4 redenen waarom Boerderij van Dorst een succes is

Back to the basics. Dát was de ultieme droom van Raven van Dorst, toen een aftandse schuur werd gekocht. Een schot in de roos, want het derde seizoen van kijkcijferhit Boerderij van Dorst steekt haar kop op. En dat allemaal dankzij deze vier gouden ingrediënten.

Raven van Dorst
© BNNVARA

1. Raven rules

Het begint allemaal bij de ster van de show zelf. Want waar Raven jaren geleden door veel mensen nog werd gezien als die gekke, behoorlijk ordinaire schreeuwlelijk, lijkt die inmiddels door het overgrote deel van Nederland in de armen te zijn gesloten. En we kunnen rustig stellen dat Boerderij van Dorst daar een steentje aan heeft bijgedragen. Want ja: Raven is nog altijd die in plat Rotterdams vloekende rebel die het geen reet interesseert wat anderen van hen denken. Maar tussen de kippen zien we plots ook een kant die we voorheen nauwelijks kenden. Soms bijna sereen, vol liefde voor de omgeving en vooral met oprechte interesse voor de gasten. Zet Raven op een vervallen stuk grond en je krijgt plots een doetje.

2. Crème de la crème

Maar hoe leuk we Raven ook vinden, dagenlang in je uppie zo’n afgelegen, oud krot onderhouden… Dat gun je niemand. Komt dus goed uit dat er wekelijks twee bekende snuitjes het erf komen bezoeken. Blijkbaar heeft Raven ook in de top van de Nederlandse glamourscene vriendjes gemaakt, want de gasten zijn keer op keer absolute A-listers. Martien Meiland, Eva Jinek, Tygo Gernandt, Frans Bauer, Hans Klok, Theo Maassen… Allemaal gingen ze met de schop in de weer, bouwden ze een nieuw dierenhok of zaaiden ze de volgende oogst. Geldt niet voor Maarten van Rossem, die het vuile werk al puffend op een stoeltje op liet knappen door Emma Wortelboer. Niet dat de jonge diva dat een probleem vond. Die was allang blij dat zij en Raven de oude brombeer konden bestoken met flauwe seksmopjes. Die hij op z’n beurt overigens best kon waarderen.

3. Van chemie tot chaos

Sowieso zorgen de duo’s in het programma vaak voor spraakmakende televisie. Neem nou Anouk en Gordon. Waar de kijker massaal aan de lippen hing van de zangeres, ontpopte Gordon zich wederom tot om aandacht verlegen presentator. Maar ook Hanneke Groenteman en Maxim Hartman zorgden voor onvergetelijke beelden. Neem alleen al het kampvuurmoment, waarbij enfant terrible Maxim zijn 83-jarige buurvrouw aanraadde om maar vast te wennen aan het roosteren van haar marshmallow. Het zou voor haar tenslotte ook niet lang meer duren. Horkerig? Ja. Kon Hanneke erom lachen? Tranen met tuiten. En nu hebben we het nog niet eens gehad over alle geruchten rondom Katja Schuurman en Douwe Bob, die het wel erg gezellig zouden hebben gehad in de boerderij. Ach, wie kan dat nou nog verbazen?

4. De setting

Laten we nog even teruggaan naar de kern van het programma. Want al dat gekeet is natuurlijk top, maar het idee kwam ooit voort uit die bucketlist van Raven. Even weg uit de drukte van de stad en de deadlines van werk. Dan is zo’n boerderij in the middle of nowhere een geschenk uit de hemel. En eerlijk is eerlijk: nu we snikkend onze boodschapjes afrekenen, klinkt zo’n moestuin XXL steeds aanlokkelijker. Houd komend seizoen je notitieboekje maar bij de hand, wellicht steek je nog wat op van al dat gewroet in de aarde. O, mocht je je nu afvragen of Raven ook daadwerkelijk op die boerderij woont? Rondom het eerste seizoen wel. Maar goed, toen zaten we midden in de coronaellende en viel er verder toch geen fluit te beleven. Inmiddels ligt het wat gecompliceerder. Raven toert weer het door land met rockmetalband Dool en dan zijn de nachtjes op het platteland wat schaarser. Vinden we prima, zolang Raven af en toe maar terugkeert om te geinen met de sterren.

Boerderij van Dorst zie je elke woensdag om 20.25 uur op NPO 3.