Goudkust met Winston Gerschtanowitz en Froukje de Both

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Goudkust met Winston Gerschtanowitz en Froukje de Both

Vijf (bijna) vergeten Nederlandse soapseries

|
|

Laatste update:

Deze week begint RTL met de vertoning van GTST Classics, voorafgaand aan het nieuwe GTST-seizoen, waarin een aantal oude bekenden terugkeren. Dat niet iedere soap uitgroeit tot een klassieker, bewijzen deze (bijna) vergeten Nederlandse soapseries!

Onderweg naar Morgen (1994 -2010)

Van alle soapseries die een graantje probeerden mee te pikken van GTST, is Onderweg Naar Morgen veruit het succesvolst gebleken. Deze soap telde niet minder dan zeventien seizoenen, verspreid over een periode van meer dan vijftien jaar. In die periode kwamen onder (vele) anderen Chris Zegers, Yolanthe Cabau van Kasbergen en John Williams voorbij. In de latere seizoenen waren ook nog gastrollen voor BN’ers als Fatima Moreira de Melo, Dennis Storm en Geraldine Kemper. Ruth Jackott en (later) Gordon tekende voor de onvergetelijke titelsong!

Goudkust (1996 - 2001)

In 1996 ging SBS met behulp van Joop van den Ende de concurrentie aan met GTST. Het resultaat was Goudkust, een soapserie die een aantal frisse gezichten introduceerde. Zo betekende de serie onder anderen de doorbraak voor Winston Gerschtanowitz, Froukje de Both en Lieke van Lexmond. Laatstgenoemde maakte na het stopzetten van de serie in 2001 de overstap naar GTST. In totaal zouden er toch een niet misselijke 925 afleveringen worden gemaakt van deze SBS-soap!

Het Glazen Huis (2004 - 2005)

Je moet wel een echte soapjunkie zijn, wil je je deze serie nog herinneren. In 2004 bundelden AVRO, TROS en BNN de krachten voor Het Glazen Huis, een soapserie die zich afspeelde in de mediawereld. Voor veel kijkers was dit blijkbaar iets te navelstaarderig. Ook ervaren acteurs als Willeke van Ammelrooy, Manred de Graaf en Kitty Courbois konden de kijkers niet over de streep trekken. Het eerste seizoen van de ambitieuze soapserie kostte zeven miljoen euro om te maken, maar daarna werd al snel de stekker getrokken uit Het Glazen Huis.

Malaika (2013)

Ondanks dat RTL veel ervaring had opgedaan met GTST, was de serie Malaika ook bepaald geen lang leven beschoren. In deze soap volgen we een aantal bevriende studenten die stage gaan lopen bij het zorgcentrum uit de titel. Opvallend genoeg was de serie deels in opdracht gemaakt van een aantal hulporganisaties die jongeren over de streep wilde trekken om in de zorg te gaan werken. Of dat gelukt is, is moeilijk te bepalen. Feit is wel dat de productie halverwege het eerste seizoen stopte vanwege geldgebrek. Een vervolg is er nooit van gekomen.
Vijf (bijna) vergeten Nederlandse soapseries

De Spa (2017)

Het is misschien wat flauw om een serie in deze lijst te plaatsen die officieel nog loopt, maar de toekomst van De Spa is verre van zeker. Om de concurrentie met GTST aan te gaan, ging Net5 over tot een zogenaamde late-nightsoap. Pikant, want vanwege het late tijdstip mag er meer bloot in. Wel zo handig, gezien de serie zich in en rond een wellnesscentrum afspeelt dat gerund wordt door Tess Maria Molenaar (een rol van Annette Barlo uit Oppassen). De gok betaalde zich niet uit: ondanks geschuif en gedoe met de uitzendtijden bleven de kijkers ver weg bij dit wellnesscomplex!

GTST Classics is vanaf vanavond zeven weken lang iedere werkdag om 20.10 uur te zien op RTL 4!

Lees verder