update:

Nu Britt Dekker en haar paard George hun eigen serie hebben, Opgezadeld Met Britt, dromen we over galopperende paarden over de prairie. Wapperende manen en een diepe band tussen mens en dier… Laat maar komen, die prachtige paardenfilms!

Secretariat

Penny Chenery (Diane Lane) helpt haar zieke vader in zijn paardenfokkerij, maar zijn gezondheid wordt steeds slechter en de financiële situatie ook. Ze plaatst al haar hoop op een jong veulentje, Secretariat. Het paard is loeisnel en heeft longen als… een paard, het heeft alleen moeite om te leren rennen. Dan vindt ze een ervaren ruiter en stelt ze een ambitieus doel: drie prestigieuze wedstrijden winnen in één jaar. Dat moet ook wel want de schulden staan haar tot de lippen!

Secretariat is een zeer aardige verfilming van de carrière van het gelijknamige paard: één van de beste renpaarden uit de geschiedenis.

Hidalgo

Tussen alle The Lord Of The Rings-films door had Viggo Mortensen best nog wat tijd om een epische paardenfilm op te nemen. Cowboy Viggo is half Europees en half Indiaan, waardoor hij door beide groepen niet voor vol wordt aangezien. Samen met zijn mustang Hidalgo wil hij meedoen aan een levensgevaarlijke paardenrace door de Arabische woestijn. De Arabieren willen dat alleen volbloedpaarden meerennen, dus die zitten ook al niet op de Amerikaan te wachten.

Hidalgo werd gepresenteerd als een waargebeurd verhaal, maar de jockey die de film inspireerde (Frank Hopkins) bleek in zijn dagboek een notoir fantast te zijn. Het kwam de film op veel kritiek te staan en Hidalgo stelde ernstig teleur in de bioscoop. Toch is het een mooie film; hoewel wel wat te gewelddadig voor de gemiddelde Penny-lezer. Viggo Mortensen deed veel paardenstunts zelf; de maniak!

The Black Stallion

The Black Stallion uit 1979 is een halve avonturenfilm, waarin een kleine jongen op een eiland strandt met een prachtig zwart paard. De jongen wil het paard bevrienden, maar het dier is zo veel geslagen door zijn eigenaar dat het enorm nerveus is. Langzaam groeien de twee naar elkaar toe, totdat ze gered worden. Terug in New York ontdekken ze dat het een machtig renpaard is…

Black Beauty

Het beroemde verhaal van Black Beauty is vaak verfilmd en er zijn ook tekenfilms over het prachtige paard verschenen. De mooiste is waarschijnlijk de versie uit 1971. Een prachtig paard wordt bij zijn eigenaar weggehaald, beleeft spannende (en zielige!) avonturen om uiteindelijk thuis terug te keren.

Het originele boek uit 1877 inspireerde veel films en series; de verhalen over het slimme dier speelden zelfs een grote rol in de publieke opinie over dierenmishandeling!

War Horse

Steven Spielbergs meeslepende War Horse vertelt over de onmenselijke barbarij van de Eerste Wereldoorlog. In een zinloze strijd, waarin een mensenleven weinig waard is, is de Engelse volbloed Joey een baken van hoop voor iedereen die het paard ontmoet.

Met het merendeel van deze mensen loopt het trouwens niet goed af, maar Joey haalt wel de menselijke kant bij iedereen naar boven. De tegenstelling tussen het wrede, keiharde oorlogsgeweld en de schitterende dieren in de film kan niet groter zijn.

Seabiscuit

Tijdens de Grote Depressie was de halve bevolking van de Verenigde Staten werkloos, en konden alleen de rijken makkelijk hun familie voeden. Red Pollard (Tobey Maguire) wordt door zijn ouders achtergelaten bij een paardenfokker omdat ze geen rooie cent meer hebben. De driftige Red blijkt een getalenteerd ruiter en heeft een klik met het paard Seabiscuit.

Seabiscuit is eigenlijk te klein om te racen, en bijzonder ongehoorzaam, maar de twee opgewonden standjes vormen een prima team. De twee buitenbeentjes winnen wedstrijd na wedstrijd. Dan denkt de superrijke Samuel Riddle Seabiscuit wel even te kunnen verslaan met zijn kampioen War Admiral.

Seabiscuit is geïnspireerd op een écht bestaand renpaard met dezelfde naam. Omdat hij klein was, maar liep als een bezetene werd hij erg populair bij paardenliefhebbers, in tegenstelling tot de perfecte renpaarden die de races vaak domineerden.

Opgezadeld Met Britt

De nieuwe realityshow over Britt Dekker en haar paard George is nog niet de kijkcijferhit waar SBS6 op hoopte. Het opvolgen van het megapopulaire Chateau Meiland is natuurlijk ook geen sinecure. Hou vol, Britt en George!

Ben je op zoek naar mooie paardenfilms voor kleinere kinderen, dan kun je uit de voeten met Het Paard Van Sinterklaas, Whitestar, Spirit of Wendy En Dixie. Houd je meer van honden? Dan kun je deze films op Netflix eens bekijken.

Lees verder