Hollywood-mysterie opgelost! Rode schoentjes van Judy Garland gevonden

Hollywood-mysterie opgelost! Rode schoentjes van Judy Garland gevonden

Tien jaar lang waren de schoentjes van Dorothy uit The Wizard Of Oz spoorloos, maar de FBI heeft ze nu gevonden. Eén van de grootste Hollywood-mysteries is hiermee opgelost.

In The Wizard Of Oz (1939) huppelt kindster Judy Garland op haar robijnen schoentjes over de ‘yellow brick road’. De film werd een icoon van de cinema, en de schoentjes die Garland droeg werden wereldberoemd.

Eén van de vijf overgebleven paren werd in 2005 gestolen uit het Judy Garland Museum in Grand Rapids, Minnesota. Het glas van de display werd stukgeslagen, en de medewerkers van het museum vonden slechts één achtergebleven kraaltje.

Whodunnit

Omdat op de dag van de diefstal de beveiligingscamera’s niet werkten, was er geen enkele verdachte. De schoentjes waren voor een miljoen verzekerd, en de verzekeringsmaatschappij klaagde de eigenaar zelfs aan, omdat men vermoedde dat de verzamelaar er zelf achter zat!

Na veertien jaar zijn de schoentjes eindelijk terecht, na een intensief onderzoek van de FBI. Volgens het Federal Bureau of Investigation is het onderzoek nog niet afgerond. De opsporingsinstantie heeft meerdere verdachten in het vizier, maar voor zover bekend (nog) niemand gearresteerd.

Vals!

Het onderzoek kreeg vorig jaar een nieuwe impuls nadat de verzekeringsmaatschappij die verantwoordelijk was voor de schoenen met een tip werd benaderd. Volgens de FBI opereerde de tipgever ter kwade trouw, en probeerde hij/zij de eigenaar van de slippers af te persen. Het klinkt ingewikkeld, maar het komt er op neer dat diegene beweerde dat hij in opdracht van de eigenaar handelde om zo verzekeringsgeld op te strijken. Wat vals!

De FBI raakte bij de zaak betrokken en trok de tipgever na. Dit onderzoek leidde uiteindelijk naar Dorothy’s schoenen, in Minneapolis. Het Smithsonian Institute’s National Museum of American History vergeleek de schoenen met de exemplaren die ze zelf conserveren, en ontdekte dat het inderdaad om een authentiek paar ging.

Diefstal van geliefde filmiconen, afpersing, een grootschalig FBI-onderzoek: als over het verhaal van de ‘ruby slippers’ geen Oscar-winnende film gemaakt wordt zijn we erg teleurgesteld!

De rode schoentjes zijn trouwens lang niet de enige verdwenen filmiconen. In dit artikel vind je nog een paar fantastische voorbeelden!