• Nieuws

6 filmschurken die… eigenlijk best een punt hadden?

Deze filmschurken hadden beter nagedacht dan de 'helden' waar ze tegen vochten.

In de meeste films is het behoorlijk duidelijk wie de ‘good guy’ is en wie de ‘bad guy’. Dit gaat niet altijd op: soms hebben de slechteriken een stuk langer nagedacht over hun plan dan de helden uit het verhaal! Deze ‘bad guys’ hadden best een goede reden voor hun acties!

Niet alle schurken uit dit lijstje hadden het helemaal bij het rechte eind, maar soms waren ze stukken redelijker dan de hoofdrolspelers!

The Matrix

The Matrix

De mensen maakten machines té slim, en na een verwoestende oorlog wonnen de robots de heerschappij over de aarde. Maar: de robots hadden de mensen ook nodig voor hun energie, dus plugden ze ze in een computersimulatie waarin ze een betrekkelijk normaal leven konden leiden.

Onder de omstandigheden zijn de machines dus eigenlijk best netjes geweest voor de mensen. In The Matrix hebben ze alles wat hun hartje begeert, terwijl de échte aarde eigenlijk onbewoonbaar is voor de mens. De mensen die uit The Matrix ontsnappen wonen op een soort reuzenvuilnisbelt, nota bene! Misschien biedt het nieuwste deel uit de reeks een ander inzicht?

Roy Batty

Blade Runner

De androïde Roy Batty heeft de halve ruimte gezien, maar zijn makers hebben zijn leeftijd begrensd op een magere vier jaar. Wanhopig achtervolgt hij de ontwerpers en bouwers van ‘replicants’ om langer te kunnen leven. Dit… gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe.

Maar besef dat Batty letterlijk voor zijn leven, en dat van zijn replicant-vrienden, vecht. Waarom zou je het leven van iets of iemand kunstmatig kort houden? Wie is hier nou eigenlijk het monster? Wist je dat Rutger Hauer de indrukwekkende speech van zijn personage grotendeels improviseerde?

Maleficent

Maleficent

De beeldschone Maleficent wordt verliefd op Stefan, maar deze ploert heeft snode plannen! Maleficent en haar magische vrienden hebben het niet zo op het naburige koninkrijk, dat de magie van het moeras wil gebruiken om rijk en machtig te worden. Stefan snijdt de vleugels van de elf eraf en geeft ze aan de koning zodat hij de troonopvolger wordt.

Maleficent is woest (woest!) en laat geen mens meer toe tot het moeras. Ze vervloekt de dochter van Koning Stefan tot een eeuwige slaap, maar krijgt uiteindelijk toch medelijden met het kind. Koning Stefan sterft als hij Maleficent maar weer eens een keertje probeert te doden.

Dat de mensen hun lesje nog steeds niet geleerd hebben na deze masterclass wraak, zie je in Maleficent: Mistress Of Evil, die nu in de bioscoop draait. Hoe Angelina Jolie in de magische Maleficent verandert zie je hier. Knap werk!

Ed Skroeder

Short Circuit

Stel: een zwaarbewapende militaire robot raakt defect en ontsnapt uit een legerbasis. De ontwerper van de robot hoopt(!) dat hij zich gedraagt, maar heeft dit ook nog nooit meegemaakt. Kapitein Ed Skroeder zet alles op alles om de levensgevaarlijke robot op te sporen en te vangen. Als dat niet lukt wil hij No. 5 vernietigen…

Het is vervelend, maar je kan met zo’n rijdende moordmachine geen risico nemen, toch!? Blijkbaar wel, want iedereen probeert Johnny Five uit de handen van de overheid te houden.

Senator Robert Kelly

X-Men

De X-Men en Magneto zijn fel gekant tegen de Mutant Registration Act, van senator Robert Kelly. Kelly is van mening dat mutanten een gevaar vormen voor ‘normale mensen’ en dat de overheid het in elk geval moet weten als iemand powers heeft én wat hij of zij precies kan.

Kelly gaat daarin vrij ver, hij is uitgesproken ‘anti-mutant’, maar ergens heeft deze man wel gelijk. Er bestaan in de wereld van de X-Men levensgevaarlijke mutanten! Ze hoeven niet eens kwaadaardig te zijn, maar soms hebben ze hun krachten niet onder controle, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. Zijn oplossing (registreren en opsluiten) gaat te ver, maar Magneto en zelfs de X-Men vinden het helemáál niet nodig dat er op de mutanten wordt gelet. ‘Ja, als ik boos word dan veroorzaak ik ongewild een kleine kernexplosie maar dat hoeft verder niemand te weten!’

Kelly is absoluut een eikel: het is meer dat het plan van de X-Men nóg dommer is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Marvel-helden in Captain America: Civil War, waar de overheid The Avengers een beetje aan banden wil leggen omdat ze overal een bende van maken en miljarden aan schade veroorzaken. Is dat teveel gevraagd? Captain America hoeft de twaalf ontplofte flatgebouwen niet zelf te betalen!

The Wicked Witch of The West

The Wizard Of Oz

De lelijke ‘heks uit het westen’ uit The Wizard Of Oz is behoorlijk kwaadaardig! Ze betovert Dorothy en haar vrienden, steekt de domme vogelverschrikker in de fik en stuurt haar vieze vliegende apen op haar vijanden af.

Kijk, sympathiek zullen we de heks niet noemen, maar vergeet niet dat Dorothy de zus van de heks aan het begin van de film verplettert met een huis! Ongelukje, kan gebeuren (denk ik?), maar vervolgens steelt Dorothy de schoenen van het nog warme lijk. Hoe zou je zelf reageren als je de heks was? Die dingen waren nog duur ook!

Good to be bad

In de filmgeschiedenis zijn er nog veel meer schurken te noemen die eigenlijk best goed over hun plannen hadden nagedacht. Welke kennen jullie er nog meer?